Kommuner i Nordjylland

Brønderslev | Frederikshavn | Hjørring | Jammerbugt |
Læsø | Mariagerfjord | Morsø | Rebild |
Thisted | Vesthimmerland | Aalborg |

Brønderslev: Rivalernes kamp

Det ligner en ny tvekamp mellem den nuværende borgmester, Lene Hansen (S), og 2. viceborgmester Mikael Klitgaard (V).

Ved valget for fire år siden trak Lene Hansen det længste strå. Denne gang ser Mikael Klitgaard ud til at gå af med sejren. De er begge erfarne politikere, de kender spillet og har med en bred konstituering formået at skabe et godt samarbejde i byrådet de sidste fire år.

Socialdemokraterne sidder i dag på 10 mandater ud af 25, efter at Ole Bruun forlod partiet og nu stiller op som spidskandidat for Enhedslisten. SF har 3 pladser, men er svækket at, at partiets store stemmesluger fra sidste valg, Thomas Krog, ikke genopstiller. Med 867 personlige stemmer leverede han 46 pct. af SF’s vælgere. Nu er det i stedet Ole Andersen, som står i spidsen for SF. Han fik 164 personlige stemmer ved sidste valg. De tre røde partier er i valgforbund sammen.

Venstre er i dag det største parti i byrådet med 11 mandater. De Konservative har et enkelt. Dertil kommer det tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Karl Emil Nielsen, der har meldt sig ud af partiet, efter at han blev dømt for underslæb mod sin mors dødsbo. Han stiller denne gang op for Brønderslev Folkeparti.

Lene Hansen får svært ved at bevare sit flertal. Og det ligner et comeback til rivalen Mikael Klitgaard, der første gang blev borgmester i 2002 i Dronninglund og senere sad i Brønderslev, indtil Lene Hansen vandt i 2009.

Ny borgmester: Mikael Klitgaard (V) Usikker

Frederikshavn: Regnskabets time

Endnu en gyser er under optræk i Frederikshavn.

Venstres Lars Møller kom til magten på en overraskende konstituering for fire år siden. Den røde blok havde et lille flertal på 16 ud af 31 mandater, og den socialdemokratiske borgmester, Erik Sørensen, havde udsigt til at fortsætte.
Men SF havde 5 mandater og lavede en konstituering med Venstre og De Konservative. Dermed blev Lars Møller borgmester i den tidligere socialdemokratiske højborg.

[graph title="Stor usikkerhed om mange af valgene i Nordjylland." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/2974f-nordjylland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4c1b9-nordjylland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Siden har der været gang i svingdørene mellem partierne. SF’s Jette Fabricius Toft forlod partiet og blev løsgænger. Dansk Folkepartis Jeppe Nielsen Kyk blev også løsgænger, ligesom Venstres Peter Laigaard, der nu stiller op for Liberal Alliance.

Socialdemokraterne er stadig det største parti med 11 ud af 31 pladser, mens SF har 5. Det er nu op til Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Birgit Stenbak Hansen, at forsøge at tilbageerobre posten. Venstre har i dag 9 pladser, De Konservative og Dansk Folkeparti har hver 2.

Det tegner atter til at blive et meget tæt løb. Socialdemokraterne, SF og De Radikale står til 15 mandater tilsammen, og det samme gør Venstre og Dansk Folkeparti. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR P4 Nordjylland og TV 2 Nord.

Dermed står den konservative spidskandidat, viceborgmester Peter Nielsen, til at blive tungen på vægtskålen. Og han vil med stor sandsynlighed ikke pege på den siddende borgmester, Lars Møller.

Men det kan også påvirke det konservative valgresultat, at Peter Nielsen for nylig blev politianmeldt af sin egen kommune for at have brudt sin tavshedspligt ved at sende en personfølsom redegørelse til Nordjyske Stiftstidende.

Ny borgmester: Lars Møller (V) Usikker

Hjørring: Borgmesteren mod topchefen

Venstre blev det største parti i Hjørring for fire år siden, men Arne Boelt (S) snuppede borgmesterposten med støtte fra SF og Lokallisten.

Socialdemokraterne sidder i dag på 9 ud af 31 pladser, og SF har 3. Ved sidste valg blev Lokallisten med den populære stemmesluger Knud Størup i spidsen afgørende. Størup tilbød først at lave en aftale med Venstre, hvis han selv kunne blive borgmester. Det lykkedes ikke. Derfor valgte Størup at pege på Arne Boelt og blev selv 1. viceborgmester.

Men Knud Størup stiller ikke op denne gang, og derfor vil Lokallisten formentlig gå markant tilbage. Størup fik sidste gang 2.913 personlige stemmer – 57 pct. af Lokallistens stemmer. Nu er det Sven Bertelsen, der er listens frontfigur.

Ved sidste valg gik Venstre frem og fik 12 mandater. Det skyldes især partiets daværende borgmesterkandidat, Susanne Sander, der fik over 5.400 personlige stemmer – næsten hver anden Venstre-stemme.

Venstre stiller denne gang op med en borgmesterkandidat med stor erfaring – bare ikke fra politik. Det er den tidligere topchef i blandt andet COOP og IC Company, Henrik Jørgensen. Han sidder ikke i byrådet i dag, men har gode chancer for at gøre politisk lynkarriere.

Også De Konservative stiller med en ny frontfigur, den 31-årige Daniel Rugholm. Han vil dog næppe kunne blande sig i kampen om borgmesterposten. Dansk Folkeparti synes også svækket, da de oprindelige nummer 2 og 3 på listen, Tom Bork og Nelly Lundsgaard Sørensen, reelt er smidt ud af partiet, fordi de ikke vil støtte spidskandidaten, Vivi Nielsen.

Arne Boelts chancer for at bevare borgmesterposten er svækket af, at hans støtter fra sidste valg, Lokallisten og SF, formentlig går tilbage. Men han kan håbe på, at Socialdemokraterne og Enhedslisten kan suge så mange af stemmerne op, så han kan bevare posten.

Ny borgmester: Arne Boelt (S) Usikker

Jammerbugt: Gade får fire år mere

Mogens Gade (V) har været borgmester siden 2002 og vil efter al sandsynlighed kunne fortsætte fire år mere i Jammerbugt.

Ved sidste valg forsøgte den tidligere minister og S-profil Ole Stavad at vælte ham af pinden. Det lykkedes ikke, om end det var tæt på. Denne gang er det så Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Jens Chr. Golding, der skal tage kampen op – formentlig forgæves.

42 pct. af vælgerne i Jammerbugt foretrækker Mogens Gade som borgmester, kun 8 pct. peger på Jens Chr. Golding, mens 25 pct. ønsker en helt tredje. Det viser en stor meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. 55 pct. mener, at Mogens Gade har gjort det ”godt” eller endog ”meget godt” som borgmester. Og kun 7 pct. svarer, at han har gjort det ”dårligt” eller ”meget dårligt”.

Målingen viser også, at Venstre og Dansk Folkeparti går frem. Socialdemokraterne taber en smule, og SF går markant tilbage.

Mogens Gade, der blev borgmester i Brovst i 2002, og siden i Jammerbugt, har indgået valgforbund med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Borgerlisten.

Dansk Folkepartis spidskandidat, 1. viceborgmester Morten Marinus Jørgensen, er også medlem af Folketinget og Regionsrådet og dermed et stærkt kort for partiet.

Meget tyder på, at makkerskabet fortsætter i Jammerbugt med Mogens Gade som borgmester.

Ny borgmester: Mogens Gade (V) Sikker

Læsø: Populære politikere stiller ikke op

Langt de fleste vælgere på Læsø vil med garanti finde vej til stemmelokalerne den 19. november. For det kan godt være, at det er landets mindste kommune, men den har den allerhøjeste stemmeprocent. Knap 82 pct. af vælgerne stemte sidste gang. Til sammenligning havde København en stemmeprocent på blot 54,4.

Det er også noget af det mest sikre, man kan sige om valget på Læsø, hvor der skal vælges ny borgmester, og hvor flere af de mest populære politikere stopper.

Hverken den nuværende borgmester, Thomas W. Olsen fra Læsø-listen, eller hans partifælle, viceborgmester Bent Bjørn, genopstiller. Heller ikke SF’s stemmesluger ved sidste valg, Lotte Keller Christensen, der var tæt på at nuppe borgmesterposten for fire år siden, stiller op.

Denne gang er det Kim Wiis Rulle, der står øverst på Læsø-listen og skal forsvare borgmesterposten. Han er oppe imod politiske veteraner fra Socialdemokraterne og Venstre i form af den tidligere turistchef Folmer Hjorth Kristensen (S) og eks-borgmester Olav Juul Gaarn (V). Det vil formentlig være en af disse to, som bliver den nye borgmester.

Dog kan to nye borgerlister måske skabe en overraskelse. Bente Faldt Faurholt stiller op for Læsø Borgerliste sammen med den tidligere færgedirektør Jes Jessen-Klixbüll. Og Henrik Autzen gør politisk comeback på Samarbejdslisten. Han fik næsten hver 8. stemme ved valget i 2001.

Det siger sig selv, at når de 9 medlemmer af kommunalbestyrelsen skal findes på baggrund af kun 1.200-1.300 stemmer, bliver valget afgjort på marginaler. Men det kunne ligne en smal sejr til erfaringen i form af Venstres eks-borgmester Olav Juul Gaarn.

Ny borgmester: Olav Juul Gaarn (V) Usikker

Mariagerfjord: Arven efter Maarup

Det store slag om borgmesterposten mellem Per Husted (S) og den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V) i Mariagerfjord blev aflyst, før det overhovedet kom i gang.

Tina Nedergaard ragede uklar med sit politiske bagland om økonomien. Nu bliver det i stedet Mogens Jespersen (V), der skal duellere med Per Husted om at overtage de gyldne kæder fra den nuværende borgmester, Hans Christian Maarup (S).

Socialdemokraterne har i dag 13 ud af de 29 pladser, og SF har 2. Dermed har de to partier et spinkelt flertal. De er i valgforbund sammen med De Radikale og Enhedslisten. Venstre har 10 pladser. Dansk Folkeparti, De Konservative og Borgerlisten har tilsammen 4 pladser. Der skal altså ikke flyttes mange stemmer, før Venstre kan samle flertal.

Men det kan blive svært at løfte arven. Ved sidste valg hentede Christian Maarup alene 3.816 personlige stemmer – 41 pct. af samtlige socialdemokratiske stemmer.

Umiddelbart kan det ligne en svækkelse, at Venstre måtte skifte hest så sent. Men Mogens Jespersen fik næstflest personlige stemmer – 1.032 – ved sidste valg. Topscorer blev den tidligere Hobro-borgmester Jørgen Pontoppidan, der fik 1.445. Pontoppidan stiller op igen og kan atter trække en del af læsset. Samtidig stiller Venstre op med den tidligere borgmester fra Mariager, Erik Kirkegaard Mikkelsen, som har droppet sin borgerliste.

Per Husted er dog favorit til at samle flertal for en konstitueringsaftale.

Ny borgmester: Per Husted (S) Usikker

Morsø: Tidligere SF’ere kan afgøre valget

Kun 20 stemmer afgjorde valget for fire år siden. Og det tegner igen til et tæt opgør mellem den nuværende borgmester Lauge Larsen (S) og Venstres Hans Ejner Mikkelsen, med den frafaldne SF’er Michael Dahlgaard som dark horse.

Lauge Larsen vandt for fire år siden med det yderste af neglene. De to blokke var lige store med 10 mandater hver. Men Lauge Larsen fik støtte fra Mors-listens ene mandat, Walther Mikkelsen, som ikke genopstiller.

Siden valget har de to SF’ere, 1. viceborgmester Michael Dahlgaard og Tore Müller, forladt partiet og stiller nu op for Demokratisk Balance. Skal Lauge Larsen fortsætte som borgmester, vil han formentlig være afhængig af støtte fra Demokratisk Balance og måske også Dansk Folkeparti. Men det er ikke helt urealistisk.

De Konservative er i valgforbund med Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Det var også på tale at lave et valgforbund mellem Venstre og Dansk Folkeparti, men det blev ikke til noget. De øvrige partier står også alene.

Ny borgmester: Lauge Larsen (S) Usikker

Rebild: Alle mod alle

Det har været fire turbulente år for Rebilds borgmester, Anny Winther (V), som nu stopper.

Hun så ved sidste valg ud til at tabe borgmesterposten til Socialdemokraternes Henrik Christensen, der havde flertal sammen med SF, De Radikale og Oplandslisten. Men så blev Oplandslistens Søren Søe-Larsen fristet af et borgerligt tilbud om at blive borgmester. Og efter nogle dramatiske dage endte det alligevel med, at Anny Winther kunne fortsætte med støtte fra Socialdemokraterne.

Den tragiske Rebild-sag om en fars massive misbrug af sine børn har præget en stor del af valgperioden og afsløret store problemer i den kommunale sagsbehandling. Den kan også komme til at smitte af på valget.

Det bliver alles kamp mod alle. Mindst fem partier bejler til borgmesterposten. Umiddelbart ser Venstres nye borgmesterkandidat, Gert Fischer, ud til at være favorit. Men meget kan ske i konstitueringen. Både Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Morten Lem, og De Radikales Leon Sebbelin kan overraske, ligesom Søren Søe heller ikke helt kan afskrives.

Venstre ser ud til at gå frem og blive det største parti med 36 pct. af stemmerne, mens Socialdemokraterne står til 24 pct. Det viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Holder målingen, vil Venstre få 10 ud af 25 mandater, og Socialdemokraterne 6. Dansk Folkeparti står til 3, De Radikale 2, mens De Konservative, SF, Enhedslisten og Oplandslisten hver får et enkelt mandat. Den tidligere socialdemokrat Allan Busk og Den Sociale Fællesliste står ikke til at opnå valg.

Selv om VKO står til flertal, er det ikke givet, at de tre partier kan finde sammen om en konstituering.

Ny borgmester: Gert Fischer (V) Usikker

Thisted: Kvindekamp i Thy

Mens mange kommuner sukker efter at få flere kvinder ind i lokalpolitik, er der dømt kvindekamp i Thisted. Her står slaget mellem den nuværende borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V), og Socialdemokraternes Ulla Vestergaard, der i dag er 1. viceborgmester.

Lene Kjeldgaard er favorit til at vinde duellen. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti er i valgforbund sammen. De sidder i dag på 15 ud af de 27 pladser i byrådet.  Men Lene Kjelgaard Jensen kan også, som ved sidste valg, satse på en bred konstituering med Socialdemokraterne og SF.

Ny borgmester: Lene Kjelgaard Jensen (V) Usikker

Vesthimmerland: Borgerligt flertal

Den konservative borgmester, Knud Kristensen, har kurs mod fire år mere på posten i Vesthimmerland. Han sidder i dag på 9 ud af 27 pladser i byrådet. Venstre har 6, og Dansk Folkeparti et enkelt.

De Konservative og Venstre står alene til at få 56 pct. af stemmerne ved valget, viser en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Nordjyske Medier. De Konservative bliver atter det største parti med 31 pct. af stemmerne, mens Venstre får 25 pct.

SF ser også ud til at få en stor fremgang. Partiets borgmesterkandidat er den tidligere formand for partiets Folketingsgruppe, Pernille Vigsø Bagge. Til gengæld må Socialdemokraternes borgmesterkandidat, 2. viceborgmester Palle Jensen (S), forvente en tilbagegang. Han står til kun at få 16 pct. af stemmerne mod knap 23 pct. ved sidste valg.

Den største trussel mod Knud Kristensen er formentlig Venstres borgmesterkandidat, 1. viceborgmester Per Bach Laursen. Ved sidste valg havde de borgerlige partier aftalt, at det største parti skulle have borgmesterposten. Det blev De Konservative, og derfor kunne Knud Kristensen overtage posten efter Jens Lauritzen. Sådan en aftale har partierne ikke denne gang – men det ligner alligevel et sikkert genvalg til Knud Kristensen.

Ny borgmester: Knud Kristensen (K) Sikker

Aalborg: Ny socialdemokrat på tronen

Socialdemokraterne har siddet på magten i næsten 90 år i Aalborg, og det stopper næppe på tirsdag.
Thomas Kastrup-Larsen (S) hedder borgmesterkandidaten, der skal forsøge at løfte arven efter Henning G. Jensen, som har været borgmester siden 1998, men ikke genopstiller. Ved sidste valg gik Socialdemokraterne 3 mandater tilbage, men havde støtte fra SF og Dansk Folkeparti.

Siden har en socialdemokrat og to SF’ere forladt deres grupper i byrådet. Det betyder, at S og SF i dag sidder på 16 ud af 31 pladser i byrådet sammen med De Radikale.

Socialdemokraterne vil sammen med SF og Enhedslisten få 16 af de 31 mandater ved valget, viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Dertil kommer formentlig et ekstra mandat i form af den radikale Daniel Nyboe Andersen.

Mens Socialdemokraterne holder status quo, går SF markant tilbage fra 5 til 2 mandater. Til gengæld står Enhedslisten med den fremtrædende folketingsprofil Per Clausen i spidsen til at opnå valg for første gang og få to mandater.

Thomas Kastrup-Larsens største konkurrent er Venstres nye borgmesterkandidat, ældrerådsmanden Tina French Nielsen. Hun vandt partiets interne opgør mod teknik-rådmanden Marian Nørgaard. Målingen fra Jysk Analyse giver et ekstra mandat til Venstre, så partiet går fra 9 til 10. Dansk Folkeparti får også en fremgang – fra 2 til 3 mandater – mens den konservative spidskandidat, Thomas Krarup, står til at tabe det ene af de 2 nuværende mandater.

Selv om Socialdemokraternes forspring synes at skrumpe valg for valg i den nordjyske hovedstad, og partiet er kommet i modvind for at have mørklagt sine økonomiske bidrag, ser partiet ud til at beholde borgmesterposten.

Ny borgmester: Thomas Kastrup-Larsen (S) Sikker

Forrige artikel Kommuner i Syddanmark Næste artikel Danske politikere kan lære af Merkels regeringsdannelse

Løkkes sundhedsreform har store huller

Løkkes sundhedsreform har store huller

ANALYSE: Hvis nogen havde sat næsen op efter en enkel og gennemskuelig fordeling af opgaverne i sundhedsvæsenet, risikerer de at blive slemt skuffet. Regeringens udspil til en sundhedsreform har mange gode hensigter, men også mange uklare elementer.

Vi skylder vores ældre en værdig afsked

Vi skylder vores ældre en værdig afsked

KOMMENTAR: Regeringens forslag til sundhedsreform skal sætte patienten i centrum, men det ligner desværre en bureaukratisk øvelse, hvor ansvaret nemt kan falde ned mellem alt for mange stole. 

Få styr på din virksomhedskultur – den er grundlaget for alt andet

Få styr på din virksomhedskultur – den er grundlaget for alt andet

KOMMENTAR: Det kan være en udfordring at holde fokus og retning, når man samtidig gerne vil pleje en åben og eksperimenterende tilgang til sin i virksomhed. Det afgørende er at fremelske og pleje en virksomhedskultur, der understøtter begge dele. Her er, hvordan vi gør det i Milestone Systems.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Set, læst og hørt: David Dreyer Lassen

Set, læst og hørt: David Dreyer Lassen

Mandag Morgen har bedt David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand i DFF, om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet en historisk roman om videnskab, og så fortæller han om udfordringerne ved at dele Spotify-konto med sin 12-årige søn.

Sundhedsreform kan øge forskelle på tværs af landet

Sundhedsreform kan øge forskelle på tværs af landet

Den nye sundhedsreform kan – stik mod hensigten – betyde en endnu mere uens behandling for patienter i forskellige egne af landet. De regionale sundhedsforskelle er for intet at regne sammenlignet med de forskelle, der er på tværs af kommunerne.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Derfor har Danmark brug for et Europa-valg

Derfor har Danmark brug for et Europa-valg

ANALYSE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen bør tage Dansk Folkeparti på ordet og udskrive valg til Folketinget 26. maj, samme dag som valget til Europa-Parlamentet. Det vil være godt for Danmark – og for ham selv.

