Den innovative dansker er også kineser

Med rank ryg byder en veloplagt Ying Cao “welcome” til Oticon. De seneste fem måneder har han haft sin gang i virksomhedens hovedkvarter i Smørum små 20 kilometer fra Københavns rådhusplads. Her er Ying Cao en del af Engine Design-teamet, hvor han bærer titlen analog IC-designer.

[graph title="Ying Cao" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/475c5-ying-cao.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2623e-ying-cao.jpg" text="Født: 1982."] [/graph]

Ying Cao udvikler de integrerede kredsløb – som forkortes IC – der løber i de små chips inde i høreapparaterne. Der er tale om avanceret mikro-elektronik, hvor høreapparatets størrelse og strømforbrug stiller helt særlige krav til ingeniørernes faglighed.

Talen bliver hurtig, og fascinationen stråler ud af øjnene, når Ying Cao forklarer, hvordan hans interesse for ingeniørvidenskaben og særligt mikro-elektronik udviklede sig.

“Under uddannelsen byggede vi forskellige hardwaredesign, for eksempel et tastatur, en skærm eller et grafikkort. Al den hardware indeholdt integrerede kredsløb, altså IC-design. Men IC-komponenterne var en gåde for mig. Jeg var enormt nysgerrig efter at vide, hvad de bestod af, og lære teknikken bag,” forklarer Ying Cao.

Hans interesse for ingeniørvidenskaben blev grundlagt i barndomshjemmet, mener han:

“Min far har altid interesseret sig for teknologi og elektronik. Han sørgede for, at den slags var i orden, og nød at pusle med det. Når elektronik skulle repareres, kiggede jeg ham ofte over skulderen. Det har nok haft en vis indflydelse.”

Troen på egne evner

Den kinesiske ingeniør arbejder aktuelt på et dansk produkt i verdensklasse, som han vurderer, kan blive en milepæl i branchen. Udsagnet følges op af et øjebliks stilhed i talen, men Ying Caos øjne afslører, at tankerne suser rundt om det produkt, han af gode grunde ikke kan gå i detaljer med. Troen på produktets nyskabende potentiale flugter med hans stræben efter altid at være forrest i feltet og afsøge grænserne for det mulige.

Syv innovative medarbejdere

Mød de innovative medarbejdere i nogle af Danmarks bedste eksportvirksomheder. Læs også analysen Teamwork med passion og risikovilje.

Signe Kongebro:
Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur

Niels Roulund:
Passioneret græsforædler med flair for forretning

Cathrine Østerberg:
Hun udvikler is med kulturel kant

Ying Cao:
Den innovative dansker er også kineser

Henrik Stiesdal:
Man skal have tid til at daffe lidt rundt

Jacob Guldberg Poulsen:
Datajonglør med hverdag i verdensklasse

Ole Pradsgaard:
Græsroden skaber fornyelse i Maersk Line

Læs også mere om Danmarks bedste eksportvirksomheder i Danmarks Eksportkanon.

Ying Cao er ikke manden, der skilter med sine udmærkelser og bredt anerkendte forskningsresultater. Men allerede i en alder af 31 år har han nået vigtige resultater i forskningsverdenen og bl.a. optrådt som oplægsholder på verdens førende konference for IC-design, hvor kun de skarpeste forskere præsenterer ny, banebrydende viden.  I 2013 indleverede over 600 ingeniører deres videnskabelige artikler i håbet om at kunne få deres “15 minutes of fame”. Under en tredjedel slap igennem nåleøjet og blev godkendt, heriblandt Ying Cao.

Fravalgte topforskning

Som ophavsmand til banebrydende forskning og med flere udmærkelser fra forskningsverdenen ville det have været nærliggende for ham at gå efter en international forskningskarriere. Men Ying Cao er mere optaget af at udvikle og vil hellere se sine færdigheder komme til udtryk som nye toptunede produkter, der tilfører mennesker værdi.

“I erhvervslivet er overgangen fra ide til færdigt produkt kortere. Det er et miljø og et mindset, jeg er mere gearet til,” konstaterer han. 

Oticons slogan “People First” taler til Ying Caos personlige ønske om at bruge sin ekspertise til at gøre en forskel for mennesket på den anden side af produktet. Så han føler, at matchet med Oticon er helt ideelt.

“Det er vigtigt for mig at vide, at mine design helt konkret er med til at forhøje brugernes livskvalitet. Det er helt klart motiverende og en drivkraft i arbejdet at se brugerne af vores produkter herude på gangene i Oticons hovedkvarter. Det gør, at man bliver meget bevidst om værdien af sit daglige arbejde,” siger han.

For Ying Cao drives innovation hovedsageligt af to ting: opfindsomhed og hårdt arbejde.

“Min indstilling er, at for at sikre innovationen skal man turde tro på sine ideer og se muligheder. Du må ikke være bange for at fejle. Det hårde arbejde handler i bund og grund om at forfølge sine ideer, undersøge og bevise, om der er et potentiale i ideerne eller ej,” lyder det med overbevisning.

Nordisk ledelse giver innovation

De bedste arbejdsbetingelser, en ingeniør kan få, er frihed til og ansvar for at udvikle sine ideer, pointerer han.  Det mener han, at han får hos danske Oticon, hvor han trives med en ledelsesstil, som praktiserer tillid under ansvar, og som Ying Cao kender fra studieophold i Stockholm som noget, der “er meget karakteristisk for de nordiske landes måde at organisere sig på”.

Ying Cao mener, at Oticons tilgang til innovation er fremtiden – brugerdrevet innovation, hvor brugeren indgår som en væsentlig faktor i udviklingen af den næste generation af høreapparater. Det handler om at lytte.

Det at oversætte brugerens behov til rå teknologi i høreapparatet er Ying Caos fornemmeste opgave. Og han gør det med et stærkt fokus på hele tiden at bevæge sig ud til kanten af, hvad den eksisterende teknologi tillader. Han presser sig selv til at tænke nyt og prøver til enhver tid at undgå at læne sig op ad design, han allerede har udført.
Ambitionen er hele tiden at være den bedste og at turde satse på det nye og kreative. Og efter blot fem måneder i Oticon er den unge kineser et godt bud på en af de innovative medarbejdere, som Danmark skal leve af i fremtiden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu