LO: ”Hvis man vil lave forretning her i landet, må man også tage ansvar”

Danmarks største arbejdsmarkedsorganisation LO, der repræsenterer over 1,1 millioner danske lønmodtagere, følger opmærksomt med i den disruption af arbejdsmarkedet, de nye digitale virksomheder som Uber, Airbnb og Upwork skaber. Disse såkaldte platformsvirksomheder er anderledes end sædvanlige arbejdsgivere, fordi de ikke producerer selv, men formidler kontakten mellem en kunde og den, der udfører arbejdet. Arbejdstageren har derfor ikke de rettigheder og den dækning som traditionelle lønmodtagere har. Det risikerer potentielt set at undergrave fagbevægelsens over hundrede år lange arbejdsmarkedskamp. Men man kan ikke skære alle de digitale platform over en kam, understeger næstformand i LO, Nanna Højlund: ”Platformsvirksomhederne er meget forskellige, og derfor bliver vi nødt til at tage dem én for én. Er der tale om noget, der minder om et arbejdsgiver-arbejdstagerforhold til platformen, eller er det rene digitale markedspladser?” siger hun og understreger, at det ikke er første gang, at fagbevægelsen bliver udfordret af nye forretningsmodeller: ”Vi har før fundet løsninger, der giver mulighed for at tilpasse sig, uden at gå på kompromis med at beskytte lønmodtagernes rettigheder.”

I december sagde den nyvalgte LO-formand, Lizette Risgaard, at hun var klar til at gå i dialog med den kontroversielle taxatjeneste Uber for at sikre ordnede arbejdsforhold for de løst ansatte chauffører.

Platformsvirksomhederne er anderledes end de sædvanlige arbejdsgivere, fordi de ikke producerer selv, men formidler kontakten mellem en kunde og den, der udfører arbejdet. Arbejdstageren bliver hyret til en afgrænset opgave i en afgrænset periode – og har derfor ikke de rettigheder og den dækning som traditionelle lønmodtagere har.

Siden udmeldingen har der endnu ikke været meget dialog mellem Uber og LO, men næstformanden i LO, Nanna Højlund, fastholder i dag ønsket om dialog og peger på, at det ikke kun er fagforeningerne, der har en interesse i at sikre aftaler med de nye digitale platformsvirksomheder – men hele samfundet.

Login