Kulinariske benspænd giver nytænkning

Noma er ikke bare en kulinarisk frontløber. Med sit seneste Japan-eventyr har restauranten leveret et instruktivt lærestykke i, hvordan man sætter innovation i system.

For nogle uger siden var jeg inviteret til Tokyo for at holde indlæg om danske perspektiver på design for en større forsamling af erhvervsfolk. På turen derover havde jeg lejlighed til at sætte mig ind i nyheder fra Japan, og det fangede straks min opmærksomhed, at vores hjemlige stjernerestaurant Noma på omtrent samme tid var på gæstevisit i byen.

Det er i sig selv ambitiøst, at restaurantens 80 medarbejdere – anført af køkkenchef René Redzepi – hiver teltpælene op og flytter ind på luksushotellet Mandarin Oriental på den anden side af jorden. Med omkring 60.000 kunder på venteliste og massiv presseomtale er øvelsen lidt af en mediesensation, og den har uden tvivl styrket Nomas globale brand. Fortællingen om, at verdens bedste restaurant laver en ”pop-up” i Tokyo, er gået verden rundt. Eksempelvis har det prestigefyldte amerikanske tidsskrift The New Yorker lavet en skæv historie om, hvad der ville ske, hvis Noma næste gang indtog en lejlighed i byens rå East Village.

Det er ikke kun god humor, det er ubetalelig markedsføring.

For os, der er optaget af værdiskabende nytænkning, leverer Nomas øvelse samtidig en række illustrative pointer om, hvordan man sætter innovationsarbejde i system.

Fire lektioner i innovation

På Tokyo-konferencen indledte jeg derfor mit oplæg med først at rose japanerne for deres stolte madkultur, som vi i Danmark kan lære af – og dernæst at pege på en række elementer i Nomas tilgang til nytænkning, som tilhørerne måske kunne blive inspireret af.

Her er fire lektioner i innovation fra Nomas indtog i den japanske hovedstad.

 • Bland dig med de bedste. Tokyo er den by i verden, som har flest Michelin-stjerner pr. indbygger – også flere end Paris. Som britiske The Independent skriver i en vurdering af Nomas japanske eventyr, er der ganske enkelt tale om verdens gourmet-hovedstad.
  Lektion: Konkurrence er godt; meget konkurrence er meget godt. Hvis du vil være den bedste i verden, skal du også være dér, hvor de bedste er.
 • Skift kontekst. Det er et radikalt skifte at løfte en organisation fra én geografisk, kulturel og samfundsmæssig kontekst til en anden. Tænk, hvordan Noma har skullet konstruere en hel restaurant fra bunden i et nyt miljø. At tage sin eksisterende forretning og teste den i en ny sammenhæng er med til at skærpe sanserne: Processer, rutiner og roller trykprøves, når konteksten skifter; alt bliver sat i et ekstra skarpt lys, og det kan føre til udvikling. I Nomas tilfælde betød det blandt andet et frisk kig på møblementet, som ikke kun omfattede Wegners klassiske CH46-stole, men også førte til specialudvikling af nye borde fra Carl Hansen & Søn.
  Lektion: Når man skifter kontekst, bliver man skarpere, og nye ideer kan opstå.
 • Hold fast i dine kerneværdier. Nomas succes er i høj grad grad funderet i brugen af lokale ingredienser. Derfor medbragte Noma-folkene naturligvis heller ikke ramsløg i flyet til Tokyo, men tog udelukkende udgangspunkt i lokale japanske fødevarer. Som René Redzepi skrev på sin blog tilbage i maj 2014, gik hans team allerede dengang på opdagelse på Tokyos berømte Tsukiji-fiskemarked – verdens største – og de lokale grøntmarkeder for at finde de helt rigtige ingredienser. Det er ikke svært at forestille sig, hvor udfordrende en proces det må have været at gentænke menuen fra bunden, men samtidig også hvordan det må have inspireret Nomas team af madentusiaster.
  Lektion: Vær tro mod din egen grundfortælling, også når det er svært. Det er motiverende.
 • Invester i innovation. Endelig skal man huske, at Nomas evne til at fastholde et ekstremt højt kulinarisk niveau ikke alene kommer fra den inspiration, der måtte opstå mere eller mindre tilfældigt i den hektiske hverdag i køkkenet. Noma har i sine lokaler i København indrettet førstesalen som et laboratorium, Nordic Food Lab, hvor medarbejderne sammen med eksperter fra hele verden konstant eksperimenterer og afprøver spændende nye ingredienser og opskrifter, hvoraf kun de bedste med tiden finder vej til menukortene nede i stueetagen.
  Lektion: Vær knivskarp i driften, men invester samtidig systematisk i de nye ideer, der skal skabe virksomhedens fremtid.

Noma-effekten

Endelig kan Nomas japanske udflugt lære os noget om, hvordan vi bedst markedsfører Danmark, dansk design og dansk innovationsevne i udlandet. Sidste år gæstede statsminister Helle Thorning-Schmidt sin japanske kollega, Shinzo Abe, og indgik i den sammenhæng en principerklæring om styrket samarbejde mellem Danmark og Japan på en lang række områder, fra forskning og udvikling til velfærdsteknologi og landbrug.

Det er fantastisk med sådan en aftale. Men endnu mere fantastisk er det, at de madglade japanere via Noma eftertrykkeligt har fået sat Danmark på verdenskortet. Noma-effekten ser nemlig, med al respekt, ud til at være en hel del større end Thorning-effekten. Googler man de to statslederes navne sammen, får man omkring 70.000 hits. Søger man på ”Noma Japan”, får man ti gange flere.

Lektion: Ambitiøse og nyskabende danske virksomheder er vores bedste globale ambassadører.

Forrige artikel Viden om vækst og bæredygtig ledelse forpligter Næste artikel Tre strategier, der tegner fremtidens journalistik
Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er ikke noget nyt fænomen i Danmark. Alligevel aner ingen, hvor udbredte de er. Ny tænketank skal afdække omfanget af virksomhedsformen, der ifølge forskningen er mere stabil og kan skabe højere produktivitet.

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.