Kina skaber job til millioner af afrikanere

Kina giver Europa baghjul i Afrika. Kina investerer milliarder af kroner i det afrikanske kontinent, skaber vækst og skaffer millioner af job til afrikanere. Højtstående afrikanske forretnings- og regeringsledere foretrækker økonomisk partnerskab med Kina frem for Europa og USA.
Jens ReiermannTorben K. Andersen
MM Special: EU’s migrantkrise

Hver dag kan vi høre nye historier om migranter, der sætter livet på spil for at komme til Europa. Den humanitære krise har kostet næsten 15.000 mennesker livet de senere år, efterladt statsledere over hele Europa rådvilde og sat EU-samarbejdet på alvorlig prøve.

Krisen kan dog aldrig nogensinde løses ved bare at lukke de nationale grænser og styrke kystbevogtningen i Middelhavet. Der er først og fremmest behov for at bekæmpe årsagerne til den stigende strøm af migranter, give folk en tro og et håb på en bedre fremtid i deres hjemlande og styrke mulighederne for job og økonomisk vækst.

Mandag Morgen sætter i denne uge fokus på en af EU’s pt. største udfordringer. Læs mere fra temaet:

Danmark er medskyldig i migrantstrømmen mod Europa

Syv måder til at tackle migrantkrisen

Migrant drømmer om en afrikansk farm

MM MENER: Migrantkrisen kan ændre Europas fremtid

På få år er Kina gået fra at være en lille spiller til at blive Afrikas suverænt vigtigste økonomiske partner.

Kina investerer milliarder af kroner i det afrikanske kontinent, fremmer økonomisk vækst og skaber millioner af arbejdspladser til folk fra Nigeria, Senegal, Elfenbenskysten og andre afrikanske lande.

En ny rapport fra McKinsey gennemhuller de mange myter om, at Kina udnytter sin økonomiske styrke til at dræne kontinentet for kostbare ressourcer og kun beskæftiger sine egne medarbejdere i statsejede virksomheder.

Kinas økonomiske samarbejde med Afrika har nået et omfang, som Danmark og de andre europæiske lande kun kan drømme om. Samarbejdet kan på sigt få dramatiske konsekvenser for migration, den internationale økonomi og den globale magtbalance.

Bare sidste år investerede Kina hele 21 milliarder dollars i broer, jernbaner og anden afrikansk infrastruktur. Det er syv gange så meget som investor nummer to – Frankrig.

Siden årtusindskiftet er Kinas og Afrikas samhandel vokset med ca. 20 pct. om året. Kina er nu suverænt den største handelspartner. Handlen er tre gange så stor som den næststørste handelspartner – Indien.

Kina har sat sig tungt på Afrika

Afrikas førende økonomiske partnere på udvalgte områder. | Forstør   Luk

Kina er allerede Afrikas førende økonomiske partner.

Kilde — McKinsey.

Gennemhuller myte

McKinsey anslår, at over 10.000 kinesiske virksomheder allerede i dag er aktive på det afrikanske kontinent. Det er langt flere, end hvad der fremgår af de officielle oplysninger fra det kinesiske handelsministerium.

Konsulenternes feltstudier i Nigeria, Elfenbenskysten og seks andre afrikanske lande dokumenterer, at der findes næsten fire gange så mange kinesiske virksomheder end de officielle tal. Hvor det kinesiske Handelsministerium f.eks. anslår, at kun 30 kinesiske virksomheder er aktive i Elfenbenskysten, har McKinsey fundet hele 274 virksomheder – eller godt ni gange så mange.

Omkring 90 pct. af de kinesiske virksomheder er privatejede. Det er med andre ord en myte, at kun China Inc. – staten – investerer i de afrikanske lande i en massiv koordineret investeringsstrategi styret fra Beijing. De mange private virksomheder er snarere et udtryk for, at der er tale om et markedsdrevet fænomen og altså ikke en humanitær indsats.