Så er det heller ikke sværere med de verdensmål

Så er det heller ikke sværere med de verdensmål

KOMMENTAR: Vi skal være troværdige og realistiske omkring FN’s verdensmål, men vi skal også i gang. Og det behøver faktisk ikke være så svært. Her er et jordnært eksempel på, hvordan en mindre virksomhed er kommet i gang med FN’s verdensmål.

Den multikompetente bestyrelse

Den multikompetente bestyrelse

KOMMENTAR: Bestyrelsernes ansvar skal redefineres, opgaverne præciseres og sammensætningen nytænkes, hvis de skal efterleve morgendagens krav. Kvinderne er et vigtigt element i den transformation.

33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Danmark har over 60.000 virksomhedsbestyrelser. Over halvdelen af dem består kun af mænd. Det viser den hidtil største kortlægning af landets bestyrelser. Andelen af kvinder ser endda ud til at falde. Fokus skal flyttes fra bestyrelsen til fødekæden og talentmassen, opfordrer eksperter.

Danmark har tusindvis af tante- og onkelbestyrelser

Danmark har tusindvis af tante- og onkelbestyrelser

Mange af landets 60.000 bestyrelser er besat af ægtefæller, søskende eller tanter til virksomhedsejerne. Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre diversitet end hidtil antaget, viser stor kortlægning af landets bestyrelser.

Kvinder gider ikke høre flere undskyldninger

Kvinder gider ikke høre flere undskyldninger

Danmark har nu en basis af dygtige kvinder, der er klar til direktørposter, og som kan bestride bestyrelsesposter i langt større omfang, end de får mulighed for i dag. Vi kan ikke være de danske tal bekendt.

Set, læst og hørt: Hanne Leth Andersen

Set, læst og hørt: Hanne Leth Andersen

Mandag Morgen har bedt Hanne Leth Andersen, rektor på RUC, om tre kulturanbefalinger. Hun er blandt andet blevet grebet af Ida Jessens nyeste roman, Telefon, og så har hun fået øjnene op for en ikke helt ny musikgenre.

Hvad vil vi have – en statsmand eller en brugtvognsforhandler?

Hvad vil vi have – en statsmand eller en brugtvognsforhandler?

KOMMENTAR: Mediernes politiske kommentariat virker nærmest skuffede over, at Løkke tillod sig at holde en såkaldt statsmandstale i stedet for at sælge sit politiske valgprodukt. Men det kommende valg kommer netop til at blive afgjort på, hvem vi grundlæggende tror kan føre Danmark sikkert ind i en usikker fremtid. Og her er der behov for statsmænd og -kvinder.

De bedste fra 2018: Er det tid til et opgør med bonusaflønning?

De bedste fra 2018: Er det tid til et opgør med bonusaflønning?

I dagens udvalgte artikel fra året, der gik, spørger jeg, hvor meget videnskab der egentlig ligger bag ledelsesgerningen. I mange tilfælde er det meget lidt – og det er et kæmpe problem, mener den canadiske ledelsesprofessor Roger Martin, fordi der på grund af manglende viden opstår en masse ledelsesmæssige fejlslutninger, der modarbejder god ledelse. Jeg har mødt Roger Martin flere gange som journalist, og han har altid et nyt og anderledes greb på det, som alle andre tager for givet.

God læselyst og godt nytår,

Anders Rostgaard, erhvervsredaktør

De bedste fra 2018: Universitetslov er et kafkask system

De bedste fra 2018: Universitetslov er et kafkask system

Dagens anbefaling er en artikel fra august 2018 om den udskældte universitetslov. Politikere ønsker grundlæggende set at gøre verden til et bedre sted, og derfor kommer nye love som regel af et godt hjerte. Alle de gode intentioner var også til stede, da den nye universitetslov blev vedtaget for halvandet år siden: Der skulle skabes klarhed over universitetsbestyrelsernes rolle og systemet for udpegning af nye bestyrelser skulle videreudvikles. Men loven har virket stik modsat, fortæller bestyrelsesformand for SDU Lars Nørby Johansen i dette ærlige interview: "Det er komplekst og uoverskueligt. Det er blevet labyrintisk. Det er nærmest kafkask. Det er i værste fald kontraproduktivt".

God læselyst og godt nytår,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

De bedste fra 2018: Etik er svaret på digitaliseringens dilemmaer

De bedste fra 2018: Etik er svaret på digitaliseringens dilemmaer

Dagens anbefaling handler om et af vilkårene ved livet i 2019, nemlig vores stormfulde had/kærlighedsforhold til den digitale teknologi. Vi er alle dybt afhængige af vores dimser – men samtidig blev det i løbet af 2018 stadig tydeligere, hvordan vores data opsamles og misbruges i stor stil. Lige bag de smarte løsninger er der en mørk og skræmmende verden af manipulation, diskrimination og overvågning. Vi famler efter at finde nogle etiske retningslinjer, der kan bevare menneskelige værdier – men uden at give køb på teknologiens fordele.

God læselyst og godt nytår,

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

De bedste fra 2018: Integrationen er en overset succes

De bedste fra 2018: Integrationen er en overset succes

I denne udvalgte artikel fra 2018 skriver jeg om, at der aldrig har været så mange nydanskere i job som i dag. Beskæftigelsen stiger. Dansk erhvervsliv er mangfoldigt. Flere får en uddannelse. Kriminaliteten falder. Alt sammen positive historier. Men det bærer den hjemlige integrationsdebat ikke præg af. De positive tendenser drukner i en skarp politisk debat med fokus på problemer. Debatten er så højspændt, at ingen partier vil tage ejerskab til succesen.

God læselyst og godt nytår,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

De bedste fra 2018: Sygehusenes umulige prioritering

De bedste fra 2018: Sygehusenes umulige prioritering

Dagens anbefaling er en artikel fra november, hvor jeg ser nærmere på Medicinrådet, et år efter det blev etableret. Medicinrådet undersøger nye lægemidler for at se, om de leverer klinisk merværdi til en acceptabel pris. Efter det førte års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt", lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger. Til nytår skal Medicinrådet evalueres.

God læselyst og godt nytår,

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

De bedste fra 2018: Velfærdsfesten er forbi

De bedste fra 2018: Velfærdsfesten er forbi

Dagens anbefaling dykker ned i velfærden, som bliver et hovedtema i valgkampen. Politikere fra både røde og blå partier vil love mere og bedre velfærd. Det gør de år efter år. Men de fortæller ikke, at væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Udgifterne til sundhed pr. indbygger er ganske vist vokset. Til gengæld er udgifterne på andre store velfærdsområder som ældre og uddannelse faldet. Og intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

God læselyst og godt nytår,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

De bedste fra 2018: Skæbneår for Margrethe Vestager

De bedste fra 2018: Skæbneår for Margrethe Vestager

Dagens anbefaling er en analyse af Margrethe Vestagers mulige fremtid i Bruxelles, som vi bragte i september. I 2019 er der valg til Europa-Parlamentet, og topposterne i EU-institutionerne skal besættes. Margrethe Vestager har gjort det fremragende som konkurrencekommissær, men hun er langt fra sikker på at kunne fortsætte som kommissær. Hverken Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen forventes at ville indstille hende til den nye EU-Kommission til sommer.

God læselyst og glædelig jul,

Claus Kragh, europaredaktør

De bedste fra 2018: Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd

De bedste fra 2018: Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd

I dagens anbefalede artikel tager jeg dig med på reportage til Herning, hvor der i efteråret blev afholdt svinekongres for det danske landbrug. Et landbrug på rente-coke sætter bæredygtighed på dagsordenen, men føler sig fremmedgjort af befolkningen i en tid, hvor det danske animalske landbrug er udfordret på bæredygtigheden, på økonomien og på forbrugernes præferencer.

God læselyst og glædelig jul,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Julehilsen fra Steen Hildebrandt

Julehilsen fra Steen Hildebrandt

Ledelsesprofessor Steen Hildebrandt har flittigt beskrevet, analyseret og diskuteret FN's 17 verdensmål i sine indlæg i Ugebrevet Mandag Morgen. Nu er en række af de bedste indlæg samlet i hæftet 'Verdensmålene - det vigtigste punkt på dagsordenen!'. Læs hans julehilsen, og hent hæftet her.

De bedste fra 2018: Danske whistleblowere er retsløse

De bedste fra 2018: Danske whistleblowere er retsløse

Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema om whistleblowere fra starten af december. Whistleblowere bliver kaldt helte, men ordningerne bag er påfaldende lovløst land. Datatilsynet holdt indtil maj styr på, om de private whistleblowerordninger overholdt reglerne for persondata, men i fremtiden er det op til virksomhederne selv at overholde den nye persondataforordning. Ordningerne kan i værste fald ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem, lyder kritikken.

God læselyst og glædelig jul,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

De bedste fra 2018: Du har nok ikke brug for en blockchain

De bedste fra 2018: Du har nok ikke brug for en blockchain

Har du brug for en blockchain? Svaret er nok nej. I lang tid blev jeg som erhvervsredaktør overdynget med konsulentberetninger om teknologien blockchain som det nye og nærmest oversete guld. Men hvad er realiteterne egentlig? Det satte vi os for at undersøge i et tema i efteråret, og sandheden er mere nuanceret. 

God læselyst og glædelig jul,

Anders Rostgaard, erhvervsredaktør

De bedste fra 2018: Fremtidens industriproduktion rykker tæt på kunden

De bedste fra 2018: Fremtidens industriproduktion rykker tæt på kunden

I dagens anbefalede historie ser jeg nærmere på den industrielle økonomis logik, som vi har levet med i snart 200 år. Masseproduktion af ensartede varer, global outsourcing og et knivskarpt fokus på lave priser. Men modellen er udfordret fra mange sider: Forbrugerne efterspørger personligt tilpassede produkter, og nye funktioner og stilarter veksler hurtigere og hurtigere.

Fleksibilitet og individualisering er nøgleord, og derfor skifter fokus fra produkter til løsninger til lejligheden. Ganske praktisk passer det fint med den teknologiske udvikling: 3D print, fleksible robotter og digitale platforme gør det muligt at organisere værdiskabelsen, så den kan levere varen i den økonomi, der kommer efter industrisamfundet.

God læselyst og glædelig jul,

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

De bedste fra 2018: Europas demokratier er lette ofre for sorte penge

De bedste fra 2018: Europas demokratier er lette ofre for sorte penge

Dagens anbefalede historie er en, der desværre vil være relevant længe endnu. 2018 har vist, hvordan sociale medier gør det let at støtte politisk virksomhed, uden at støtten kan spores.

I Tyskland har partiet AfD’s kandidater tilsammen modtaget mellem 150 og 250 mio. kr. i små, ikke sporbare donationer. Det samme finder sted i Danmark, USA, Storbritannien og andre lande. Det svækker Europas nationale demokratier, og det svækker det europæiske samarbejde. De danske myndigheder er derfor på vagt i forbindelse med forårets valg til hhv. Folketinget og Europa-Parlamentet.

God læselyst og glædelig jul,

Claus Kragh, europaredaktør

’Studio’-undervisning ruster studerende til det uforudsigelige arbejdsliv

’Studio’-undervisning ruster studerende til det uforudsigelige arbejdsliv

Forskningsprojekt skal undersøge, om såkaldt studiobaseret undervisning påvirker studerendes karrierevalg. Den projektorienterede metode er udbredt på designuddannelserne, men ikke på de danske universiteter. Det kan ændre sig i takt med, at erhvervslivet efterspørger nye kompetencer, mener forskningsleder Bo Christensen.

Vi skal ikke ønske os en ny Brexit-afstemning

Vi skal ikke ønske os en ny Brexit-afstemning

KOMMENTAR: Har du Brexit-blues og drømmer om, at briterne besinder sig og afholder en ny folkeafstemning? Og til sidst ender med at blive i EU? Mandag Morgens europaredaktør Claus Kragh kan godt genkende følelsen. Men han mener også, at Danmark og resten af EU reelt er bedst tjent med, at Storbritannien forlader EU.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.