Analyse af 
Claus Kragh

Kold krig og varmt klima stopper Grønlands flirt med Kina og Rusland

Den globale opvarmning og den nye geopolitiske istid mellem Vest og Øst bringer Grønland helt ind i centrum af global geopolitik de kommende år. For Grønland betyder det både en øget militarisering, bedre infrastruktur og flere muligheder for indtjening i kraft af minedrift og industrialisering. Til gengæld vil USA aldrig tillade, at Grønland bliver en reel selvstændig nation.

Foto: Thomas Traasdahl /Ritzau Scanpix

Den aktuelle geopolitiske istid mellem Vesten på den ene side og Rusland og Kina på den anden gør det klart, at hvis truslen er stor nok, så vil USA i sidste ende gøre, hvad der passer dem i Grønland.

USA betragter Grønland som værende del af det amerikanske kontinent og som et område af kritisk betydning for USA’s nationale sikkerhed.

Derfor kommer USA aldrig til at acceptere, hvis et selvstændigt Grønland frit vælger andre strategiske alliancepartnere.

Hvis man ser en trussel mod USA, så bruger man sin tilstedeværelse i Grønland til at svare på den trussel. Hvis truslen er stor nok, så er det i sidste ende sekundært, hvad Danmark eller Grønland mener

Marc Jacobsen
Adjunkt ved Forsvarsakademiet med speciale i Arktis
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu