Inflationens æra er begyndt

Måske stopper de store udsving i verdensøkonomien om et års tid. Eller også indvarsler situationen i dag begyndelsen på en ny æra, hvor geopolitiske spændinger, protektionisme og naturkatastrofer igen og igen vil presse verdens forsyningsnetværk. Det lægger pres på centralbankernes evne til inflationsstyring. 

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Inflation kommer, når efterspørgslen overstiger udbuddet. Verdens centralbanker kan godt håndtere efterspørgslen. Problemet er bare, at den verden, som bankerne skal operere i nu, formentlig vil være præget af tilbagevendende store udbudskriser i de kommende år.

I årtierne før coronapandemien oplevede verden en kronisk lav efterspørgsel og et tilsyneladende uendeligt udbud af kapital, arbejdskraft og råvarer med det resultat, at såvel inflationen som renten var lav.

Nu er billedet vendt på hovedet. Der er markant øget efterspørgsel, ikke mindst i USA og andre lande, hvor de skattemæssige og økonomiske støtteordninger har været særlig generøse. Industrilandenes økonomier er præget af mangel på arbejdskraft, og covid-19 stikker fortsat en kæp i hjulet på forsyningskæderne, som vi for nylig har set i Kina.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu