Lavere priser og gamle vaner driver grænsehandel

Planlagte afgiftsstigninger i 2018 på de store grænsehandelsvarer som f.eks. slik og chokolade kan igen øge grænsehandelen. Sådan lyder det fra bl.a. Dansk Erhverv. ”Svært at lukke grænsehandelen helt ned,” siger ekspert.
Jens Reiermann
MM Special: Kampen om råderummet

Råderummet. Vi hører det dag ud og dag ind i den politiske debat. En pengetank af Joakim von And-dimensioner på 33,5 mia. kr. frem mod år 2025 er ifølge beregningerne til rådighed. Og der er rift om dem til mange formål.

Mandag Morgen gennemgår i dette tema de vigtigste forslag på skatte- og afgiftsområdet. Vi undersøger, hvad de koster, og hvilken effekt de kan få for danskerne.

Læs mere fra temaet:

Kampen om råderummet

MM mener: Kunsten at kunne tælle til 90

En skattereform for kassedamen og sygeplejersken

Danskerne elsker sodavand fra Tyskland

Den forkætrede selskabsskat

Bøvl med afgifter reducerer arbejdsudbuddet

Iskolde afgifter giver hovedpine i isbutikken

Hvert år bruger danskerne næsten 10 mia. kr. på indkøb i andre lande. Indkøbssedlen er lang, og der står primært sodavand, slik, chokolade, øl, vin og spiritus på den.

10 mia. kr. er mange penge. Den gode nyhed er, at grænsehandelen samlet set falder. Op gennem 00’erne handlede danskerne hvert år for 14-15 mia. kr.

Nu frygter en række organisationer, at udviklingen igen vil vende, når afgifterne på slik og chokolade bliver sat op til næste år. Forklaringen er, at netop slik og chokolade i forvejen er nogle af de varer, der kan få danskerne til at købe ind i Tyskland og andre grænsehandelslande.

Afgiftsstigningen på 5,5 pct. fra og med 2018 var en del af S-R-SF-regeringens skattereform i 2012, og den rammer lige netop de varegrupper, danskerne gerne køber i bl.a. Tyskland. Det vil godt nok give staten en ekstra indtægt på 185 mio. kr., men det kan vise sig at blive dyrt tjente penge, fordi danskerne så køber færre varer i Danmark og flere i Tyskland.

Erfaringen viser, at netop afgifter kan påvirke forbrugsmønstre og grænsehandel.

Da S-R-SF-regeringen satte afgiften på cigaretter op tilbage i 2012, købte danskerne færre cigaretter i Danmark og flere i Tyskland. Da samme regering omvendt fjernede sodavandsafgiften med virkning fra 2014, købte danskerne flere sodavand i Danmark og færre i Tyskland. Skatteministeriets beregninger viser dog, at danskerne stadig køber sodavand for 740 mio. kr. om året i Tyskland. Se figur 1.

Med nul-afgift køber danskerne flere sodavand

Figur 1 | Forstør   Luk

Salget af sodavand i Danmark steg, efter afgiften blev afskaffet i 2014. Skatteministeriet vurderer, at danskernes køb af sodavand syd for grænsen siden er faldet. En udvikling, der dog begyndte et par år før afskaffelsen af afgiften.

Note: Skatteministeriet understreger, at vurderingen af grænsehandlen er et skøn.
Kilde: Skatteministeriet: Status over Grænsehandel, 2016.

”Næsten uanset hvad man gør, er det stadig billigere i Tyskland. Oven i det hele er der opstået en kultur, hvor det for mange familier er naturligt at tage til Tyskland og købe ind. Når først sådan en kultur er etableret, er det meget svært at ændre på den,” siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Nuværende niveau bekymrer ikke

Han vurderer, at det kan blive ”meget svært helt at lukke grænsehandelen helt ned”.

Og omvendt kan højere afgifter sende flere danskere til Tyskland, særligt hvis de planlagte stigninger gør f.eks. slik så meget dyrere i Danmark, at danskerne for alvor tager til Tyskland for at købe slik. Her kan der være tale om en såkaldt ketchup-effekt, hvor afgifter op til en vis grænse stort set ikke påvirker adfærden, mens et lille ekstra nøk derudover vil få meget store effekter.

”I den samlede økonomi udgør grænsehandelen ikke et stort problem, og det nuværende niveau er ikke bekymrende. Det er selvfølgelig ikke så smart, at danskerne brænder ekstra benzin af på turen til Tyskland, men i sidste ende er det et politisk spørgsmål, hvad der er et acceptabelt niveau,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Dansk Erhverv er bekymrede, men anerkender, at der altid vil være en naturlig grænsehandel.

“Sønderjyder vil naturligt have flere indkøb over grænsen end andre danskere. Dog viser vores undersøgelser, at folk er villige til at køre rigtig langt for at spare penge,” siger Lisa Gundsø, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

I Dansk Erhvervs undersøgelse af grænsehandelen fra juni i år svarede 44 pct. af de adspurgte i Nordjylland således, at de forventede at grænsehandle mindst en gang i løbet af sommeren.

LÆS OGSÅ: Danskerne elsker sodavand fra Tyskland


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu