Kristian Thulesen Dahl vil samle blå blok

Uenigheden på flere politiske områder i blå blok er ikke eneste uenighed blandt de borgerlige -  også selve strategien for, hvordan blå blok skal vinde valget. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer i denne uges ugebrev V-formand Lars Løkke til at genoplive Anders Foghs kontraktpolitik. Netop Foghs kontraktpolitik har Lars Løkke ellers brugt de seneste to år på at lægge i graven. Men nu lyder appellen fra DF-formanden: “Lars Løkke Rasmussen gør klogt i som statsministerkandidat at formulere nogle pejlemærker, som er vigtige at få gennemført efter et valg.”

Torben K. Andersen

De fire partier i blå blok skal inden næste valg finde sammen om en række fælles pejlemærker for at skabe et troværdigt alternativ til Helle Thorning-Schmidt. Det skal ske i form af en ny kontraktpolitik, som Lars Løkke Rasmussen skal stå i spidsen for. Den opsigtsvækkende melding kommer fra DF’s formand Kristian Thulesen Dahl.

”Lars Løkke Rasmussen gør klogt i som statsministerkandidat at formulere nogle pejlemærker, som er vigtige at få gennemført efter et valg. Det vil være positivt, hvis vi kan vise vælgerne, at der er en række ting, som samler de fire partier. Det kan også være med til at genskabe noget af tilliden mellem befolkningen og politikerne,” siger han til Mandag Morgen.

Thulesen Dahl mener, at Løkke kan lære af sin forgænger Anders Fogh Rasmussen, som blev berømmet for sin kontraktpolitik med vælgerne ved valget i 2001, hvor han vippede Poul Nyrup Rasmussen (S) af pinden. Fogh designede sin kontrakt på seks enkle og meget konkrete løfter via fokusgrupper og samtaler med de politiske ledere. Den bestod af: Retfærdig og konsekvent udlændingepolitik, der skulle sætte en prop i indvandringen og skabe bedre integration. Kortere ventelister og frit valg, der gav patienter mulighed for at vælge privathospitaler og 1,5 milliard kr. til de offentlige sygehuses ventelister. Skattestoppet, der betød, at ingen skatter måtte stige – hverken målt i kroner eller pct. Strengere straffe for vold og voldtægt. Et års fleksibel barselsorlov, der gav forældre mulighed for at dele 32 ugers barselsorlov mellem sig. Og valgfrihed for ældre i forhold til hjemmehjælp og ældreboliger.

Thulesen Dahls forslag er opsigtsvækkende, fordi Løkke aktivt har aflivet kontraktpolitikken, siden han overtog efter Fogh i 2009. Hans regeringsgrundlag fra 2010 bar præg af langt mere overordnede målsætninger end konkrete løfter. Og siden han afleverede nøglerne til Statsministeriet i 2011, har Løkke også været meget forsigtig med at udstede konkrete løfter, som han kunne angribes på efter næste valg.

Nu forestiller Kristian Thulesen Dahl sig, at kontraktpolitikken kan give fælles fodslag mellem de fire partier i blå blok inden for områder som retspolitik, værdipolitik, indvandringspolitik og ulandsbistand. Og det skal være op til Lars Løkke Rasmussen at finde de fælles pejlemærker.

”Jeg foregøgler ikke vælgerne, at vi fire partier kan lave fælles valgprogram. Vi er forskellige. Og vi skal anerkende, at det er vælgerne, som bestemmer, hvor store vi hver især skal være, og med hvilken kraft vi kan trække en eventuel borgerlig regering. Men jo bedre Løkke er til at finde fælles pejlemærker ligesom Fogh var i 2001, jo bedre et våben er det over for det siddende flertal,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu