Kina har en seriøs klimaklemme på Europa

Overgangen til bæredygtige energikilder er en vigtig vej ud af Ruslands fossile energigreb om Europa. Men alt fra vindmøller til elbiler kræver et mangedoblet forbrug af råstoffer, sjældne jordarter og mikrochips, som Kina sidder tungt på. Kræver den nye geopolitiske virkelighed, at EU bliver selvforsynende?

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Krigen i Ukraine har lagt yderligere pres på politikere i Vesten: Der skal tempo på omstillingen til bæredygtige energikilder. Men fremtidens energiforsyning kommer med sine egne geopolitiske risici og afhængighedsdilemmaer.   

Det er nok de færreste, der til dagligt tænker over magneters strategiske betydning. Men de er centrale elementer i den grønne omstillings teknologier.   

Det er magneter, der oversætter vindmøllerotationer til strøm. Uden magneter kan en elbil ikke køre. Og de grønne teknologier er krævende. Moderne vindmøller bruger op til 239 kilo af det sjældne, magnetiske jordartsmetal neodymium. Samme jordartsmetal skal man også bruge i en elbil, der gennemsnitligt indeholder cirka 70 magneter og kræver udvinding af i alt fem kilo sjældne jordartsmetaller. Ifølge Det Internationale Energiagentur kræver en bæredygtig omstilling af bilparken, at der i 2030 kører 245 millioner elbiler rundt på verdens veje – det svarer til 1.225 millioner kilo sjældne jordartsmetaller. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu