Kulinariske benspænd giver nytænkning

Noma er ikke bare en kulinarisk frontløber. Med sit seneste Japan-eventyr har restauranten leveret et instruktivt lærestykke i, hvordan man sætter innovation i system.

For nogle uger siden var jeg inviteret til Tokyo for at holde indlæg om danske perspektiver på design for en større forsamling af erhvervsfolk. På turen derover havde jeg lejlighed til at sætte mig ind i nyheder fra Japan, og det fangede straks min opmærksomhed, at vores hjemlige stjernerestaurant Noma på omtrent samme tid var på gæstevisit i byen.

Det er i sig selv ambitiøst, at restaurantens 80 medarbejdere – anført af køkkenchef René Redzepi – hiver teltpælene op og flytter ind på luksushotellet Mandarin Oriental på den anden side af jorden. Med omkring 60.000 kunder på venteliste og massiv presseomtale er øvelsen lidt af en mediesensation, og den har uden tvivl styrket Nomas globale brand. Fortællingen om, at verdens bedste restaurant laver en ”pop-up” i Tokyo, er gået verden rundt. Eksempelvis har det prestigefyldte amerikanske tidsskrift The New Yorker lavet en skæv historie om, hvad der ville ske, hvis Noma næste gang indtog en lejlighed i byens rå East Village.

Det er ikke kun god humor, det er ubetalelig markedsføring.

For os, der er optaget af værdiskabende nytænkning, leverer Nomas øvelse samtidig en række illustrative pointer om, hvordan man sætter innovationsarbejde i system.

Fire lektioner i innovation

På Tokyo-konferencen indledte jeg derfor mit oplæg med først at rose japanerne for deres stolte madkultur, som vi i Danmark kan lære af – og dernæst at pege på en række elementer i Nomas tilgang til nytænkning, som tilhørerne måske kunne blive inspireret af.

Her er fire lektioner i innovation fra Nomas indtog i den japanske hovedstad.

 • Bland dig med de bedste. Tokyo er den by i verden, som har flest Michelin-stjerner pr. indbygger – også flere end Paris. Som britiske The Independent skriver i en vurdering af Nomas japanske eventyr, er der ganske enkelt tale om verdens gourmet-hovedstad.
  Lektion: Konkurrence er godt; meget konkurrence er meget godt. Hvis du vil være den bedste i verden, skal du også være dér, hvor de bedste er.
 • Skift kontekst. Det er et radikalt skifte at løfte en organisation fra én geografisk, kulturel og samfundsmæssig kontekst til en anden. Tænk, hvordan Noma har skullet konstruere en hel restaurant fra bunden i et nyt miljø. At tage sin eksisterende forretning og teste den i en ny sammenhæng er med til at skærpe sanserne: Processer, rutiner og roller trykprøves, når konteksten skifter; alt bliver sat i et ekstra skarpt lys, og det kan føre til udvikling. I Nomas tilfælde betød det blandt andet et frisk kig på møblementet, som ikke kun omfattede Wegners klassiske CH46-stole, men også førte til specialudvikling af nye borde fra Carl Hansen & Søn.
  Lektion: Når man skifter kontekst, bliver man skarpere, og nye ideer kan opstå.
 • Hold fast i dine kerneværdier. Nomas succes er i høj grad grad funderet i brugen af lokale ingredienser. Derfor medbragte Noma-folkene naturligvis heller ikke ramsløg i flyet til Tokyo, men tog udelukkende udgangspunkt i lokale japanske fødevarer. Som René Redzepi skrev på sin blog tilbage i maj 2014, gik hans team allerede dengang på opdagelse på Tokyos berømte Tsukiji-fiskemarked – verdens største – og de lokale grøntmarkeder for at finde de helt rigtige ingredienser. Det er ikke svært at forestille sig, hvor udfordrende en proces det må have været at gentænke menuen fra bunden, men samtidig også hvordan det må have inspireret Nomas team af madentusiaster.
  Lektion: Vær tro mod din egen grundfortælling, også når det er svært. Det er motiverende.
 • Invester i innovation. Endelig skal man huske, at Nomas evne til at fastholde et ekstremt højt kulinarisk niveau ikke alene kommer fra den inspiration, der måtte opstå mere eller mindre tilfældigt i den hektiske hverdag i køkkenet. Noma har i sine lokaler i København indrettet førstesalen som et laboratorium, Nordic Food Lab, hvor medarbejderne sammen med eksperter fra hele verden konstant eksperimenterer og afprøver spændende nye ingredienser og opskrifter, hvoraf kun de bedste med tiden finder vej til menukortene nede i stueetagen.
  Lektion: Vær knivskarp i driften, men invester samtidig systematisk i de nye ideer, der skal skabe virksomhedens fremtid.

Noma-effekten

Endelig kan Nomas japanske udflugt lære os noget om, hvordan vi bedst markedsfører Danmark, dansk design og dansk innovationsevne i udlandet. Sidste år gæstede statsminister Helle Thorning-Schmidt sin japanske kollega, Shinzo Abe, og indgik i den sammenhæng en principerklæring om styrket samarbejde mellem Danmark og Japan på en lang række områder, fra forskning og udvikling til velfærdsteknologi og landbrug.

Det er fantastisk med sådan en aftale. Men endnu mere fantastisk er det, at de madglade japanere via Noma eftertrykkeligt har fået sat Danmark på verdenskortet. Noma-effekten ser nemlig, med al respekt, ud til at være en hel del større end Thorning-effekten. Googler man de to statslederes navne sammen, får man omkring 70.000 hits. Søger man på ”Noma Japan”, får man ti gange flere.

Lektion: Ambitiøse og nyskabende danske virksomheder er vores bedste globale ambassadører.

Forrige artikel Viden om vækst og bæredygtig ledelse forpligter Næste artikel Tre strategier, der tegner fremtidens journalistik

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Danskerne bliver så syge, at sundhedsvæsenet har svært ved at følge med. Vi lever dobbelt så mange år med sygdom som vores naboer i Norge, og de lever længere end os. Nu efterlyser sundhedseksperter initiativer, som skal forebygge vores egne dårlige livsstilsvalg.

Sundhedshuse får nøglerolle

Sundhedshuse får nøglerolle

Flere læger til yderområder, synergi mellem sundhedsfaglige grupper og flere og bedre lokale behandlingstilbud. Det er nogle af de fordele, sundhedshuse kan føre med sig. Hvis det bliver grebet rigtigt an.

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Borgere samler sundhedsdata ind i millionvis. De deler data med producenter som Apple, Google, Garmin og Samsung, men ikke med deres læge eller andre sundhedsprofessionelle. Ekspert efterlyser ny strategi for brug af patienters egne data til fremme af sundhed.

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Camilla Mordhorst, direktør for Dansk Kulturinstitut, har set Oscarnomineret dokumentar om kultursammenstødet på en kinesiskejet fabrik i USA’s hjerteland og læst forrygende russisk litteratur om djævlens visit i Moskva.

Syrien bløder, men hvad skal det nytte?

Syrien bløder, men hvad skal det nytte?

KOMMENTAR: For 20 år siden gjorde Vesten op med tanken om, at lande frit kunne mishandle deres egen befolkning. Men to årtier med kaotiske krige har vendt situationen på hovedet: EU og Nato forsøger ikke længere at standse krigsforbrydelserne med væbnet magt – vi satser bare på, det ikke betyder flere flygtninge til os.

9 veje til bedre arbejdsdage

9 veje til bedre arbejdsdage

Hovedtelefoner og gåture kan give store gevinster på arbejdspladsen, mens e-mails i weekenden er noget skidt. Det er nogle af rådene fra tidligere Twitter-topleder Bruce Daisley, der har skrevet en bog om arbejdsglæde.