Kommuner i Midtjylland

Andreas BaumannTorben K. Andersen

Favrskov | Hedensted | Herning | Holstebro | Horsens | Ikast-Brande | Lemvig | Norddjurs | Odder | Randers | Ringkøbing-Skjern | Samsø | Silkeborg | Skanderborg | Skive | Struer | Syddjurs | Viborg | Aarhus

Favrskov: Hård kamp mellem S og V

Nils Borring (S) kan få fire år mere som borgmester. Hans største konkurrent er den tidligere borgmester, Anders G. Christensen (V), som kæmper for at få comeback. Men det bliver svært.

De to partier er lige store i dag. De har begge 10 ud af 27 pladser i byrådet, efter at Anna-Grethe Dahl har forladt Socialdemokraterne. Ved sidste valg lykkedes det lige akkurat for Nils Borring at erobre borgmesterposten fra Venstre, da han sammen med SF fik 14 mandater.

Anders G. Christensen har tidligere været borgmester i Hadsten og senest i Favrskov frem til sidste valgperiode. Partiet er i et stærkt borgerligt valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. De fire partier har tilsammen 13 pladser i dag. Det bliver close race. Men Nils Borring har borgmestereffekten i ryggen og ser ud til at kunne fortsætte.

Ny borgmester: Nils Borring (S) Usikker

Hedensted: Et spørgsmål om sejrens størrelse

Meget skal gå galt for Kirsten Terkilsen (V), hvis hun ikke kan hive en ny valgsejr hjem 19. november – måske ligefrem absolut flertal. Partiet sidder i dag på 13 ud af de 27 pladser i byrådet, efter at Bent Poulsen forlod Socialdemokraterne sidste år til fordel for Venstre. Socialdemokraterne og SF har tilsammen 9 pladser.

Dansk Folkeparti står også stærkt i Hedensted med 3 pladser. Partiets spidskandidat og medlem af Folketinget, Hans Kristian Bundgaard-Skibby, har dog valgt ikke at gå i valgforbund med Venstre. Han frygter, at Kirsten Terkilsen kan få absolut flertal.

Ny borgmester: Kirsten Terkilsen (V) Sikker

Herning: Sikker sejr i Venstres højborg

En af landets mest forudsigelige valgsejre kommer i Herning. Her har borgmester Lars Krarup (V) komfortabelt flertal med 20 ud af 31 pladser.

Lars Krarup toppede ved sidste valg den nationale rangliste over politikere med størst stemmeandele. Han fik 15.474 personlige stemmer – svarende til ca. 35 pct. af samtlige stemmer i Herning.

Som en ekstra fjer i hatten kan Lars Krarup også blive ny formand for Kommunernes Landsforening efter Rødovres borgmester, Erik Nielsen, hvis flertallet i KL’s bestyrelse skifter fra rød til blå efter valget. Han ser i hvert fald ud til at være storfavorit blandt de mulige kandidater i blå blok.

Ny borgmester: Lars Krarup (V) Sikker

Holstebro: Borgmestereffekt eller ministereffekt?

En af valgkampens mest spændende dueller bliver i Holstebro, hvor den socialdemokratiske borgmester H.C. Østerby er oppe imod Venstres tidligere minister Ulla Tørnæs.

[graph title="Valget i Viborg kan ende med en ny S-borgmester." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/41255-midtjylland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/88bb8-midtjylland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

En ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for Dagbladet Holstebro-Struer, spår næsten dødt løb mellem favoritterne.

Den viser, at Socialdemokraterne står til at gå fra 8 til 11 mandater, mens Venstre går frem fra 8 til 12. SF står til at miste 2 af sine 3 mandater, hvoraf Enhedslisten får ét og for første gang bliver repræsenteret, mens Dansk Folkeparti går tilbage fra 3 til 2. Målingen skal dog tages med stort forbehold, da mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvad de vil stemme.

H.C. Østerby erobrede borgmesterposten ved sidste valg efter et dramatisk forløb. Alt tydede på, at Venstres Arne Lægaard (V) kunne fortsætte som borgmester, da han fik en konstituering på plads med De Konservative og Dansk Folkeparti. Men pludselig pegede pilen på den konservative John Thorsø, der forlod sin gruppe og kunne blive borgmester med støtte fra den røde bloks mandater. Dagen inden det konstituerende møde sprang H.C. Østerby fra denne aftale og blev selv borgmester med støtte fra Venstre.

