Løkke styrer mod løftebrud i europapolitikken

Blå bloks europaaftale, der skal styre Løkke-regeringens forhold til EU, risikerer ifølge eksperter at skade Danmarks interesser. Især den strategiske beslutning om at droppe Tyskland, som Lars Løkke ellers tidligere har udtalt, at Danmark bør følge i vigtige EU-spørgsmål, og i stedet lægge sig i kølvandet på David Camerons EU-skeptiske kurs, rystes der på hovedet af. "Briternes vej har meget lidt potentiale," siger Josef Janning fra tænketanken ECFR. 

Lars Løkke Rasmussen bliver uden sammenligning den hidtil svageste af de regeringschefer i EU, som har oplevet at regere på det nationalpopulistiske og EU-skeptiske højres nåde. Det vil øge den politiske pris, som Dansk Folkeparti skal have for at være parlamentarisk grundlag for Lars Løkke Rasmussens kommende regering.

Samtidig er Venstre-formanden ude på en både urealistisk og risikabel kurs, efter at han umiddelbart før valget såede tvivl om Danmarks overordnede EU-strategi. Løkke har tidligere udtalt, at Danmark bør følge Tyskland. Men nu mener han – efter pres fra Dansk Folkeparti – at Danmark snarere skal følge den EU-skeptiske, britiske kurs under ledelse af den netop genvalgte konservative David Cameron.

Sådan lyder analyserne fra en række europapolitiske eksperter i Finland, Tyskland og Holland. De har over for Mandag Morgen indvilget i at vurdere de europapolitiske konsekvenser af dels Dansk Folkepartis store sejr ved valget til Folketinget og dels for Lars Løkke Rasmussens position som et af 28 medlemmer af Det Europæiske Råd, EU’s højeste politiske myndighed.

Login