Krisen giver plads til nye internetlån

Flere og flere virksomheder bliver afvist af banken. Men når banken afviser at låne penge til små og mellemstore virksomheder, står andre aktører klar i kulissen. I sidste uge fik Danmark sin første udbyder af lånecrowdfunding, da den lille iværksættervirksomhed Lendino blev godkendt af Finanstilsynet til at drive sin platform for crowdfundede lån. Dermed er der åbnet for det alternative lånemarked, der i udlandet længe har været i vækst. Fra 2009 til 2013 steg den totale volumen af crowdfunding i verden således med hele 76 pct. i gennemsnit pr. år. Hos de traditionelle banker holder man øje med udviklingen, der skaber nye konkurrenter. Ifølge Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen er den digitale udvikling den primære årsag til den omvæltning, finanssektoren ser i disse år.

“Desværre, du kan ikke låne penge.” Den besked har mange små virksomheder fået efter finanskrisen, fordi bankerne har strammet op på deres udlånspolitik.

Før krisen blev kun 3,7 pct. af låneansøgningerne fra små og mellemstore danske virksomheder afvist af banken. Efter finanskrisen var afvisningsprocenten i 2010 oppe på 18,5 – en stigning kun overgået af Irland og Grækenland. Se figur 1.

Men når banken afviser at udlåne penge, står der andre klar til at tage over. Den pressede kreditsituation betyder nemlig, at der er opstået en lang række alternative muligheder for at låne penge uden om de almindelige pengeinstitutter.

Login