Kulturanbefaling af 
Ulrik Nødgaard

Koreansk krimi-noir, spansk indiefestival, amerikansk familiesaga

Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, anbefaler koreanske film, der er en fryd for øjet, en spansk indiefestival i fortryllende rammer og en roman af Jonathan Franzen om en familiefar fanget i en solid midtlivskrise.

Set

Om

Administrerende direktør i Finans Danmark. 

Jeg har sammen med mine to drenge over de seneste år udviklet en stor kærlighed til koreanske film. Det seneste skud på stammen er ’Decision to Leave’ af Park Chan-Wook. En krimi-noir om en betjent, der bliver forblændet af og forelsket i den hovedmistænkte i en mordsag. Det kan lyde ordinært, men visuelt er det en enestående, kreativ oplevelse. Der er faktisk ikke én eneste scene, hvor man ikke forbavses over vinklingen eller klipningen. Hvis man kan lide ’Decision to Leave’, kan jeg også varmt anbefale en anden film af Park Chan-Wook: trekantsdramaet ’The Handmaiden’. Og hvis den koreanske bacille virkelig har ramt dig, så må du vende dig mod den anden store koreanske instruktør, Bong Joon-Ho, som nok mest er kendt for Oscarvinderen ’Parasite’. Men hans ’Memories of Murder’ er mindst lige så god.

Hørt

I et år, hvor programmet på Roskilde Festival er historisk svagt, er det helt oplagt at anbefale den spanske indiefestival Primavera Sound, der foregår i Barcelona. Den finder sted den første weekend i juni hvert år, og der er stadig billetter til årets festival. Settingen er spektakulær: Scenerne ligger lige ud til Middelhavet. Placeringen betyder også, at der ikke er behov for varme trøjer og jakker, selv langt ud på natten. Helt relevant, for spanierne går ikke tidligt hjem – festivalpladsen summer af aktivitet helt frem til klokken fire om morgenen. Og det musikalske program er i absolut topklasse. Det er de store, erfarne navne: Depeche Mode, Blur, New Order. Men derudover er der en hel underskov af spændende indienavne som eksempelvis Julia Jacklin, Alvvays og Arlo Parks. Og for eventuelle Velvet Underground-aficionados kommer John Cale og enken efter nu afdøde Lou Reed, multikunstneren Laurie Anderson.

Læst

Her bliver jeg nødt til at anbefale min absolutte favoritforfatter, Jonathan Franzen. Franzens evne til at konstruere troværdige karakterer med brister og laster er enestående. Med sin seneste roman ’Korsveje’ er han helt på toppen. Hovedpersonen Russ, præst og familiefar, sidder fast i en solid midtlivskrise. Yngre, mere kreative kræfter udfordrer ham på arbejdet, på privatsiden knirker ægteskabet gevaldigt, og børnene er enten meget kritiske over for Russ eller fanget i eksistentielle udfordringer. Og som mange mænd før ham tror han, at løsningen er at kaste sit begær på en attraktiv anden kvinde. Mange hylder også Franzen for hans mere politiske vinkler, som i ’Korsveje’ er behandlingen af de oprindelige amerikanere, indianerne, og tidligere har været natur og klima. Men for mig er det de karakterer, han skaber, der gør Franzen unik. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024