Kommuner i Nordjylland

Brønderslev | Frederikshavn | Hjørring | Jammerbugt |
Læsø | Mariagerfjord | Morsø | Rebild |
Thisted | Vesthimmerland | Aalborg |

Brønderslev: Rivalernes kamp

Det ligner en ny tvekamp mellem den nuværende borgmester, Lene Hansen (S), og 2. viceborgmester Mikael Klitgaard (V).

Ved valget for fire år siden trak Lene Hansen det længste strå. Denne gang ser Mikael Klitgaard ud til at gå af med sejren. De er begge erfarne politikere, de kender spillet og har med en bred konstituering formået at skabe et godt samarbejde i byrådet de sidste fire år.

Socialdemokraterne sidder i dag på 10 mandater ud af 25, efter at Ole Bruun forlod partiet og nu stiller op som spidskandidat for Enhedslisten. SF har 3 pladser, men er svækket at, at partiets store stemmesluger fra sidste valg, Thomas Krog, ikke genopstiller. Med 867 personlige stemmer leverede han 46 pct. af SF’s vælgere. Nu er det i stedet Ole Andersen, som står i spidsen for SF. Han fik 164 personlige stemmer ved sidste valg. De tre røde partier er i valgforbund sammen.

Venstre er i dag det største parti i byrådet med 11 mandater. De Konservative har et enkelt. Dertil kommer det tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Karl Emil Nielsen, der har meldt sig ud af partiet, efter at han blev dømt for underslæb mod sin mors dødsbo. Han stiller denne gang op for Brønderslev Folkeparti.

Lene Hansen får svært ved at bevare sit flertal. Og det ligner et comeback til rivalen Mikael Klitgaard, der første gang blev borgmester i 2002 i Dronninglund og senere sad i Brønderslev, indtil Lene Hansen vandt i 2009.

Ny borgmester: Mikael Klitgaard (V) Usikker

Frederikshavn: Regnskabets time

Endnu en gyser er under optræk i Frederikshavn.

Venstres Lars Møller kom til magten på en overraskende konstituering for fire år siden. Den røde blok havde et lille flertal på 16 ud af 31 mandater, og den socialdemokratiske borgmester, Erik Sørensen, havde udsigt til at fortsætte.
Men SF havde 5 mandater og lavede en konstituering med Venstre og De Konservative. Dermed blev Lars Møller borgmester i den tidligere socialdemokratiske højborg.

[graph title="Stor usikkerhed om mange af valgene i Nordjylland." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/2974f-nordjylland-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4c1b9-nordjylland-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Siden har der været gang i svingdørene mellem partierne. SF’s Jette Fabricius Toft forlod partiet og blev løsgænger. Dansk Folkepartis Jeppe Nielsen Kyk blev også løsgænger, ligesom Venstres Peter Laigaard, der nu stiller op for Liberal Alliance.

Socialdemokraterne er stadig det største parti med 11 ud af 31 pladser, mens SF har 5. Det er nu op til Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Birgit Stenbak Hansen, at forsøge at tilbageerobre posten. Venstre har i dag 9 pladser, De Konservative og Dansk Folkeparti har hver 2.

Det tegner atter til at blive et meget tæt løb. Socialdemokraterne, SF og De Radikale står til 15 mandater tilsammen, og det samme gør Venstre og Dansk Folkeparti. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR P4 Nordjylland og TV 2 Nord.

Dermed står den konservative spidskandidat, viceborgmester Peter Nielsen, til at blive tungen på vægtskålen. Og han vil med stor sandsynlighed ikke pege på den siddende borgmester, Lars Møller.

Men det kan også påvirke det konservative valgresultat, at Peter Nielsen for nylig blev politianmeldt af sin egen kommune for at have brudt sin tavshedspligt ved at sende en personfølsom redegørelse til Nordjyske Stiftstidende.