Socialdemokraterne er i valgforbund med SF, Enhedslisten, De Radikale og Demokraterne. De fem partier har tilsammen 15 ud af 27 pladser i det nuværende byråd. Der er med andre ord ikke meget at give af, før flertallet skifter blok.

Venstre er i valgforbund med De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Disse partier har 12 pladser tilsammen.

Det bliver en duel mellem borgmestereffekten og ministereffekten – med odds i borgmesterens favør.

Ny borgmester: H.C. Østerby (S) Usikker

Horsens: S skal forsvare 95 års styre

Jan Trøjborgs tragiske dødsfald i maj sidste år betød, at Peter Sørensen overtog borgmesterposten. Hans største konkurrent ved valget ser ud til at blive Venstres nye spidskandidat, Kristian Dyhr.

Det bliver en tung arv at løfte for dem begge.

Ved sidste valg fik Jan Trøjborg 7.981 personlige stemmer – Peter Sørensen fik 629. Venstres daværende spidskandidat, Hans Bang-Hansen, fik 2.543 personlige stemmer, mens Kristian Dyhr fik 379. Det er med andre ord de mere anonyme kandidater, der denne gang skal duellere mod hinanden.

Socialdemokraterne er i valgforbund med De Radikale, SF og Enhedslisten. De fire partier har i dag 15 mandater tilsammen ud af de 27 pladser i byrådet.

Lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, har været partiets repræsentant i byrådet. Men han stopper, og den nye spidskandidat er nu Dan Ingemann Jensen.

Det tegner til, at Peter Sørensen kan fortsætte 95 års socialdemokratisk styre i Horsens.

Ny borgmester: Peter Sørensen (S) Usikker

Ikast-Brande: Tidligere Z-borgmester prøver igen

Den tidligere borgmester og fremskridtsmand, Fælleslistens Preben Christensen, forsøger atter at erobre magten i Ikast-Brande.

Ved sidste valg blev han valgets store stemmesluger. Han fik 4.245 personlige stemmer – svarende til ca. hver femte stemme i kommunen – og Fælleslisten blev det største parti i byrådet med 8 ud af 25 pladser. Men borgmesterposten gik til den siddende borgmester Carsten Kissmeyer, da Socialdemokraterne og De Konservative hellere så ham med kæderne end Preben Christensen.

I Brande sikrede Preben Christensen tilbage i 1997 Fremskridtspartiet sin første borgmesterpost. Han brød dog hurtigt med Glistrups linje. Og ved valget i 2001 støvsugede hans Fællesliste kommunen for stemmer. Han fik næsten 60 pct. af stemmerne og 10 ud af byrådets 15 pladser.

DI har i år udråbt Ikast-Brande til at have Danmarks bedste erhvervsklima, foran Herning og Hedensted. Kommunen er i top-10 i samtlige de kategorier, hvor virksomhederne har bedømt kommunerne.

Det er gode nyheder for en V-borgmester, der skal til eksamen hos vælgerne. Carsten Kissmeyer råder selv over 7 pladser i dag. Venstre er i valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. De råder tilsammen over 11 pladser. S og SF har tilsammen 6.

Ikast-Brande er også en af de få kommuner, der slanker sit byråd. Den valgte allerede ved sidste valg at reducere antallet af medlemmer fra 27 til 25. Og efter dette valg bliver byrådet skåret yderligere ned til 23 medlemmer.

Alt tyder på, at Ikast-Brande får et borgerligt styre – formentlig med Carsten Kissmeyer som borgmester igen.

Ny borgmester: Carsten Kissmeyer (V) Usikker

Lemvig: V holder fast

Venstre sidder tungt på Lemvig. Erik Flyvholm (V) har været borgmester siden 2002 – først i Thyborøn-Harboøre og siden 2007 i den nye Lemvig Kommune. Og han kan godt se frem til fire år mere.

Partiet har 9 ud af 21 pladser. De Konservative og Dansk Folkeparti har tilsammen 5. Og derfor kan hverken Socialdemokraternes spidskandidat, 1. viceborgmester Kenneth Bro, eller SF’s Elisabeth Rose Moltke stille meget op.

Ny borgmester: Erik Flyvholm (V) Sikker

Norddjurs: Tæt kamp

Ved sidste valg lykkedes det Jan Petersen (S) at konvertere sin plads i Folketinget med en borgmesterstol i Norddjurs. Hvorvidt han kan forsvare posten denne gang, er tvivlsomt.

Socialdemokraterne er i dag det suverænt største parti og sidder på 12 ud af 27 pladser i kommunalbestyrelsen, mens SF har 3. Og hvor Jan Petersens partifæller i Folketinget bliver anklaget for løftebrud, har han selv holdt sit løfte om f.eks. ikke at lukke skoler.

Jan Petersens største konkurrenter ser ud til at være Venstres Hans Husum og Borgerlistens Torben Jensen. De to partier er i valgforbund sammen og sidder i dag på 9 pladser tilsammen ud af 27. De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har hver et enkelt mandat. Der skal med andre ord kun flyttes et par mandater, før magtbalancen tipper.

Mister Jan Petersen sit røde flertal, kan borgmesterposten gå til Torben Jensen.

Torben Jensen er en dreven lokalpolitiker, der forstår at spille sine kort maksimalt i konstitueringer. Han var borgmester i Rougsø fra 1994 til 2006 og siden i den nye Norddjurs Kommune frem til sidste valg. Siden 2010 har han været viceborgmester.

Men favoritværdigheden hviler dog på Jan Petersen.

Ny borgmester: Jan Petersen (S) Usikker

Odder: Elvin mod Uffe

Siden 1970 har der været syv forskellige borgmestre i Odder. Efter valget kan der komme den ottende borgmester.
Den nuværende borgmester, Elvin J. Hansen (S), er den person, der har haft kæderne længst. Han var allerede borgmester fra 1998 til 2005 og fik et comeback ved sidste valg. Men han sidder på et spinkelt flertal.

Socialdemokraterne har 5 ud af 19 pladser, SF har 4, og Hanne Broe fra Kultur- og Miljølisten leverer det afgørende mandat.

Venstre stiller denne gang op med Uffe Jensen som spidskandidat, da den nuværende viceborgmester, Niels-Ulrik Bugge, ikke stiller op. Venstre er det største parti i byrådet med 7 ud af 19 pladser. De Konservative har 2. Partiets kandidat er Niels Rosenberg.

Der er to valgforbund. Det ene er mellem SF, Enhedslisten, De Radikale og Kultur- og Miljølisten. Det andet er mellem De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Valget tegner uhyggeligt tæt, og få stemmer kan afgøre udfaldet.

Ny borgmester: Elvin J. Hansen (S) Usikker

Randers: Tronen vakler under S

Henning Jensen Nyhuus (S) kan få meget svært ved at få sin tredje periode som borgmester i Randers.

Partiet ser ud til at komme til at styrtbløde ved valget. En meningsmåling foretaget af Infact for Radio ABC blandt godt 1.000 personer viser, at Socialdemokraterne går tilbage fra 14 til kun 9 mandater.

Til gengæld går Venstre frem med 2 mandater fra 9 til 11 og bliver dermed det største parti i byrådet. Sammen med De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står den borgerlige blok til at få 17 mandater ud af 31 og har dermed et komfortabelt flertal. Holder målingen, står Venstres spidskandidat, Claus Omann Jensen, til at blive ny borgmester.

Nu er intet som bekendt afgjort, før den fede dame har sunget. Det ved byrådspolitikerne alt om i Randers.

De var vidner til et af de mere barokke konstitueringsforløb for fire år siden. På valgnatten lavede SF en aftale med de borgerlige, der gjorde den ene af de to SF-medlemmer, Erik Poulsen, til borgmester. Den aftale holdt ikke mange timer. For hans kollega i SF, Kasper Fuhr Christensen, fortrød. Og så kunne Henning Jensen Nyhuus alligevel blive borgmester. Ingen af de to SF’ere er medlemmer af partiet længere. Kasper Fuhr Christensen er i dag spidskandidat for Velfærdslisten.

Det trækker op til en ny borgmester i Randers. Medmindre der bliver bagt flere rævekager og begået nye borgmesterkup, peger pilen på Claus Omann Jensen.

Ny borgmester: Claus Omann Jensen (V) Usikker

Ringkøbing-Skjern: Klart blåt flertal

En af Venstres mest sikre kommuner er Ringkøbing-Skjern. Den vil fortsat være blå efter valget.

Borgmester Iver Enevoldsen (V) sidder på 16 ud af 29 pladser i byrådet. Han har været borgmester fra 1998 til 2007 i Holmsland og siden 2010 i Ringkøbing-Skjern. Han har gode chancer for at kunne bevare sit absolutte flertal.

Ud over Venstre er kun fire partier repræsenteret i byrådet. Det er Socialdemokraterne med 5 medlemmer, SF med 4, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne med hver 2.

Efter valget kan et nyt parti måske snige sig ind. Det er den nystiftede borgerliste, Fjordlisten, med Jan Holm Rasmussen i spidsen. Men Iver Enevoldsen er sikker på at kunne fortsætte.

Ny borgmester: Iver Enevoldsen (V) Sikker

Samsø: Slaget om den grønne ø

Den konservative Jørn C. Nissen havde held til at snuppe borgmesterposten for fire år siden efter 40 års Venstre-dominans. Og det er langtfra umuligt, at han fortsætter efter valget.

Hans største konkurrent er nok Venstres tidligere borgmester Carsten Bruun. Venstre fik 5 mandater ved det seneste valg på den grønne ø, hvor kommunalbestyrelsen blot tæller 11 medlemmer. Men Jørn C. Nissen fik støtte fra både SF og S.

De Konservative er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Venstre er i valgforbund sammen med de socialdemokratiske udbrydere i Social-Listen. Socialdemokraterne er i valgforbund med SF.

Det bliver et tæt valg. Og med få tusinde vælgere kan det blive få stemmer, der afgør de sidste mandater.

Ny borgmester: Jørn C. Nissen (K) Usikker

Silkeborg: Dødt løb

Hanne Bæk Olsen (S) kunne i 2009 trække sig sejrrigt ud af valgkampen med støtte fra SF. Men det er tvivlsomt, om hun kan få lov til at fortsætte som borgmester. Noget tyder på, at Venstre erobrer Silkeborg.

Socialdemokraterne sidder i dag på 10 ud af 31 pladser og har med SF’s 6 mandater lige akkurat flertal. Venstre har også 10 pladser i dag. Dansk Folkeparti og De Konservative har 5 tilsammen. Blokkene er med andre ord næsten helt lige. De tre borgerlige partier er gået sammen i valgforbund med Liberal Alliance. S og SF er gået sammen med De Radikale og Enhedslisten.

Venstres borgmesterkandidat er landmand Steen Vindum. Han står med gode kort på hånden til at kunne erobre Silkeborg. Partiet opstiller også den tidligere chef for Jægerkorpset Poul Dahl. Den konservative borgmesterkandidat er Frank Borch-Olsen.

En ny meningsmåling, som Vandsø & Berg har foretaget for Midtjyllands Avis, viser et snævert blåt flertal på 16 mandater mod 15 mandater til Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Med udsigt til en snæver afgørelse kan den konservative Frank Borch-Olsen komme til at sidde i en central rolle. I første omgang vil han ikke pege på Steen Vindum som ny borgmester. Dansk Folkeparti står stærkt i Silkeborg og kan med et godt valgresultat have held til at få en nøglerolle. Spidskandidaten er Karina Due.

Det ligner også en gyser i Silkeborg, men Venstres Steen Vindum har en svag favoritrolle - hvis han spiller sine kort rigtigt ved konstitueringen.

Ny borgmester: Steen Vindum (V) Usikker

Skanderborg: S har kurs mod sejren

Valget betyder et farvel til en af de mest erfarne lokalpolitikere. Efter 27 år i byrådet stopper Aleksander Aagaard, der i stedet har takket ja til en opfordring om at stille op til Europa-Parlamentet næste år. Han var borgmester fra 1990 til 2007.

Den nuværende borgmester, Jørgen Gaarde (S), står til at bevare sit flertal efter valget. Socialdemokraterne sidder på 11 ud af 29 pladser i byrådet. SF har 4, og De Radikale et enkelt. De tre partier er i valgforbund sammen med Enhedslisten.

Venstre har 10 pladser, efter at Anders Christensen har forladt partiet og er blevet løsgænger. De Konservative og Dansk Folkeparti har hver en enkelt plads.

Venstres borgmesterkandidat, Søren Erik Pedersen, skal med andre ord flytte en del mandater, før han kan samle flertal. Det sker næppe. Heller ikke meget tyder på, at De Konservatives spidskandidat, Jan Krogh Rasmussen, eller Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen kan hive kaniner op af hatten ved konstitueringen. Der har også været en vis splittelse mellem V og K op til valget.

Ny borgmester: Jørgen Gaarde (S) Delvis sikker

Skive: Stemmeslugernes exit åbner feltet

Venstre får kamp til stregen i Skive. Partiets nye borgmesterkandidat, Peder Chr. Kirkegaard, skal forsøge at løfte arven efter den populære stemmesluger Flemming Eskildsen (V), der har været borgmester siden 1990 – først i Sundsøre og siden i Skive.

Peder Chr. Kirkegaard kan dog trøste sig med, at Socialdemokraterne også stiller op uden sin store stemmesluger, tidligere borgmester Per B. Jeppesen, der sidste år fik en dom på seks måneders betinget fængsel for svindel og mandatsvig i Kulturcenter Limfjorden. Socialdemokraternes borgmesterkandidat er denne gang Ole Priess.

Det bliver med andre ord et valg med mange ubekendte. Per B. Jeppesen og Flemming Eskildsen fik ved sidste valg henholdsvis 6.461 og 4.362 personlige stemmer. De to nye kandidater, Peder Chr. Kirkegaard og Ole Priess, fik henholdsvis 654 og 318.

Socialdemokraterne sidder i dag på 11 ud af 31 pladser i byrådet, efter at Søren Hendriksen forlod partiet til fordel for De Radikale. Dermed har De Radikale nu 3 pladser i sin gamle højborg og med Ditte Staun som spidskandidat. SF har 2.

De Radikale har ved de seneste valg sikret de borgerlige borgmesterposten. Det kan de måske gøre igen – men Ditte Staun holder kortene tæt ind til kroppen og pønser måske endda på at snuppe borgmesterposten selv, hvis mandaterne falder rigtigt ud.

Venstre har 12 ud af de 31 pladser. Dansk Folkeparti har 2, og De Konservative et enkelt. De to partier vil med stor sandsynlighed støtte Peder Chr. Kirkegaard.

Ny borgmester: Peder Chr. Kirkegaard (V) Usikker

Struer: Nøglerolle til DF

Valget i Struer ser ud til at blive en kamp mellem den siddende borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S), og Venstres borgmesterkandidat, Mads Jakobsen – med Dansk Folkepartis Anna Marie Brix Poulsen som farlig outsider.
Hvem der løber med sejren, er svært at spå om. Men Mads Jakobsen er svag favorit.

Niels Viggo Lynghøj var borgmester fra 2005 til 2007 og blev borgmester igen efter sidste valg, hvor det lykkedes ham at vælte Venstres Martin Merrild af pinden. Men han får svært ved at bevare posten.

Socialdemokraterne har 9 ud af 21 pladser. Med SF’s 2 mandater har Niels Viggo Lynghøj et spinkelt flertal.
Venstre har 7 pladser i dag, Dansk Folkeparti har 2, og De Konservative en enkelt plads. Blokkene er altså næsten lige store.

De Konservatives spidskandidat, Martin Hulgaard, vil næppe kunne samle flertal bag sig. Derimod kan Anna Marie Brix Poulsen fra DF komme til at sidde med de afgørende mandater på valgnatten. Hun har ikke på forhånd peget på sin favorit.

Ny borgmester: Mads Jakobsen (V) Usikker

Syddjurs: Det evige drama

Den store overraskelse fra sidste valg, SF’s Kirstine Bille, får svært ved at bevare magten i Syddjurs.
Hun vandt borgmesterposten efter et grotesk konstitueringsforløb, og siden det dramatiske opgør har en række politikere skiftet parti, så Syddjurs nærmest har danmarksrekord i partishopping.

I 2009 så Venstres Claus Wistoft ud til at blive borgmester, efter at Socialdemokraterne havde allieret sig med de borgerlige partier. Men det var ikke populært i baglandet, så pludselig stod Jesper Mathiesen (S) til at blive borgmester med støtte fra SF og De Radikale – indtil Kirstine Bille begyndte at forhandle med de borgerlige partier. Og så endte det hele alligevel i en aftale mellem SF, Socialdemokraterne og De Radikale, men med Kirstine Bille som borgmester med et spinkelt flertal på 14 ud af 27 mandater.

Siden har seks politikere skiftet parti. Venstre var oprindelig det største parti med 9 mandater, men Flemming Hansen og Per Zeidler er skiftet til Liberal Alliance. Ninna Thomsen er gået fra Socialdemokraterne til Borgerlisten, der også har modtaget Tommy Bøgehøj fra De Konservative. Niels Viderø gik fra SF til Socialdemokraterne. Og den nu afdøde Mårten Breum forlod SF for at blive løsgænger.

Det betyder, at SF og Socialdemokraterne nu sidder tilbage med 12 mandater. Venstre er i valgforbund med Dansk Folkeparti og De Konservative. De tre partier har tilsammen 10 mandater. Liberal Alliance har 2, Borgerlisten har 3, og De Radikale et enkelt.

Borgmesterposten kan gå til Kirstine Bille (SF), Jesper Mathiesen (S) eller Claus Wistoft (V). Kirstine Bille kan håbe på borgmestereffekten og et nyt konstitueringsmirakel, men det er mere sandsynligt, at Claus Wistoft udnytter landseffekten og sætter sig på posten.

Ny borgmester: Claus Wistoft (V) Usikker

Viborg: Drama i vente på Prinsens Alle

Det trækker op til et nyt drama i Viborg, hvor den konservative borgmester, Søren Pape Poulsen, får svært ved at bevare magten. Venstre vil kæmpe med næb og kløer for at vælte ham af pinden. Det kan blive de lange knives nat på rådhuset på Prinsens Alle 5.

Ganske vist tror de fleste kommentatorer og medier, at det bliver en blå borgmester efter valget. Men overraskelsen lurer, og meget tyder på, at Socialdemokraternes spidskandidat, Per Møller Jensen, kan erobre posten. Rød blok var tæt på flertallet for fire år siden.

Venstre er det største parti i dag og sidder på 12 ud af 31 pladser. Dansk Folkeparti har et enkelt. Socialdemokraterne har 10, og SF 5. De Konservative har kun 3 mandater, men sidder alligevel med borgmesterposten, da Søren Pape Poulsen har allieret sig med Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti. Og han vil formentlig udnytte sin borgmestereffekt til at få et godt valg og udvide gruppen med flere mandater.

Venstres spidskandidat, Nina Hygum, vil formentlig også gå lidt frem og måske hente et ekstra mandat eller to. Hun kan håbe på, at dét er nok til et flertal sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som Venstre er i valgforbund med. Men det er meget tvivlsomt. Det er heller ikke sikkert, at Liberal Alliances spidskandidat, Johan Winther Rasmussen, bliver valgt ind.

Nina Hygum vil formentlig pege på Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Per Møller Jensen, hvis hun ikke selv kan samle flertal med de to borgerlige partier, da hun hellere ser ham på posten end Søren Pape. Venstre er også sultne efter mere indflydelse efter en katastrofal konstituering for fire år siden.

Socialdemokraterne vil sandsynligvis gå tilbage i forhold til sidste valg, og det samme vil SF.

Borgmester Søren Pape Poulsen, SF’s spidskandidat, Søren Gytz, og Socialdemokraternes Per Møller Jensen har udgjort et stærkt trekløver i de sidste fire år.

Men meget tyder på, at Per Møller Jensen vil bryde dette samarbejde til fordel for borgmesterstolen, hvis Venstre peger på ham. Han vil i så fald tilbageerobre den post, som hans partifælle Johannes Steensgaard sad på frem til 2009.

Ny borgmester: Per Møller Jensen (S) Usikker

Aarhus: Aarhus er rød – meget rød

Jacob Bundsgaard (S) har formået at løfte arven, efter at den store stemmesluger Nicolai Wammen overdrog ham de gyldne kæder for godt to år siden. Han kan se frem til at få mindst fire år mere som borgmester i provinsens hovedstad, da han har et solidt rødt flertal bag sig.

Socialdemokraterne står til at få godt 40 pct. af stemmerne og dermed bevare 14 pladser ud af 31 i byrådet. Rød blok vil sætte sig på 21 pladser i alt, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Rambøll Analyse Danmark har lavet for JP Aarhus. Enhedslisten vil få et mandat fra SF, og De Radikale vil bevare sit.

Venstre står til at gå lidt frem til 19 pct. af stemmerne og dermed sikre sig 6 mandater, ét mere end i dag, på bekostning af De Konservative. Også Dansk Folkeparti går lidt frem, uden at det dog udløser et ekstra mandat.

Målingen viser også, at Jacob Bundsgaard er en yderst populær politiker i Aarhus. Hele 60 pct. af de adspurgte svarer, at de foretrækker ham som borgmester. Til sammenligning peger kun 9 pct. på Venstres borgmesterkandidat, Bünyamin Simsek, og 5 pct. på den konservative Marc Perera Christensen.

Jacob Bundsgaard ligner en stensikker vinder.

Ny borgmester: Jacob Bundsgaard (S) Sikker


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu