Kampen mod bureaukratiet er gået i stå

Flere års fald i de administrative udgifter er stoppet, og der bliver ikke længere flyttet ressourcer fra kolde til varme hænder. Samtidig klager offentligt ansatte over unødigt bureaukrati. Paradoksalt nok ved ingen, om styringen af den offentlige sektor er den bedst mulige. Britisk forskning siger nej.

Trods højlydt og gentagen kritik af det administrative bøvl i den offentlige sektor, tyder alt på, at kampen mod bureaukratiseringen ude i kommunerne er gået i stå. Efter et markant fald i udgifterne til administration er udviklingen i hvert fald vendt.

Siden 2011 er de kommunale udgifter til administration steget med godt 3 pct. Se figur 1.[graph title="Kommunerne bruger – igen – flere penge på administration " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/08/JRE_fig01_Kommunerne-bruger-igen-flere-penge-paa-administration.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/08/JRE_fig01_Kommunerne-bruger-igen-flere-penge-paa-administration.png" caption="Figur 1" text="Faldet i udgifterne til administration fra 2007 til 2011 er blevet afløst af en stigning. " ]Note: Tallene er korrigeret for flytning af opgaver til og fra kommunerne. Det gælder skat 2005/2006, kommunalreform 2007 og jobcentre 1. august 2009. Figuren omfatter kommunernes nettodriftsudgifter til fællesudgifter og administration (hovedkonto 6).
Kilde: Kurt Houlberg, KORA.[/graph]

”De kommunale udgifter steg meget op gennem 00’erne, og det gælder også de administrative udgifter. Så kom kommunalreformen i 2007 og efter nogle år falder udgifterne til administration. Den udvikling er nu stoppet, og der bliver ikke længere brugt færre penge på administration,” siger programchef Kurt Houlberg, KORA, der i en analyse har undersøgt, hvor mange penge pr. borger kommunerne har brugt på administration fra 2002 og helt frem til 2015.

Login