Ny borgmester: Lars Møller (V) Usikker

Hjørring: Borgmesteren mod topchefen

Venstre blev det største parti i Hjørring for fire år siden, men Arne Boelt (S) snuppede borgmesterposten med støtte fra SF og Lokallisten.

Socialdemokraterne sidder i dag på 9 ud af 31 pladser, og SF har 3. Ved sidste valg blev Lokallisten med den populære stemmesluger Knud Størup i spidsen afgørende. Størup tilbød først at lave en aftale med Venstre, hvis han selv kunne blive borgmester. Det lykkedes ikke. Derfor valgte Størup at pege på Arne Boelt og blev selv 1. viceborgmester.

Men Knud Størup stiller ikke op denne gang, og derfor vil Lokallisten formentlig gå markant tilbage. Størup fik sidste gang 2.913 personlige stemmer – 57 pct. af Lokallistens stemmer. Nu er det Sven Bertelsen, der er listens frontfigur.

Ved sidste valg gik Venstre frem og fik 12 mandater. Det skyldes især partiets daværende borgmesterkandidat, Susanne Sander, der fik over 5.400 personlige stemmer – næsten hver anden Venstre-stemme.

Venstre stiller denne gang op med en borgmesterkandidat med stor erfaring – bare ikke fra politik. Det er den tidligere topchef i blandt andet COOP og IC Company, Henrik Jørgensen. Han sidder ikke i byrådet i dag, men har gode chancer for at gøre politisk lynkarriere.

Også De Konservative stiller med en ny frontfigur, den 31-årige Daniel Rugholm. Han vil dog næppe kunne blande sig i kampen om borgmesterposten. Dansk Folkeparti synes også svækket, da de oprindelige nummer 2 og 3 på listen, Tom Bork og Nelly Lundsgaard Sørensen, reelt er smidt ud af partiet, fordi de ikke vil støtte spidskandidaten, Vivi Nielsen.

Arne Boelts chancer for at bevare borgmesterposten er svækket af, at hans støtter fra sidste valg, Lokallisten og SF, formentlig går tilbage. Men han kan håbe på, at Socialdemokraterne og Enhedslisten kan suge så mange af stemmerne op, så han kan bevare posten.

Ny borgmester: Arne Boelt (S) Usikker

Jammerbugt: Gade får fire år mere

Mogens Gade (V) har været borgmester siden 2002 og vil efter al sandsynlighed kunne fortsætte fire år mere i Jammerbugt.

Ved sidste valg forsøgte den tidligere minister og S-profil Ole Stavad at vælte ham af pinden. Det lykkedes ikke, om end det var tæt på. Denne gang er det så Socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Jens Chr. Golding, der skal tage kampen op – formentlig forgæves.

42 pct. af vælgerne i Jammerbugt foretrækker Mogens Gade som borgmester, kun 8 pct. peger på Jens Chr. Golding, mens 25 pct. ønsker en helt tredje. Det viser en stor meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. 55 pct. mener, at Mogens Gade har gjort det ”godt” eller endog ”meget godt” som borgmester. Og kun 7 pct. svarer, at han har gjort det ”dårligt” eller ”meget dårligt”.

Målingen viser også, at Venstre og Dansk Folkeparti går frem. Socialdemokraterne taber en smule, og SF går markant tilbage.

Mogens Gade, der blev borgmester i Brovst i 2002, og siden i Jammerbugt, har indgået valgforbund med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Borgerlisten.

Dansk Folkepartis spidskandidat, 1. viceborgmester Morten Marinus Jørgensen, er også medlem af Folketinget og Regionsrådet og dermed et stærkt kort for partiet.

Meget tyder på, at makkerskabet fortsætter i Jammerbugt med Mogens Gade som borgmester.

Ny borgmester: Mogens Gade (V) Sikker

Læsø: Populære politikere stiller ikke op

Langt de fleste vælgere på Læsø vil med garanti finde vej til stemmelokalerne den 19. november. For det kan godt være, at det er landets mindste kommune, men den har den allerhøjeste stemmeprocent. Knap 82 pct. af vælgerne stemte sidste gang. Til sammenligning havde København en stemmeprocent på blot 54,4.

Det er også noget af det mest sikre, man kan sige om valget på Læsø, hvor der skal vælges ny borgmester, og hvor flere af de mest populære politikere stopper.

Hverken den nuværende borgmester, Thomas W. Olsen fra Læsø-listen, eller hans partifælle, viceborgmester Bent Bjørn, genopstiller. Heller ikke SF’s stemmesluger ved sidste valg, Lotte Keller Christensen, der var tæt på at nuppe borgmesterposten for fire år siden, stiller op.

Denne gang er det Kim Wiis Rulle, der står øverst på Læsø-listen og skal forsvare borgmesterposten. Han er oppe imod politiske veteraner fra Socialdemokraterne og Venstre i form af den tidligere turistchef Folmer Hjorth Kristensen (S) og eks-borgmester Olav Juul Gaarn (V). Det vil formentlig være en af disse to, som bliver den nye borgmester.

Dog kan to nye borgerlister måske skabe en overraskelse. Bente Faldt Faurholt stiller op for Læsø Borgerliste sammen med den tidligere færgedirektør Jes Jessen-Klixbüll. Og Henrik Autzen gør politisk comeback på Samarbejdslisten. Han fik næsten hver 8. stemme ved valget i 2001.

Det siger sig selv, at når de 9 medlemmer af kommunalbestyrelsen skal findes på baggrund af kun 1.200-1.300 stemmer, bliver valget afgjort på marginaler. Men det kunne ligne en smal sejr til erfaringen i form af Venstres eks-borgmester Olav Juul Gaarn.

Ny borgmester: Olav Juul Gaarn (V) Usikker

Mariagerfjord: Arven efter Maarup

Det store slag om borgmesterposten mellem Per Husted (S) og den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V) i Mariagerfjord blev aflyst, før det overhovedet kom i gang.

Tina Nedergaard ragede uklar med sit politiske bagland om økonomien. Nu bliver det i stedet Mogens Jespersen (V), der skal duellere med Per Husted om at overtage de gyldne kæder fra den nuværende borgmester, Hans Christian Maarup (S).

Socialdemokraterne har i dag 13 ud af de 29 pladser, og SF har 2. Dermed har de to partier et spinkelt flertal. De er i valgforbund sammen med De Radikale og Enhedslisten. Venstre har 10 pladser. Dansk Folkeparti, De Konservative og Borgerlisten har tilsammen 4 pladser. Der skal altså ikke flyttes mange stemmer, før Venstre kan samle flertal.

Men det kan blive svært at løfte arven. Ved sidste valg hentede Christian Maarup alene 3.816 personlige stemmer – 41 pct. af samtlige socialdemokratiske stemmer.

Umiddelbart kan det ligne en svækkelse, at Venstre måtte skifte hest så sent. Men Mogens Jespersen fik næstflest personlige stemmer – 1.032 – ved sidste valg. Topscorer blev den tidligere Hobro-borgmester Jørgen Pontoppidan, der fik 1.445. Pontoppidan stiller op igen og kan atter trække en del af læsset. Samtidig stiller Venstre op med den tidligere borgmester fra Mariager, Erik Kirkegaard Mikkelsen, som har droppet sin borgerliste.

Per Husted er dog favorit til at samle flertal for en konstitueringsaftale.

Ny borgmester: Per Husted (S) Usikker

Morsø: Tidligere SF’ere kan afgøre valget

Kun 20 stemmer afgjorde valget for fire år siden. Og det tegner igen til et tæt opgør mellem den nuværende borgmester Lauge Larsen (S) og Venstres Hans Ejner Mikkelsen, med den frafaldne SF’er Michael Dahlgaard som dark horse.

Lauge Larsen vandt for fire år siden med det yderste af neglene. De to blokke var lige store med 10 mandater hver. Men Lauge Larsen fik støtte fra Mors-listens ene mandat, Walther Mikkelsen, som ikke genopstiller.

Siden valget har de to SF’ere, 1. viceborgmester Michael Dahlgaard og Tore Müller, forladt partiet og stiller nu op for Demokratisk Balance. Skal Lauge Larsen fortsætte som borgmester, vil han formentlig være afhængig af støtte fra Demokratisk Balance og måske også Dansk Folkeparti. Men det er ikke helt urealistisk.

De Konservative er i valgforbund med Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Det var også på tale at lave et valgforbund mellem Venstre og Dansk Folkeparti, men det blev ikke til noget. De øvrige partier står også alene.

Ny borgmester: Lauge Larsen (S) Usikker

Rebild: Alle mod alle

Det har været fire turbulente år for Rebilds borgmester, Anny Winther (V), som nu stopper.

Hun så ved sidste valg ud til at tabe borgmesterposten til Socialdemokraternes Henrik Christensen, der havde flertal sammen med SF, De Radikale og Oplandslisten. Men så blev Oplandslistens Søren Søe-Larsen fristet af et borgerligt tilbud om at blive borgmester. Og efter nogle dramatiske dage endte det alligevel med, at Anny Winther kunne fortsætte med støtte fra Socialdemokraterne.

Den tragiske Rebild-sag om en fars massive misbrug af sine børn har præget en stor del af valgperioden og afsløret store problemer i den kommunale sagsbehandling. Den kan også komme til at smitte af på valget.

Det bliver alles kamp mod alle. Mindst fem partier bejler til borgmesterposten. Umiddelbart ser Venstres nye borgmesterkandidat, Gert Fischer, ud til at være favorit. Men meget kan ske i konstitueringen. Både Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Morten Lem, og De Radikales Leon Sebbelin kan overraske, ligesom Søren Søe heller ikke helt kan afskrives.

Venstre ser ud til at gå frem og blive det største parti med 36 pct. af stemmerne, mens Socialdemokraterne står til 24 pct. Det viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Holder målingen, vil Venstre få 10 ud af 25 mandater, og Socialdemokraterne 6. Dansk Folkeparti står til 3, De Radikale 2, mens De Konservative, SF, Enhedslisten og Oplandslisten hver får et enkelt mandat. Den tidligere socialdemokrat Allan Busk og Den Sociale Fællesliste står ikke til at opnå valg.

Selv om VKO står til flertal, er det ikke givet, at de tre partier kan finde sammen om en konstituering.

Ny borgmester: Gert Fischer (V) Usikker

Thisted: Kvindekamp i Thy

Mens mange kommuner sukker efter at få flere kvinder ind i lokalpolitik, er der dømt kvindekamp i Thisted. Her står slaget mellem den nuværende borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V), og Socialdemokraternes Ulla Vestergaard, der i dag er 1. viceborgmester.

Lene Kjeldgaard er favorit til at vinde duellen. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti er i valgforbund sammen. De sidder i dag på 15 ud af de 27 pladser i byrådet.  Men Lene Kjelgaard Jensen kan også, som ved sidste valg, satse på en bred konstituering med Socialdemokraterne og SF.

Ny borgmester: Lene Kjelgaard Jensen (V) Usikker

Vesthimmerland: Borgerligt flertal

Den konservative borgmester, Knud Kristensen, har kurs mod fire år mere på posten i Vesthimmerland. Han sidder i dag på 9 ud af 27 pladser i byrådet. Venstre har 6, og Dansk Folkeparti et enkelt.

De Konservative og Venstre står alene til at få 56 pct. af stemmerne ved valget, viser en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Nordjyske Medier. De Konservative bliver atter det største parti med 31 pct. af stemmerne, mens Venstre får 25 pct.