Rapporten banker også myten om, at de kinesiske virksomheder kun ansætter kinesisk arbejdskraft, dybt ned under gulvbrædderne. Tværtimod er de mange tusinde virksomheder med til at styrke beskæftigelsen i hvert et hjørne af det afrikanske kontinent.

Hele 89 pct. af de ansatte – svarende til næsten 300.000 – i de ca. 1.000 virksomheder, som rapporten har kigget nærmere på, er lokale afrikanske arbejdere. Det betyder reelt, at de kinesiske virksomheder har ansat flere millioner afrikanere, når antallet skaleres op til alle de 10.000 virksomheder.

Ansætter afrikanere

Kinesiske virksomheders beskæftigelse af afrikansk arbejdskraft, pct. | Forstør   Luk

Kinesiske virksomheder ansætter og oplærer i stor grad afrikansk
arbejdskraft.

Kilde — McKinsey.

Det skyldes bl.a. de lavere lønninger i forhold til kinesiske arbejdere. Som en kinesisk fabrikant udtrykker det:

”Kinesisk arbejdskraft er så dyr i dag. Selv hvis vi får nogle kinesiske teknikere til at hjælpe os med at sætte nogle opgaver i gang, forsøger vi at sende dem tilbage til Kina så hurtigt som muligt.”

Virksomhederne er også med til at styrke de afrikanske arbejderes kompetencer. To ud af tre virksomheder tilbyder en form for uddannelse til de ansatte. Og halvdelen af virksomhederne inden for byggeri og fremstilling tilbyder lærepladser, så folk kan få de nødvendige kompetencer.

Til gengæld halter det mere, når det kommer til ledelse. Ganske vist har nogle af virksomhederne ansat afrikanere i over 80 pct. af deres lederstillinger. Men de hører til undtagelserne. I snit er det ”kun” 44 pct. af de lokale ledere, som er afrikanere.

Afrika foretrækker Kina

De mange små og store kinesiske virksomheder opererer på tværs af forskellige sektorer i den afrikanske økonomi.

Rapporten anslår, at kinesiske virksomheder allerede står for hele 12 pct. af den afrikanske industriproduktion – svarende til en værdi på omkring 500 milliarder dollars. Den kinesiske dominans er endnu mere udtalt, når det drejer sig om de mange infrastrukturprojekter. Her sidder de kinesiske virksomheder på næsten halvdelen af opgaverne.

Hovedparten af de kinesiske virksomheder ser også ud til at gøre en god forretning. Næsten hver 3. virksomhed havde et overskud på over 20 pct. Over halvdelen havde allerede tjent deres investering hjem på mindre end tre år. Og langt de fleste af virksomhedslederne ser også lyst på fremtiden.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. På flere områder halter samarbejdet fortsat. Kun knap halvdelen af virksomhedernes indkøb er fra lokale afrikanske virksomheder. Det kan tyde på et stort tab af muligheder blandt lokale afrikanske virksomheder for at udnytte de kinesiske investeringer.

På samme måde som vestlige lande gennem årene er blevet beskyldt for at drive rovdrift på afrikanske landes ressourcer, er nogle kinesiske virksomheder også under skarp anklage for bl.a. at have umenneskelige arbejdsforhold eller lave ulovlig udvinding af naturressourcer som tømmer og fisk.

Men det ændrer dog ikke på, at Kina er i fuld gang med at indfri de tanker, som økonomiske eksperter i årevis har haft om, at produktion er nøglen til at løfte millioner ud af fattigdom og arbejdsløshed i afrikanske lande.

McKinsey har interviewet over 100 højtstående afrikanske forretningsledere og politikere. De sender et klart signal om fremtidens potentiale: Næsten alle mener, at Afrikas partnerskab med Kina rummer større muligheder end andre lande – inklusive magtfulde stormagter som USA, EU og Indien.

LÆS OGSÅ: Danmark og EU fremprovokerer migration hen over Middelhavet

LÆS OGSÅ: Migrant drømmer om en afrikansk farm

LÆS OGSÅ: Syv måder til at tackle migrantkrisen

LÆS OGSÅ: Migrantkrisen kan ændre Europas fremtid


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu