Kommunalt oprør mod statens overstyring breder sig

Skolelederne, socialcheferne, socialrådgiverne, miljøcheferne og FTF slutter sig nu til kommunaldirektørernes oprør mod statslig detailstyring. Område for område, fra skoler og jobcentre til naturgenopretning, oplever de, at statens kontrol og dokumentationskrav går ud over effektiviteten, fagligheden og i sidste ende  kvaliteten af den service, de leverer. “Jeg har ikke kunnet finde noget, der går i den rigtige retning. Tværtimod er der mere og mere detailstyring,” siger socialchefernes formand, Ole Pass. De kommunale ledere og ansatte får nu støtte fra et folketingsflertal udenom regeringen. Fra Enhedslisten til Liberal Alliance kræver kommunalordførerne, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager skruer ned for overstyringen.

Skolelederne, socialcheferne, socialrådgiverne, miljøcheferne og FTF tilslutter sig nu den skarpe kritik, som kommunaldirektørerne i sidste uge lancerede i et usædvanlig åbenmundet oprør mod en stribe ministres overstyring af kommunernes arbejde. På hver deres fagområde bekræfter de, at bureaukrati og statslig detailstyring er gået over gevind.

”Miljøministeriet er så langt nede i detaljerne, at det slet ikke giver mening,” siger centerchef for Miljø og Natur i Næstved Kommune, Hanne Stensen Christensen, der også er formand for miljøcheferne i Kommunalteknisk Chefforening, KTC.

Hun bakkes op af formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, der advarer om, at statsligt bureaukrati ligefrem hæmmer kommunerne i at løse deres opgaver:

Login