Kun en europæisk tåbe frygter ikke Bidens grønne statsstøtte

Politikere herhjemme og i resten af Europa ser stadigt mere alvorligt på USA’s offensiv for at tiltrække grønne arbejdspladser gennem massiv statsstøtte. Men inden EU kaster sig længere ind i den globale kamp om det klimateknologiske marked, skal der styr på de geoøkonomiske prioriteringer, siger tænketanksforsker.

USA’s magt i den globale orden er ganske vist vigende. Alligevel er der
få ting, der kan få politiske rivaler og allierede op af stolen, som når den
amerikanske regering kigger bestemt ud i horisonten og beslutter, at noget er vigtigt.
USA’s magt i den globale orden er ganske vist vigende. Alligevel er der få ting, der kan få politiske rivaler og allierede op af stolen, som når den amerikanske regering kigger bestemt ud i horisonten og beslutter, at noget er vigtigt.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

En ny æra for geopolitisk konkurrence er indledt. Og det ligner efterhånden en omgang alle-mod-alle

Industripolitikken er i de senere måneder blevet den helt store spillebane for stormagternes kappestrid, fordi det er her, magten over den grønne forsyningskæde, klimateknologierne og de grønne jobs sikres.

”Vi europæere er ved at tilpasse os den geoøkonomiske mentalitet,” lyder analysen fra Tobias Gehrke, der er senior fellow ved European Council on Foreign Relations. Som leder af tænketankens geoøkonomiske arbejde følger han det europæiske kontinents genfødte industripolitik fra nært hold. En hurtig dekarbonisering forfølges ikke kun for klimaets skyld. Det er nu blevet drivende for den grønne omstilling at sikre sig så mange arbejdspladser, grønne markedsandele og økonomiske gevinster som muligt.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024