Lidegaards solcellereform kan efterlade trecifret millionregning

Martin Lidegaards udspil til reform af solcellestøtten vil lægge en kraftig dæmper på det nuværende udbygningstempo. Holder ministeriets forventninger, vil det koste omkring 1.800 arbejdspladser i den danske solcellebranche. Det udløser en regning på 500 millioner kr. til statskassen.

Jens Reiermann

På papiret er der økonomisk balance i det udspil til reform af solcellestøtten, som klimaminister Martin Lidegaard fremlagde i mandags. Ministeren lægger op til at nedtrappe støtten til private solcelleanlæg over en femårig periode, og det stabiliserer statens årlige provenutab på ca. 300 millioner kr. om året, når reformen er fuldt indfaset. Størstedelen af tabet dækkes ved at forhøje den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift. Se figur 1. Derudover sparer Lidegaard penge ved at udskyde etableringen af de store havvindmølleparker ved Horns Rev og Kriegers Flak.

Balance i regnskabet?" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/e5856-jre_fig02_solceller-bremses.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/23f3e-jre_fig02_solceller-bremses.png | Forstør   Luk

Den hurtige udbygning af solcellerne i 2012 reduceres i årene frem til 2020 med ca. 70 pct. som følge af klimaminister Martin Lidegaards forslag til reform af de offentlige støtteordninger.

Kilde: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. [/graph]

Til gengæld efterlader Martin Lidegaard en regning på en halv milliard kr. eller mere hos sine kolleger i Skatteministeriet og Beskæftigelsesministeriet. 

Med det nuværende udbygningstempo på 240 MW om året, trækker de private solcelleanlæg nemlig omkring 2.600 arbejdspladser med sig. Det viser Mandag Morgens beregninger på baggrund af omfattende kortlægning fra den tyske solcelleindustri samt beskæftigelsestal fra den største danske operatør på området, Energi Midt. 

Ifølge det kortfattede reformudspil forventes de nye regler at bremse udbygningen, således at den installerede effekt vil være 700-800 MW i 2020. Se figur 2. Det svarer til ca. 70 MW om året – et fald på ca. 70 pct. i forhold til det nuværende udbygningstempo. 

[graph title="Solceller bremses" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Mandag Morgen. 

Det vil anslået koste omkring 1.800 arbejdspladser i solcellebranchen. Ifølge Mandag Morgens beregninger vil dette efterlade en regning til statskassen på ca. 500 millioner kr. i dagpenge, lavere skatteindtægter m.v.

Samtidig øges ledigheden altså på et tidspunkt, hvor regeringen ellers slår knuder på sig selv for at skabe nye job. Jobmarkedet er trægt, og de økonomiske vismænd regner med, at ledigheden stabiliserer sig på det nuværende niveau helt frem til 2015. Dermed har de 1.800 montører, stilladsarbejdere og sælgere udsigt til at ryge på dagpenge – eller konkurrere med de øvrige ledige om det begrænsede antal job, der er til rådighed. 

Regning til statskassen

Ifølge Mandag Morgens beregninger koster det statskassen ca. 285.000 kr. om året, hver gang en håndværker, i dette tilfælde en elektriker, bliver arbejdsløs. Se figur 3.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer økonomerne frem til omtrent samme resultat. Ifølge chefanalytiker Frederik I. Pedersen koster det gennemsnitligt de offentlige kasser 275.000-300.000 kr., hver gang en dansker overgår fra beskæftigelse til forsørgelse. Med 1.800 arbejdsløse svarer det til ca. 500 millioner kr. ”Og dertil kommer de afledte negative effekter. Færre beskæftigede leder også til et lavere privat forbrug, lavere investeringer og dermed yderligere tab af skatte- og afgiftsprovenu,” siger Frederik I. Pedersen.

Trecifret millionregning" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/8647a-jre_figur3_sol-mindsker-overskudsproduktion-fra-vind.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/866be-jre_figur3_sol-mindsker-overskudsproduktion-fra-vind.png | Forstør   Luk

Vindmøllerne producerer for meget strøm om natten i forhold til om dagen, hvor efterspørslen er størst. Solceller leverer kun strøm om dagen og kan erstatte noget af strømmen fra vindmøllerne.

Note: 1 Beregningsforudsætninger: Årsløn for solcellemontører: 385.000 kr. (svarende til en gennemsnitlig elektrikerløn), effektiv skatteprocent: 37,5 pct., forbrugskvote: 50 pct., afgifters andel af forbrug: 25 pct., Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Martin Lidegaard påpeger dog, at der er flere elementer i reformen, der trækker i den anden retning. ”Vi tror, at ordningen vil være meget attraktiv for mange landmænd og boligforeninger, der hele næste år kan få et højt tilskud til solcellerne. Det er klart, at reformen kan koste på beskæftigelsen, men min vurdering er, at det først vil ske i slutningen af perioden,” siger Martin Lidegaard.

Har han ret, venter regningen nogle år ude i fremtiden. Det kan så være på et tidspunkt, hvor konjunkturerne er vendt, eller elektrikerne af andre grunde kommer i arbejde. ”På langt sigt vil man få flyttet job fra solcellesektoren til andre sektorer,” noterer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Nyt marked for solceller

I fagforbundet 3F krydser man fingre for, at ministeren har ret. ”Vi vil opfordre boligforeninger og landmænd til at montere solceller, og vi synes, man skal passe på med at tale solcellerne ned. Lykkes det at flytte markedet, kan det måske endda skabe ekstra beskæftigelse,” siger Jesper Lund-Larsen, miljø- og arbejdsmiljøpolitisk konsulent i 3F.

Det forudsætter imidlertid, at ministeren tager fejl på et andet punkt. Jesper Lund-Larsen tror, at boligforeninger og landbrug vil etablere så mange anlæg til næste år, at det i realiteten sprænger ministerens økonomiske forudsætninger. 3F vurderer, at der næste år bliver sat 150 MW solceller op.

3F regner samtidig med en jobskabelse på 38,4 job pr. MW, hvor erfaringer fra Tyskland og den største danske virksomhed på markedet peger på, at der er 11-12 job pr. MW. Solcelleforeningens tal ligger en anelse højere. Her regner man med, at hver MW skaber 16-17 job. 

Lidegaards reform

Hovedelementerne i klimaministerens solstrategi:

  • Nettomålerordning. Afregning sker fremover pr. time og ikke som nu pr. år. Det fører til ”gratis” forbrug af egen strøm inden for en time, derefter sælges el fra solcellerne til nettet.
  • Boligforeninger. Parcelhusejere får stadig tilskud, men andre boligformer skal også tilgodeses, f.eks. boligforeninger i det almennyttige byggeri eller andelsboligforeninger.
  • Erhverv. Landbrug og andre erhverv får del i støtten.
  • Nye takster. Solcelle-ejere kan sælge strøm til 1,30 kr. pr. kWh i 2013 og ti år frem, hvorefter den aftrappes over 5 år til 60 øre pr. kWh i en ti-årig periode.
  • Farvel til virksomhedsordningen. Private borgere kan ikke længere trække solcelleinvesteringer fra på selvangivelsen efter de særlige regler i regeringens investeringspakke.
  • Overgangsperiode. Overgangsperioden er på 15 år for anlæg etableret før 2012, og 10 år for anlæg etableret i 2012 til og med en endnu ikke aftalt dato.
  • Finansiering. Støtten til solcellerne sker bl.a. ved at udskyde etablering af havvindmølleparker på Horns Rev og Kriegers Flak.
  • Revurdering. Der laves i 2015 en revurdering af niveauet for støttesatsen fra 2018 og frem.
 
Kilde: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Farvel til den grønne vision

Et nøgleelement i klimaministerens plan er en ændring af afregningsmodellen, så der afregnes på timebasis i stedet for på årsbasis som i dag. Se tekstboks. Det skal motivere de private ejere af solcelle-anlæggene til at forbruge solcellestrømmen, når panelerne producerer den. Det beyder, at der skal flyttes elforbrug fra natten, hvor solcellerne af gode grunde ikke producerer, til dagtimerne, hvor produktionen er højest.

”Solcelleejerne skal ikke betale, hvis de bruger strømmen med det samme. Men gør de ikke det, skal de bidrage til vedligeholdelse af elnettet,” siger Martin Lidegaard.

I forbindelse med udviklingen af de intelligente elnet arbejder forskere over hele landet netop på at gøre det muligt at flytte sit forbrug af el – men den anden vej. Langt størstedelen af den vedvarende energi kommer i dag fra vindmøller, og det er om natten, at der er overproduktion. Se også figur 4.

”Hvis folk skal flytte deres el-forbrug, burde det ske, så de bruger strøm, når den er billigst. Det ville være en smule mere hensigtsmæssigt, hvis solcellernes strøm blev brugt på markedet, når efterspørgslen er høj midt på dagen,” siger energiforsker Brian Vad Mathiesen, lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet. 

Det perfekte mix

Det vil føre til, at solceller kunne supplere vind i det forskere kalder det perfekte mix.

“Vindmøller og solceller udgør tilsammen det mix, der passer bedst med det danske elforbrug,“ siger post.doc. Gorm Andresen fra Aarhus Universitet. Sammen med professor Martin Greiner har han analyseret et omfattende datamateriale, der kortlægger vindens bevægelser og solens styrke i en periode på omkring 70.000 timer – svarende til over 8 år. 

Resultaterne viser, at der er store gevinster at hente ved at kombinere de to energikilder. Solcellerne producerer mest strøm på de tidspunkter af døgnet og året, hvor vindmøllerne producerer mindst – og i højere grad på de tidspunkter, hvor forbruget faktisk er højt. Og dermed kan de to kilder tilsammen reducere behovet for at lagre strøm. 

[graph title="Sol mindsker overskudsproduktion fra vind" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Gorm Andresen / Aarhus University Renewable Energy System Group. 

“Hvis man udbygger sol og vind sammen, kan det tidspunkt, hvor vi for alvor får brug for lagerkapacitet, udskydes. Samtidig vil de lagre, vi vælger at bygge, kunne fungere væsentlig mere effektivt, end hvis vi alene satser på vind,” siger Gorm Andresen.

Solcellerne kan reducere behovet for at bruge kraftværkerne i de solrige, men vindfattige sommermåneder, siger Brian Vad Mathiesen. ”Solen passer rigtig godt ind i den danske energiforsyning, fordi den bl.a. kan erstatte energi fra kraftværkerne om sommeren, hvor vindmøllerne ikke producerer ret meget,” siger han.

Det optimale samspil er ifølge forskerne en fordeling mellem vind og sol på 80-20. Ministerens reformforslag ligger tættere på 95-5.

”Det er godt, at ministeren øger sit eget ambitionsniveau, men hvis solcellernes effekt skal op på 5.000 MW i 2050, skal der årligt ske en udbygning på mellem 150 og 200 MW. Så ministeren kunne godt være mere ambitiøs,” siger Brian Vad Mathiesen.

Men de ekstra MW fra solcellerne er ifølge klimaministeren for dyre.

”Selv om solcellerne er faldet meget i pris, er de stadig 5 gange så dyre som vindmøllerne. Så de penge, vi ikke bruger på solcellerne, kan vi altså bruge på andre former for vedvarende energi,” siger Martin Lidegaard.

”Solcellerne er stadig en meget dyr form for vedvarende energi. Nu øger vi tilbagebetalingstiden for private til ti år og giver til gengæld landbrug og boligforeninger mulighed for at få solceller. De 700 til 800 MW i 2020 er et skøn,” siger han.

  

Kilder:


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu