Kina i strategisk opkøbsrus i Europa

Aldrig før har Kina købt så stort op af europæiske virksomheder som i år. Det viser en ny opgørelse. I flere lande frygter man, at Europa er ved at blive lænset for fremtidens teknologi-koncerner og industrielle kronjuveler. Og værre endnu: At Kina får adgang til sensitive data.

Spændingen var på sit allerhøjeste i Globen Arena i Stockholm. Hele Europa var ved at stemme om, hvem der skulle vinde semifinalen i Eurovision 2016? Og mens det hele sitrede allermest, foldede tre avancerede industrirobotter fra tyske Kuka Robotics sig pludselig ud i en poetisk dans på scenen. Sammen med tre virkelige dansere leverede de den hidtil mest symbiotiske og synkrone menneske-maskine-opførsel af både Michael Jacksons Thriller og Bee Gees’ Stayin’ Alive. Tysklands absolut største teknologiske stolthed blev på et splitsekund kendt af de mere end 200 millioner tv-seere – world wide.[graph title="Tyskland er Kinas favoritmål" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/08/JJM_fig1_Tyskland-er-Kinas-favoritmaal.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/08/JJM_fig1_Tyskland-er-Kinas-favoritmaal.png" caption="Figur 1" text="Siden starten af 2016 har kinesiske investorer indgået 31 aftaler, hvilket overgår rekorden fra 2014 på 28 handler. Samlet set er der foreløbig tale om opkøb af tyske virksomheder for 10,7 mia. dollar i 2016 — langt over rekorden på 2,6 mia. dollar i 2014." ]Kilde: Analysehuset Dealogic for Mandag Morgen.[/graph]

Få uger forinden gjorde Tysklands kansler, Angela Merkel, det tillige klart for både præsident Barack Obama og verdenspressen ved åbningen af verdens største industrimesse i Hannover, at de intelligente Iiwa-robotter fra Kuka er selve fremtiden for Tysklands industri.

Men blot fire dage efter Eurovision led tyskernes selvforståelse som verdens førende industri 4.0-nation et alvorligt knæk. Kinas største producent af forbrugerelektronik, Midea Group, bød 4,5 mia. euro på Kuka AG og dets 12.600 medarbejdere. Og her mindre end fire måneder efter er salget en realitet. 94,55 pct. af virksomheden ejes i dag af målrettede investorer fra Riget i Midten.

Login