SF ser også ud til at få en stor fremgang. Partiets borgmesterkandidat er den tidligere formand for partiets Folketingsgruppe, Pernille Vigsø Bagge. Til gengæld må Socialdemokraternes borgmesterkandidat, 2. viceborgmester Palle Jensen (S), forvente en tilbagegang. Han står til kun at få 16 pct. af stemmerne mod knap 23 pct. ved sidste valg.

Den største trussel mod Knud Kristensen er formentlig Venstres borgmesterkandidat, 1. viceborgmester Per Bach Laursen. Ved sidste valg havde de borgerlige partier aftalt, at det største parti skulle have borgmesterposten. Det blev De Konservative, og derfor kunne Knud Kristensen overtage posten efter Jens Lauritzen. Sådan en aftale har partierne ikke denne gang – men det ligner alligevel et sikkert genvalg til Knud Kristensen.

Ny borgmester: Knud Kristensen (K) Sikker

Aalborg: Ny socialdemokrat på tronen

Socialdemokraterne har siddet på magten i næsten 90 år i Aalborg, og det stopper næppe på tirsdag.
Thomas Kastrup-Larsen (S) hedder borgmesterkandidaten, der skal forsøge at løfte arven efter Henning G. Jensen, som har været borgmester siden 1998, men ikke genopstiller. Ved sidste valg gik Socialdemokraterne 3 mandater tilbage, men havde støtte fra SF og Dansk Folkeparti.

Siden har en socialdemokrat og to SF’ere forladt deres grupper i byrådet. Det betyder, at S og SF i dag sidder på 16 ud af 31 pladser i byrådet sammen med De Radikale.

Socialdemokraterne vil sammen med SF og Enhedslisten få 16 af de 31 mandater ved valget, viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske Medier. Dertil kommer formentlig et ekstra mandat i form af den radikale Daniel Nyboe Andersen.

Mens Socialdemokraterne holder status quo, går SF markant tilbage fra 5 til 2 mandater. Til gengæld står Enhedslisten med den fremtrædende folketingsprofil Per Clausen i spidsen til at opnå valg for første gang og få to mandater.

Thomas Kastrup-Larsens største konkurrent er Venstres nye borgmesterkandidat, ældrerådsmanden Tina French Nielsen. Hun vandt partiets interne opgør mod teknik-rådmanden Marian Nørgaard. Målingen fra Jysk Analyse giver et ekstra mandat til Venstre, så partiet går fra 9 til 10. Dansk Folkeparti får også en fremgang – fra 2 til 3 mandater – mens den konservative spidskandidat, Thomas Krarup, står til at tabe det ene af de 2 nuværende mandater.

Selv om Socialdemokraternes forspring synes at skrumpe valg for valg i den nordjyske hovedstad, og partiet er kommet i modvind for at have mørklagt sine økonomiske bidrag, ser partiet ud til at beholde borgmesterposten.

Ny borgmester: Thomas Kastrup-Larsen (S) Sikker

,

Forrige artikel Kommuner i Syddanmark Næste artikel Danske politikere kan lære af Merkels regeringsdannelse

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Margrethe Vestager serverer tre kulturanbefalinger til Mandag Morgens læsere. Hun kommer blandt andet omkring en oldgræsk tragedie, som hun har genlæst for første gang siden gymnasiet, og en illusionskunstner på Netflix.

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Christian Harsløf havner i et af de største og mest betændte politiske brændpunkter, når han tiltræder som direktør for digitalisering og teknologi samt sundheds- og ældreområdet i KL.

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

KOMMENTAR: En læge i Grenaa og en læge i Århus midtby får den samme betaling for at tage sig godt af deres patienter. Men hvis de skal have lige god behandling, kræver det en meget forskellig indsats. Et lægefællesskab i Grenaa har taget konsekvensen og lavet deres egen udligningsordning mellem de stærkeste og de svageste patienter.