Kan Danmark undvære Kina?

Danmark overvurderer Kinas økonomiske betydning og skal undgå at blive for afhængig af Kina. Det er det kontroversielle budskab fra en fremtrædende forsker. En advarsel, der har fået ny aktualitet med de seneste dage.

Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Erik Rasmussen

Seniorforsker Luke Patey har et budskab til alle, der samarbejder med verdens nye, økonomiske supermagt: Pas på med at blive for afhængig af Kina. Det gælder både Danmark som nation og virksomhederne som forretningspartnere. Det er der to grunde til.

For det første risikerer bestræbelserne på at maksimere danske virksomheders indtægter på det kinesiske marked at ske på bekostning af Danmarks politiske værdier og sikkerhedspolitiske interesser. Det har der været tilløb til.

For det andet tillader Kina ikke nogen udenlandsk virksomhed at dominere på det kinesiske marked. Her vil Kina altid være den største konkurrent til enhver udenlandsk virksomhed – og det i stigende omfang. Danske virksomheder i Kina skal derfor forberede sig på, at de kan lide betydelige tab over tid.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024