Lokaldemokratiet er under forvandling

Overalt i landets kommuner blomstrer – ofte farverige – eksperimenter, når politikerne tester nye måder at inddrage borgerne i kommunens udvikling på. Dialogmøder og borgerstyrede budgetter pibler frem, og bureaukratiets siloer brydes ned. Lokaldemokratiet i Danmark er under forvandling i disse år. Mandag Morgen giver et overblik over de vigtigste erfaringer fra hele landet og dykker ned i fire af frontløberkommunerne: Thisted, Kolding, Skanderborg og Holbæk har alle kastet velfærdsopgaverne op i luften og sluppet borgerne løs i lokaldemokratiet.

En underskov af lokaldemokratiske eksperimenter er på det seneste piblet frem i landets kommuner.

Nogle kommuner tager kvælertag på 40 år gamle politiske strukturer, der er præget af faste fagudvalg, silotænkning og detaljeret sagsbehandling. De kaster velfærdsopgaverne op i luften og slipper borgerne løs i tillid til, at borgerne har de bedste ideer til at knuse de store velfærdsudfordringer.

En række kommuner forsøger sig eksempelvis med borgerstyrede budgetter, så borgerne føler større ejerskab til konkrete initiativer. I Kolding eksperimenterer man lige nu med metoden, og Odense følger snart trop.  Derudover har flere kommuner etableret ungdomsbyråd, der rådgiver det voksne byråd, og i kommuner som København, Randers, Slagelse og Næstved er der oprettet en borgerrådgiver eller borgerombudsmand.

Login