Kommuner i Nordjylland

Brønderslev | Frederikshavn | Hjørring | Jammerbugt |
Læsø | Mariagerfjord | Morsø | Rebild |
Thisted | Vesthimmerland | Aalborg |

Brønderslev: Rivalernes kamp

Det ligner en ny tvekamp mellem den nuværende borgmester, Lene Hansen (S), og 2. viceborgmester Mikael Klitgaard (V).

Ved valget for fire år siden trak Lene Hansen det længste strå. Denne gang ser Mikael Klitgaard ud til at gå af med sejren. De er begge erfarne politikere, de kender spillet og har med en bred konstituering formået at skabe et godt samarbejde i byrådet de sidste fire år.

Socialdemokraterne sidder i dag på 10 mandater ud af 25, efter at Ole Bruun forlod partiet og nu stiller op som spidskandidat for Enhedslisten. SF har 3 pladser, men er svækket at, at partiets store stemmesluger fra sidste valg, Thomas Krog, ikke genopstiller. Med 867 personlige stemmer leverede han 46 pct. af SF’s vælgere. Nu er det i stedet Ole Andersen, som står i spidsen for SF. Han fik 164 personlige stemmer ved sidste valg. De tre røde partier er i valgforbund sammen.

Venstre er i dag det største parti i byrådet med 11 mandater. De Konservative har et enkelt. Dertil kommer det tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Karl Emil Nielsen, der har meldt sig ud af partiet, efter at han blev dømt for underslæb mod sin mors dødsbo. Han stiller denne gang op for Brønderslev Folkeparti.

Lene Hansen får svært ved at bevare sit flertal. Og det ligner et comeback til rivalen Mikael Klitgaard, der første gang blev borgmester i 2002 i Dronninglund og senere sad i Brønderslev, indtil Lene Hansen vandt i 2009.

Ny borgmester: Mikael Klitgaard (V) Usikker

Frederikshavn: Regnskabets time

Endnu en gyser er under optræk i Frederikshavn.

Venstres Lars Møller kom til magten på en overraskende konstituering for fire år siden. Den røde blok havde et lille flertal på 16 ud af 31 mandater, og den socialdemokratiske borgmester, Erik Sørensen, havde udsigt til at fortsætte.
Men SF havde 5 mandater og lavede en konstituering med Venstre og De Konservative. Dermed blev Lars Møller borgmester i den tidligere socialdemokratiske højborg.

[graph title="Stor usikkerhed om mange af valgene i Nordjylland." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/2974f-nordjylland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4c1b9-nordjylland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Siden har der været gang i svingdørene mellem partierne. SF’s Jette Fabricius Toft forlod partiet og blev løsgænger. Dansk Folkepartis Jeppe Nielsen Kyk blev også løsgænger, ligesom Venstres Peter Laigaard, der nu stiller op for Liberal Alliance.

Socialdemokraterne er stadig det største parti med 11 ud af 31 pladser, mens SF har 5. Det er nu op til Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Birgit Stenbak Hansen, at forsøge at tilbageerobre posten. Venstre har i dag 9 pladser, De Konservative og Dansk Folkeparti har hver 2.

Det tegner atter til at blive et meget tæt løb. Socialdemokraterne, SF og De Radikale står til 15 mandater tilsammen, og det samme gør Venstre og Dansk Folkeparti. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR P4 Nordjylland og TV 2 Nord.

Dermed står den konservative spidskandidat, viceborgmester Peter Nielsen, til at blive tungen på vægtskålen. Og han vil med stor sandsynlighed ikke pege på den siddende borgmester, Lars Møller.

Men det kan også påvirke det konservative valgresultat, at Peter Nielsen for nylig blev politianmeldt af sin egen kommune for at have brudt sin tavshedspligt ved at sende en personfølsom redegørelse til Nordjyske Stiftstidende.

Ny borgmester: Lars Møller (V) Usikker

Hjørring: Borgmesteren mod topchefen

Venstre blev det største parti i Hjørring for fire år siden, men Arne Boelt (S) snuppede borgmesterposten med støtte fra SF og Lokallisten.

Socialdemokraterne sidder i dag på 9 ud af 31 pladser, og SF har 3. Ved sidste valg blev Lokallisten med den populære stemmesluger Knud Størup i spidsen afgørende. Størup tilbød først at lave en aftale med Venstre, hvis han selv kunne blive borgmester. Det lykkedes ikke. Derfor valgte Størup at pege på Arne Boelt og blev selv 1. viceborgmester.

Men Knud Størup stiller ikke op denne gang, og derfor vil Lokallisten formentlig gå markant tilbage. Størup fik sidste gang 2.913 personlige stemmer – 57 pct. af Lokallistens stemmer. Nu er det Sven Bertelsen, der er listens frontfigur.

Ved sidste valg gik Venstre frem og fik 12 mandater. Det skyldes især partiets daværende borgmesterkandidat, Susanne Sander, der fik over 5.400 personlige stemmer – næsten hver anden Venstre-stemme.

Venstre stiller denne gang op med en borgmesterkandidat med stor erfaring – bare ikke fra politik. Det er den tidligere topchef i blandt andet COOP og IC Company, Henrik Jørgensen. Han sidder ikke i byrådet i dag, men har gode chancer for at gøre politisk lynkarriere.

Også De Konservative stiller med en ny frontfigur, den 31-årige Daniel Rugholm. Han vil dog næppe kunne blande sig i kampen om borgmesterposten. Dansk Folkeparti synes også svækket, da de oprindelige nummer 2 og 3 på listen, Tom Bork og Nelly Lundsgaard Sørensen, reelt er smidt ud af partiet, fordi de ikke vil støtte spidskandidaten, Vivi Nielsen.

Arne Boelts chancer for at bevare borgmesterposten er svækket af, at hans støtter fra sidste valg, Lokallisten og SF, formentlig går tilbage. Men han kan håbe på, at Socialdemokraterne og Enhedslisten kan suge så mange af stemmerne op, så han kan bevare posten.

Ny borgmester: Arne Boelt (S) Usikker

Jammerbugt: Gade får fire år mere

Mogens Gade (V) har været borgmester siden 2002 og vil efter al sandsynlighed kunne fortsætte fire år mere i Jammerbugt.

Ved sidste valg forsøgte den tidligere minister og S-profil Ole Stavad at vælte ham af pinden. Det lykkedes ikke, om end det var tæt på. Denne gang er det så Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Jens Chr. Golding, der skal tage kampen op – formentlig forgæves.

42 pct. af vælgerne i Jammerbugt foretrækker Mogens Gade som borgmester, kun 8 pct. peger på Jens Chr. Golding, mens 25 pct. ønsker en helt tredje. Det viser en stor meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. 55 pct. mener, at Mogens Gade har gjort det ”godt” eller endog ”meget godt” som borgmester. Og kun 7 pct. svarer, at han har gjort det ”dårligt” eller ”meget dårligt”.

Målingen viser også, at Venstre og Dansk Folkeparti går frem. Socialdemokraterne taber en smule, og SF går markant tilbage.

Mogens Gade, der blev borgmester i Brovst i 2002, og siden i Jammerbugt, har indgået valgforbund med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Borgerlisten.

Dansk Folkepartis spidskandidat, 1. viceborgmester Morten Marinus Jørgensen, er også medlem af Folketinget og Regionsrådet og dermed et stærkt kort for partiet.

Meget tyder på, at makkerskabet fortsætter i Jammerbugt med Mogens Gade som borgmester.

Ny borgmester: Mogens Gade (V) Sikker

Læsø: Populære politikere stiller ikke op

Langt de fleste vælgere på Læsø vil med garanti finde vej til stemmelokalerne den 19. november. For det kan godt være, at det er landets mindste kommune, men den har den allerhøjeste stemmeprocent. Knap 82 pct. af vælgerne stemte sidste gang. Til sammenligning havde København en stemmeprocent på blot 54,4.

Det er også noget af det mest sikre, man kan sige om valget på Læsø, hvor der skal vælges ny borgmester, og hvor flere af de mest populære politikere stopper.

Hverken den nuværende borgmester, Thomas W. Olsen fra Læsø-listen, eller hans partifælle, viceborgmester Bent Bjørn, genopstiller. Heller ikke SF’s stemmesluger ved sidste valg, Lotte Keller Christensen, der var tæt på at nuppe borgmesterposten for fire år siden, stiller op.

Denne gang er det Kim Wiis Rulle, der står øverst på Læsø-listen og skal forsvare borgmesterposten. Han er oppe imod politiske veteraner fra Socialdemokraterne og Venstre i form af den tidligere turistchef Folmer Hjorth Kristensen (S) og eks-borgmester Olav Juul Gaarn (V). Det vil formentlig være en af disse to, som bliver den nye borgmester.

Dog kan to nye borgerlister måske skabe en overraskelse. Bente Faldt Faurholt stiller op for Læsø Borgerliste sammen med den tidligere færgedirektør Jes Jessen-Klixbüll. Og Henrik Autzen gør politisk comeback på Samarbejdslisten. Han fik næsten hver 8. stemme ved valget i 2001.

Det siger sig selv, at når de 9 medlemmer af kommunalbestyrelsen skal findes på baggrund af kun 1.200-1.300 stemmer, bliver valget afgjort på marginaler. Men det kunne ligne en smal sejr til erfaringen i form af Venstres eks-borgmester Olav Juul Gaarn.

Ny borgmester: Olav Juul Gaarn (V) Usikker

Mariagerfjord: Arven efter Maarup

Det store slag om borgmesterposten mellem Per Husted (S) og den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V) i Mariagerfjord blev aflyst, før det overhovedet kom i gang.

Tina Nedergaard ragede uklar med sit politiske bagland om økonomien. Nu bliver det i stedet Mogens Jespersen (V), der skal duellere med Per Husted om at overtage de gyldne kæder fra den nuværende borgmester, Hans Christian Maarup (S).

Socialdemokraterne har i dag 13 ud af de 29 pladser, og SF har 2. Dermed har de to partier et spinkelt flertal. De er i valgforbund sammen med De Radikale og Enhedslisten. Venstre har 10 pladser. Dansk Folkeparti, De Konservative og Borgerlisten har tilsammen 4 pladser. Der skal altså ikke flyttes mange stemmer, før Venstre kan samle flertal.

Men det kan blive svært at løfte arven. Ved sidste valg hentede Christian Maarup alene 3.816 personlige stemmer – 41 pct. af samtlige socialdemokratiske stemmer.

Umiddelbart kan det ligne en svækkelse, at Venstre måtte skifte hest så sent. Men Mogens Jespersen fik næstflest personlige stemmer – 1.032 – ved sidste valg. Topscorer blev den tidligere Hobro-borgmester Jørgen Pontoppidan, der fik 1.445. Pontoppidan stiller op igen og kan atter trække en del af læsset. Samtidig stiller Venstre op med den tidligere borgmester fra Mariager, Erik Kirkegaard Mikkelsen, som har droppet sin borgerliste.

Per Husted er dog favorit til at samle flertal for en konstitueringsaftale.

Ny borgmester: Per Husted (S) Usikker

Morsø: Tidligere SF’ere kan afgøre valget

Kun 20 stemmer afgjorde valget for fire år siden. Og det tegner igen til et tæt opgør mellem den nuværende borgmester Lauge Larsen (S) og Venstres Hans Ejner Mikkelsen, med den frafaldne SF’er Michael Dahlgaard som dark horse.

Lauge Larsen vandt for fire år siden med det yderste af neglene. De to blokke var lige store med 10 mandater hver. Men Lauge Larsen fik støtte fra Mors-listens ene mandat, Walther Mikkelsen, som ikke genopstiller.

Siden valget har de to SF’ere, 1. viceborgmester Michael Dahlgaard og Tore Müller, forladt partiet og stiller nu op for Demokratisk Balance. Skal Lauge Larsen fortsætte som borgmester, vil han formentlig være afhængig af støtte fra Demokratisk Balance og måske også Dansk Folkeparti. Men det er ikke helt urealistisk.

De Konservative er i valgforbund med Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Det var også på tale at lave et valgforbund mellem Venstre og Dansk Folkeparti, men det blev ikke til noget. De øvrige partier står også alene.

Ny borgmester: Lauge Larsen (S) Usikker

Rebild: Alle mod alle

Det har været fire turbulente år for Rebilds borgmester, Anny Winther (V), som nu stopper.

Hun så ved sidste valg ud til at tabe borgmesterposten til Socialdemokraternes Henrik Christensen, der havde flertal sammen med SF, De Radikale og Oplandslisten. Men så blev Oplandslistens Søren Søe-Larsen fristet af et borgerligt tilbud om at blive borgmester. Og efter nogle dramatiske dage endte det alligevel med, at Anny Winther kunne fortsætte med støtte fra Socialdemokraterne.

Den tragiske Rebild-sag om en fars massive misbrug af sine børn har præget en stor del af valgperioden og afsløret store problemer i den kommunale sagsbehandling. Den kan også komme til at smitte af på valget.

Det bliver alles kamp mod alle. Mindst fem partier bejler til borgmesterposten. Umiddelbart ser Venstres nye borgmesterkandidat, Gert Fischer, ud til at være favorit. Men meget kan ske i konstitueringen. Både Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Morten Lem, og De Radikales Leon Sebbelin kan overraske, ligesom Søren Søe heller ikke helt kan afskrives.

Venstre ser ud til at gå frem og blive det største parti med 36 pct. af stemmerne, mens Socialdemokraterne står til 24 pct. Det viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Holder målingen, vil Venstre få 10 ud af 25 mandater, og Socialdemokraterne 6. Dansk Folkeparti står til 3, De Radikale 2, mens De Konservative, SF, Enhedslisten og Oplandslisten hver får et enkelt mandat. Den tidligere socialdemokrat Allan Busk og Den Sociale Fællesliste står ikke til at opnå valg.

Selv om VKO står til flertal, er det ikke givet, at de tre partier kan finde sammen om en konstituering.

Ny borgmester: Gert Fischer (V) Usikker

Thisted: Kvindekamp i Thy

Mens mange kommuner sukker efter at få flere kvinder ind i lokalpolitik, er der dømt kvindekamp i Thisted. Her står slaget mellem den nuværende borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V), og Socialdemokraternes Ulla Vestergaard, der i dag er 1. viceborgmester.

Lene Kjeldgaard er favorit til at vinde duellen. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti er i valgforbund sammen. De sidder i dag på 15 ud af de 27 pladser i byrådet.  Men Lene Kjelgaard Jensen kan også, som ved sidste valg, satse på en bred konstituering med Socialdemokraterne og SF.

Ny borgmester: Lene Kjelgaard Jensen (V) Usikker

Vesthimmerland: Borgerligt flertal

Den konservative borgmester, Knud Kristensen, har kurs mod fire år mere på posten i Vesthimmerland. Han sidder i dag på 9 ud af 27 pladser i byrådet. Venstre har 6, og Dansk Folkeparti et enkelt.

De Konservative og Venstre står alene til at få 56 pct. af stemmerne ved valget, viser en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Nordjyske Medier. De Konservative bliver atter det største parti med 31 pct. af stemmerne, mens Venstre får 25 pct.

SF ser også ud til at få en stor fremgang. Partiets borgmesterkandidat er den tidligere formand for partiets Folketingsgruppe, Pernille Vigsø Bagge. Til gengæld må Socialdemokraternes borgmesterkandidat, 2. viceborgmester Palle Jensen (S), forvente en tilbagegang. Han står til kun at få 16 pct. af stemmerne mod knap 23 pct. ved sidste valg.

Den største trussel mod Knud Kristensen er formentlig Venstres borgmesterkandidat, 1. viceborgmester Per Bach Laursen. Ved sidste valg havde de borgerlige partier aftalt, at det største parti skulle have borgmesterposten. Det blev De Konservative, og derfor kunne Knud Kristensen overtage posten efter Jens Lauritzen. Sådan en aftale har partierne ikke denne gang – men det ligner alligevel et sikkert genvalg til Knud Kristensen.

Ny borgmester: Knud Kristensen (K) Sikker

Aalborg: Ny socialdemokrat på tronen

Socialdemokraterne har siddet på magten i næsten 90 år i Aalborg, og det stopper næppe på tirsdag.
Thomas Kastrup-Larsen (S) hedder borgmesterkandidaten, der skal forsøge at løfte arven efter Henning G. Jensen, som har været borgmester siden 1998, men ikke genopstiller. Ved sidste valg gik Socialdemokraterne 3 mandater tilbage, men havde støtte fra SF og Dansk Folkeparti.

Siden har en socialdemokrat og to SF’ere forladt deres grupper i byrådet. Det betyder, at S og SF i dag sidder på 16 ud af 31 pladser i byrådet sammen med De Radikale.

Socialdemokraterne vil sammen med SF og Enhedslisten få 16 af de 31 mandater ved valget, viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Dertil kommer formentlig et ekstra mandat i form af den radikale Daniel Nyboe Andersen.

Mens Socialdemokraterne holder status quo, går SF markant tilbage fra 5 til 2 mandater. Til gengæld står Enhedslisten med den fremtrædende folketingsprofil Per Clausen i spidsen til at opnå valg for første gang og få to mandater.

Thomas Kastrup-Larsens største konkurrent er Venstres nye borgmesterkandidat, ældrerådsmanden Tina French Nielsen. Hun vandt partiets interne opgør mod teknik-rådmanden Marian Nørgaard. Målingen fra Jysk Analyse giver et ekstra mandat til Venstre, så partiet går fra 9 til 10. Dansk Folkeparti får også en fremgang – fra 2 til 3 mandater – mens den konservative spidskandidat, Thomas Krarup, står til at tabe det ene af de 2 nuværende mandater.

Selv om Socialdemokraternes forspring synes at skrumpe valg for valg i den nordjyske hovedstad, og partiet er kommet i modvind for at have mørklagt sine økonomiske bidrag, ser partiet ud til at beholde borgmesterposten.

Ny borgmester: Thomas Kastrup-Larsen (S) Sikker

Forrige artikel Kommuner i Syddanmark Næste artikel Danske politikere kan lære af Merkels regeringsdannelse
Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.