Livet uden for osteklokken

De ti globale megakræfter er Danmarks største udfordring. Den afgør, om vi vinder eller taber i udskilningsløbet mellem de omstillingsparate og de omstillingstræge nationer. Udgiver og adm. direktør Erik Rasmussen beskriver Mandag Morgens rolle i den nye virkelighed – og hvad der skal til, for at Danmark kan komme ud af den politiske osteklokke.

Erik Rasmussen

Som det fremgår af den strategiske analyse på side 64, står Danmark foran et eksistentielt valg: Vil vi forlade os på, at de hidtidige løsninger er tilstrækkelige svar på en ny tids udfordringer? Eller vil vi anerkende, at en ny virkelighed tvinger os til fundamentalt at nytænke, hvad vi skal leve af og konkurrere på?

Mandag Morgen har truffet sit valg. Vi tvivler f.eks. ikke på, at vi for længst har passeret det tidspunkt, hvor det er realistisk at holde den globale temperaturstigning på blot to grader. Vi må snarere indstille os på fire grader, hvilket helt grundlæggende vil ændre betingelserne for vores samfundsmodel og hele vores livsform. Denne sommer har givet mange varsler om, hvad der er i vente – bl.a. med tørken i USA og den accelererende isafsmeltning på Grønland. De ti megakræfter, som KPMG har identificeret i rapporten ”Expect the unexcpected”, viser os de realistiske rammer for, hvad vi skal forberede os på – og hvilke muligheder det skaber.

På Mandag Morgen ser vi det som vores vigtigste ambition at identificere og formidle løsninger på aktuelle og komplekse samfundsproblemer. Det er bl.a. baggrunden for, at vi sammen med en kreds af internationale virksomheder og institutioner har udviklet en model for fremtidens bæredygtige samfund, ”Sustainia”. Ved FN-topmødet i Rio præsenterede vi 100 af de mest lovende bæredygtige løsninger fra hele verden. Til oktober bliver den ultimative rollemodel præsenteret i København af Sustainia-komiteen, med tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger i spidsen. Af samme grund arbejder vi målrettet på at finde de frontløbere, der kan forny det danske velfærdssamfund. Hvert år i januar bliver deres erfaringer delt og diskuteret på ”Velfærdens Innovationsdag”.

Krumtappen i Mandag Morgens aktiviteter er navigation og innovation. For at navigere skal vores kunder være løbende opdateret om nye begivenheder og ændringer i terrænet, så de kan reagere på dem i tide. Svaret på udfordringerne er at innovere – at udvikle de nødvendige løsninger på de nye udfordringer i samspil med kunder og partnere. Forskellen på en risiko og en mulighed er, hvor hurtigt du opdager den. Og det er den forskel, vi gerne vil gøre.

Mandag Morgen blev født i begyndelsen af november 1989, netop som Berlinmuren faldt og verden vågnede op til en ny virkelighed. Siden da har vi set det som vores fornemste opgave at udfordre normalsynet til fordel for nysynet – både i ugebrevet og i talrige netværk, workshops, rapporter og enkeltinitiativer mv. Fra projekter som ”Hvad skal Danmark leve af?”, ”Slip velfærden løs” og ”Velfærdsalliancen” fra starten af 1990’erne, over etableringen af bl.a. Kompetencerådet og Innovationsrådet, til initiativer som det politiske ”friparti” Fremtidens Danmark, den nye samfundsmodel Sustainia og talentkonkurrencen Væxtfaktor.

Fællesnævneren for disse initiativer har været jagten på en ny virkelighed – med afsæt i vores løbende analyser af de mest presserende udfordringer for Danmark og danske virksomheder.

Danmarks store chance

Men ingen af de udfordringer, vi har forholdt os til siden Murens fald, kan sammenlignes med de vilkår, vi nu skal omstille os til. De har været længe undervejs, men passerer nu en række tipping points, hvor de bliver uafvendelige og påvirker alle fremtidige manøvremuligheder. Det sker med klimaforandringerne, manglen på basale råstoffer, vand mv. De indvarsler et omfattende globalt paradigmeskifte, der udfordrer alle hidtidige kriterier for konkurrenceevne og vækst. Men det er netop den type dybe samfundskriser, der tidligere i historien har udløst de store udviklingsspring. Det kan også ske denne gang.

Revolutioner udløses ikke fra oven, men som regel fra neden. Verdens politiske ledere overså – eller fortrængte bevidst – finanskrisen, hvilket har kastet verden ud i uoverskuelige økonomiske problemer. Meget tyder på, at det samme kan ske med en række af de globale risici, der inden for få år vil ændre alle basale vilkår for at udvikle samfund og lede virksomheder. De har haft adskillige år til at omstille samfundene til stadig mere åbenlyse og fundamentale forandringer – men indtil videre forspildt mulighederne.

De evindelige og stort set frugtesløse globale klimaforhandlinger illustrerer problemet. Når FN-topmødet i Rio alligevel giver anledning til en vis optimisme, skyldes det ikke politikerne, men en række virksomheder, der påtog sig rollen som revolutionsgarde og demonstrerede, i hvilket omfang de nye vilkår også kan skabe ny, bæredygtig vækst.

Skal mulighederne for alvor udfoldes, kræver det dog langt mere medspil fra revolutionært tænkende politikere og nationer for at skabe de optimale rammebetingelser. Blandt verdens nationer er der brug for rollemodeller, der på linje med de mest fremsynede virksomheder sætter sig for at udnytte de oplagte fordele ved en tidlig omstilling til en ny økonomi.

Det er her, Danmark burde øjne sin store chance.

Et globalt udskilningsløb

Som det fremgår af analysen på side 64, har vi indtil videre valgt at blive i osteklokken. I denne kendte, trygge og overskuelige virkelighed er efterløns- og skattereformer med begrænset og usikker effekt svaret på tidens største spørgsmål.

Ingen af de seneste års politiske udspil har været i nærheden af at adressere de egentlige udfordringer. Derfor har vi som nation oparbejdet flere års omstillingsefterslæb.

Det er især paradoksalt, fordi Danmark er en af de nationer, der kan høste de allerstørste gevinster på den nye virkelighed. Internationalt opfattes vi stadig som en frontløber inden for bæredygtig udvikling, og flere danske virksomheder topper internationale ratings over de mest bæredygtige selskaber, med Novo Nordisk som en flot nummer ét. Vi har et bæredygtigt mindset – men det er slet ikke udfoldet i national skala.

Regeringen skal have den indrømmelse, at regeringsgrundlaget rummede en række af de takter, der skaber nationale frontløbere. Men dels har den aldrig formidlet den fortælling overbevisende og engagerende, dels er ambitionerne blevet stærkt amputeret i mødet med en politisk virkelighed, der mere domineres af politiske magtkampe end  af omsorg for Danmarks langsigtede fremtid.

Chancen er ikke forpasset. Men et globalt udskilningsløb mellem de omstillingsparate og de omstillingstræge nationer er nu skudt i gang. Danmark har endnu nogle år til at sikre sig en plads blandt vinderne. Men vi er hastigt ved at løbe tør for tid. Og historien vil fælde en hård dom over de politiske ledere, der i en helt afgørende situation i begyndelsen af det nye århundrede forspildte oplagte vinderchancer, fordi de brugte alle ressourcer på et bekæmpe hinanden i stedet at sikre Danmark den stærkest mulige position. Den taktik sikrer ingen olympiske medaljer. Heller ikke blandt nationer.

Mandag Morgen har ingen forkærlighed for noget bestemt politisk parti. Men vi respekterer de politikere af alle partifarver, der har mod og evne til at hæve sig over de kortsigtede og snævre politiske magtkampe, tager Danmarks reelle udfordringer alvorligt – og forsøger at løse dem. De er med til at bekræfte troen på, at de store bevægelser og gennembrud, der har skabt det Danmark, vi kender – fra andelsbevægelsen til etableringen af den moderne velfærdsstat – ikke var tilfældige hændelser, men udtryk for, at vi som nation besidder en forandringskraft, der under udfordrende vilkår kan udrette små mirakler.

Det er også det perspektiv, der former Mandag Morgens virkelighed og de valg, vi foretager. Og det er grunden til, at vi investerer ressourcer og energi i at finde og beskrive de rollemodeller, der viser, hvordan risici forvandles til muligheder.

De rollemodeller findes overalt i virksomheder, ministerier, styrelser, kommuner og regioner etc. Det er også her, man bekræftes i troen på, at Danmark måske er længere fremme i sin omstilling, end den politiske debat og ikke mindst mediebilledet giver indtryk af.

Vi forsøger hver dag at vise, at der er en verden uden for osteklokken – og at det er her, vores bedste udviklings-
muligheder befinder sig.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu