Lisbeth Knudsen i spidsen for Dansk Ungdoms Fællesråds demokratikommission

Demokratiet er under pres. Dansk Ungdoms Fællesråd lancerer demokratikommission, som skal drøfte, hvordan det sikres, at kommende generationer kan vokse op med et "levende, inkluderende og stærkt demokrati."

Er demokratiet i krise?

Det spørgsmål bliver omdrejningspunktet, når DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, inviterer toppolitikere, mediefolk, arbejdsmarkedets parter, forskere og civilsamfundsorganisationer til debat om demokratiets tilstand og fremtid i Demokratikommissionen.

Kommissionens formand bliver Lisbeth Knudsen, der ser frem til arbejdet.

”Jeg ser desværre flere tegn på, at det demokrati, vi er så stolte over i Danmark, er under pres. Både medierne, borgerne og politikerne har et ansvar for, at vores demokrati ikke fortsætter ad den kritiske bane, det er på lige nu,” siger Lisbeth Knudsen, tværgående chefredaktør for Mandag Morgen og Altinget.

"Vi kan bruge lang tid på at opremse udfordringerne, men med Demokratikommissionen er det min ambition, at vi kan komme med konstruktive løsninger, som sikrer, at vores børn og børnebørn også kommer til at vokse op i et levende, inkluderende og stærkt demokrati."

Hos DUF har missionen siden stiftelsen i 1940 været at demokratisere ungdommen generation for generation. Dels ved at få unge til stemmeurnerne ved valg, men i ligeså høj grad ved at engagere unge i dagligdagens demokratiske fællesskaber i foreningslivet.

”Det er klart, at vi har nedsat Demokratikommissionen fordi vi mener, at vores demokrati er under pres. Omvendt mener vi dog også, at vi har redskaberne til at løse disse udfordringer. Men det er en fælles opgave på tværs af politikere, medier, organisationer og borgere, og derfor samler vi nu en bred og meget kompetent gruppe mennesker til at finde løsninger,” siger formand for DUF Kasper Sand Kjær.

Demokratikommissionen mødes første gang i efteråret 2018, og skal gennem sin møderække forbi emner som medierne og den demokratiske samtale, centralisering og sammenhængskraft, partiernes rolle og borgernes engagement i civilsamfundet.

Demokratikommissionens arbejde kan følges på demokratikommissionen.dk, og resultaterne forventes fremlagt ultimo 2019. Læs kommissoriet her

Forrige artikel Dieselpanik i Tyskland sætter strøm til bilindustrien Dieselpanik i Tyskland sætter strøm til bilindustrien Næste artikel Tænketank:  Lokal, veluddannet arbejdskraft er afgørende for vækst Tænketank: Lokal, veluddannet arbejdskraft er afgørende for vækst