Innovation er vigtigere end lavere skat

Den danske debat om konkurrenceevnen skal nytænkes grundlæggende og bør fokusere langt mere på at udvikle innovations- og omstillingsevnen frem for bare at sænke løn- og skatteniveauet.  Det kan man udlede af en ny banebrydende bog om konkurrenceevnen, som professor ved Columbia Business School Rita Gunther McGrath. Mandag Morgen har talt med hende og bedt hende give en fremsynet opskrift på, hvordan man styrker virksomheders og nationers konkurrencekraft.

Danmarks konkurrenceevne står og falder ikke med lavere skatter. Det er innovationen og omstillingsevnen, der afgør, om de danske virksomheder vil være i stand til at få succes på det globale marked. Sådan er hovedbudskabet i en international bestsellerbog, , “The End of Competitive Advantage”, der her i sommers udkom på Harvard Business Press.

Den er skrevet professor Rita Gunther McGrath fra Columbia Business School, der regnes som en af verdens førende eksperter inden for innovation, strategi og virksomhedsledelse.

Hendes bog er en klar udfordring til den fremherskende opfattelse i den danske offentlighed, at høje lønninger og skattetrykket er med til at svække virksomhedernes konkurrenceevne. I foråret aftalte regeringen og de borgerlige partier en vækstplan, der letter en række skatter, afgifter og lovbyrder på virksomhederne, og planen kom som udløber af en debat, hvor Danfoss-chefen Niels B. Christiansen sidste efterår var kommet med en skarp advarsel i Mandag Morgen om, at produktionsmedarbejdere kan være en uddøende race om ti år, hvis ikke politikerne gør noget. Industrien har i flere år tabt arbejdspladser, og det er en brændende platform for Danmarks langsigtede innovationskraft, hvis ikke vitale produktionsarbejdspladser bevares i hjemnationen. Men sådan behøver det ikke at gå, og det er ikke skattetrykket, der er den afgørende faktor bag en nations konkurrenceevne. Det forklarer Rita Gunther McGrath i et interview med Mandag Morgen.

Login