Kriserne skal drive verden til ny vækst

300 skarpe hjerner samles i disse uger i kreative løsningslaboratorier på 5 kontinenter for sammen at finde nye muligheder i klodens tyngende kriser. De udgør The Global Opportunity Network, som er skabt i samarbejde mellem en af verdens førende virksomheder inden for risikoanalyse, milliardkoncernen DNV GL, og Mandag Morgen. Filosofien bag det nye netværk er, at klodens kriser er dynamoer for fremtidens vækst.

Claus Kragh

Hvorfor er de finansielle markeder så vilde med medicinalkoncernen Novo Nordisk og elbilproducenten Tesla? Det er de, fordi begge selskabers forretningsmodel går ud på at levere produkter, der bidrager til at løse nogle af menneskehedens største udfordringer: det hastigt stigende antal sukkersygepatienter og den accelererende globale opvarmning.

Alliancen er født global

Global Opportunity Network samler i de kommende uger op imod 300 personer ved i alt otte workshops rundt om i verden. Disse workshops finder sted i Johannesburg, San Francisco, Mumbai, Sao Paulo, Shanghai, Oslo, London og Abu Dhabi.

Blandt deltagerne er repræsentanter fra selskaber og institutioner som: Altron, Levi Strauss, UC Berkeley, Greater London Authority, Maruti Suzuki India, Tata Power, Hindustan Construction Company, Walmart Brasil, Green Building Council Brasil, AlcoaAluminio, Statskraft Norge – hertil kommer en række repræsentanter for offentlige myndigheder, videregående erhvervsuddannelser, ngo’er, mindre virksomheder osv. Den fulde liste over deltagerne kan findes på  www.globalopportunitynetwork.org

Novo Nordisk og Tesla har således begge evnet at se de forretningsmuligheder, der ligger i at bidrage til at håndtere alvorlige kriser. Netop denne filosofi om at forvandle kriser til muligheder er kernen i projektet Global Opportunity Network, som i sidste uge blev skudt i gang i Johannesburg i Sydafrika. Siden følger workshops i endnu syv byer på i alt fem kontinenter: San Francisco, Sao Paolo, Shanghai, Mumbai, London, Oslo og Abu Dhabi. Her vil erhvervsledere, offentlige ledere, akademikere og brede samfundsorganisationer udvikle den globale dialog, der skal gøre verdens alvorlige kriser til nye forretningsmuligheder.

Global Opportunity Network er skabt i et samarbejde mellem den globale norske virksomhed DNV GL og Mandag Morgen. Erfaringerne fra de otte workshops rundt i verden vil blive samlet i en Global Opportunity Report, der offentliggøres i januar 2015.

DNV GL blev grundlagt som det medlemsejede Det Norske Veritas i 1864 og har siden klassificeret og risikovurderet skibe, boreplatforme, vindmøller og hele produktionssystemer, således at forsikringsselskaber og andre økonomiske aktører har kunnet basere deres investeringer på troværdige risikovurderinger. Disse 150 års erfaring i risikoanalyse giver DNV GL unikke forudsætninger for at arbejde med fremtidens muligheder.

Vildt vejr koster liv og milliarder" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/66a98-cra_fig01_02.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/380af-cra_fig01_02.png | Forstør   Luk

De store befolkningscentre i Asien, Afrika, Mellemøsten og den sydlige del af Nordamerika er mest truet af vandmangel.

Kilde: UNEP/GRID-Arendal, International Water Management Institute. 

”Disse fem kriser repræsenterer samtidig fem af verdens vigtigste vækstmarkeder.  Men det forudsætter, at der skabes helt nye partnerskaber på tværs af sektorer – offentlige som private. Ingen af udfordringerne kan løses af nogen sektor alene. Der skal udtænkes helt nye typer af løsninger,” siger Mandag Morgens grundlægger og adm. direktør Erik Rasmussen og forklarer videre:

”Med Global Opportunity Network etablerer vi en slags ”laboratorier”, der skal brainstorme på opbygningen af nye erhvervsklynger. Det er vores erfaring, at mange af løsningerne eksisterer. De skal blot kobles sammen i mønstre, der kan adressere de globale udfordringer og sikre en langsigtet bæredygtig vækst.”

Erik Rasmussen var for år tilbage involveret i det arbejde under World Economic Forum i Davos i Schweiz, som førte til skabelsen af den globale tænketanks ”The Global Risk Report”, som til januar publiceres for 10. gang. Januar 2015 bliver derfor også tidspunktet for lanceringen af The Global Opportunity Report, der med udgangspunkt i verdens risici vil kortlægge de forretningsmuligheder, der byder sig til for de virksomheder, der tør gøre omstillingen til et mere bæredygtigt samfund til kernen i deres vækststrategi.

Kroniske sygdomme vokser eksplosivt" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/d69cc-cra_fig01_04.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c5aa4-cra_fig01_04.png | Forstør   Luk

Selv om vandkraft, atomkraft og andre ikke fossile energikilder i dag producerer store mængder energi, har andelen af fossile brændsler i det samlede globale energimix ikke ændret sig nævneværdigt over de seneste 25 år.

Kilde: Verdensbanken, American Heart Association. [/graph]

En af de forretningsfolk, der har engageret sig i Global Opportunity Network, er Avijit Das, der er adm. direktør i det sydafrikanske selskab Eveready, som producerer mikrovindmøller, solfangere og andet udstyr til såkaldt off-grid elektricitetsforsyning.

Eveready beskæftiger godt 300 medarbejdere og sælger mikroenergiprojekter i Afrika og Asien, ligesom virksomheden også sælger sine produkter i USA og Europa.

”Der er så mange mennesker, der diskuterer de negative sider af de kriser og udfordringer, vi står over for. Der er til gengæld meget få mennesker, der beskæftiger sig med de muligheder, der ligger i at kikke fremad og tænker over, hvordan vi omstiller vores samfund,” siger Avijit Das, der i sidste uge deltog i den første Global Opportunity Workshop i Johannesburg.

”Folk er fattige, fordi de ikke har nogen økonomiske muligheder, og de har ikke nogen økonomiske muligheder, fordi de ikke har energi.  Og det er ikke muligt at skaffe mennesker i fjerntliggende landsbyer energi gennem de traditionelle energisystemer. Derfor er vores mikroenergiprojekter for mange mennesker begyndelsen på en proces, hvor de kan skabe den økonomiske aktivitet, der kan gøre det muligt for dem at udvikle landsbyen.  Dermed bidrager vi i det små til at dæmpe urbaniseringen,” siger Avijit Das.

Virksomheder skaber forandringer

Lanceringen af Global Opportunity Network kommer på et tidspunkt, hvor verdenssamfundets ledere igen er i færd med at bygge politisk momentum i forhold til de internationale klimaforhandlinger efter den kollektive skuffelse ved COP15 i København i 2009.

[graph title="Afhængigheden af fossile brændsler fortsæer" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: IPCC, BP Statistical Review of World Energy 2014, US Energy Information Administration. 

23. september er FN’s generalsekretær Ban Ki-moon vært ved et globalt klimatopmøde i New York, hvor både USA’s og Kinas præsidenter sammen med førende europæiske ledere vil være til stede. Målet er at skabe enighed om, at man i december 2015 skal kunne indgå en global klimaaftale i Paris.

DNV GL støtter denne proces, men selskabet konstaterer også, at der er brug for en hurtigere omstilling af verdens energisystemer, end man kan forvente, at politikerne kan tilvejebringe.

”DNV GL er en videnskabsbaseret virksomhed, som i mere end 150 år har beskæftiget sig med risikoanalyser. Over de seneste tre-fem år har vi set i rapporterne fra FN’s Klimapanel, at vi må omstille hurtigere, fordi konsekvenserne af den globale opvarmning bliver meget alvorlige, hvis ikke vi gør noget for at komme ind på et bæredygtigt spor,” siger Haugland og fortsætter:

”Demokrati fungerer kortsigtet, og politikere må derfor tænke kortsigtet. Det er svært for dem at agere langsigtet. Så de kommer ikke til at løse bæredygtighedsudfordringen. Der tror jeg langt mere på erhvervslivet. De sidder med kompetencer og teknologi, og de sidder med finansielle midler til at drive den omstilling,” siger Haugland, som hæfter sig ved, at teknologigiganterne Apple og Google nu for alvor er på vej til at blive centrale kommercielle aktører i den grønne omstilling.

”Det betyder, at tingene vil komme til at ske langt hurtigere, end vi tror i dag. Når den type selskaber kommer, har de selvfølgelig kapital med. Men det vigtigste er nok, at de kommer med en kultur, der er præget af, at forandringer og opdateringer foregår meget hurtigt,” siger Haugland.

Lammet af ”risikosamfundet”

Erik Rasmussen, Mandag Morgen, understreger på sin side, at mange erhvervsledere er for stærkt optagede af risikoanalyser. Ikke sådan at forstå, at virksomhedsledere skal undlade at udvise rettidig omhu og forsøge at begrænse risici.

[graph title="Kaos truer voksende byer" caption="Figur 5  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/282bf-cra_fig01_05.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/e7002-cra_fig01_05.png" text="Hver dag flytter 200.000 mennesker fra land til by et sted i verden. Byernes ukontrollerede vækst skaber trafikkaos, voldsomt energiforbrug og kroniske sygdomme. Mange af verdens vigtigste metropoler er ydermere truet af vandstandsstigninger."]Kilde: Verdensbanken, WHO og Mandag Morgen. [/graph]

”Igennem det sidste tiår er der udarbejdet stadig flere og stadig mere raffinerede analyser af globale risici, og der er skabt den kollektive selvforståelse, at vi lever i et risikosamfund. Det dominerer vores tænkning og prioriteringer. Vi er stærkt optagede af ”managing risks” som et ledelsesværktøj. Men hvad med at vende det rundt og i stedet fokusere på ”managing opportunities”? Det ville åbne for mere offensive og innovative strategier,” siger Erik Rasmussen.

Global Opportunity Networks otte workshops bygger på DNV GL’s globale net af kontorer i mere end 100 lande, og deltagerne i de enkelte workshops er udvalgt, så 40 pct. af dem repræsenterer private virksomheder, 20 pct. kommer fra offentlige lokale, regionale eller nationale aktører, 20 pct. kommer fra den akademiske verden, mens de sidste 20 pct. kommer fra diverse organisationer, der repræsenterer det civile samfund.

”Vi står midt i en global transformation, hvor der vil opstå nye forretningsmodeller. Vi kan ikke regne med, at det er de strukturer og selskaber og systemer, som historisk har bragt os til, hvor vi er i dag, der også er dem, der vil bringe os videre.  Derfor er det vigtigt at blande forskellige professioner. Og det er ofte i grænselandet mellem discipliner eller brancheerfaringer, at innovation opstår,” siger Bjørn K. Haugland.

Læs mere om Global Opportunity Network:

http://www.globalopportunitynetwork.org/


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu