Lisa Ekstrand skal gøre Vestas' møller ægte bæredygtige

Det var ikke krav oppefra, der skubbede til den grønne omstilling i Vestas. Presset kom nedefra og udefra, fortæller Lisa Ekstrand, der siden 2019 har stået i spidsen for at få en af den grønne energis industrigiganter til selv at producere mere bæredygtigt.

“Bæredygtighed er ikke noget, du kan arbejde med på et isoleret kontor i København og samtidig tro, at du kan lave forandringer i hele virksomheden. Bæredygtighed skal være en værdi, der lever i alle dele af virksomheden, og man skal have en struktur for det. Det sker ikke af sig selv.”

Lisa Ekstrand taler af erfaring. I de seneste tre år har hun som bæredygtighedschef været i gang med at vende supertankeren Vestas, en af verdens største vindmølleproducenter og en industrivirksomhed, der deler udfordringer med mange andre tunge produktionsvirksomheder, hvis brug af materialer fra minedrift, transport og energiforbrug efterlader tydelige fodaftryk på kloden.

For at sætte Lisa Ekstrands opgave i perspektiv så har hun cirka 30 personer i hele Vestas, der beskæftiger sig med bæredygtighed. Og 30.000 medarbejdere på verdensplan, hun skal have med på rejsen.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu