Løkke skal tage sig i agt for Camerons EU-kurs

I Danmark er Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om at forsvare en veludbygget velfærdsstat og en arbejdsmarkedsmodel, der bygger på respekt for lønmodtagerne, som til gengæld for rimelige lønninger tager samfundsmæssigt ansvar.

I Storbritannien bestræber den konservative regering sig derimod på at holde lønmodtagernes kollektive rettigheder på et minimum, alt imens man via drakoniske besparelser har lavet så store huller i det sociale sikkerhedsnet, at velgørende organisationer må stille suppekøkkener og nødherberger til rådighed for titusinder af samfundets svageste.

Disse basale fakta bør den danske regering og dens to støttepartier i europa- og udlændingepolitikken – Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet – besinde sig på i disse uger, hvor de alle sværmer for den konservative og i økonomisk forstand ultraliberalistiske britiske premierminister David Cameron, som i fredags gæstede København.

Cameron har som bekendt lovet briterne en folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU på baggrund af en såkaldt genforhandling af Storbritanniens forhold til EU. I sidste uge fremlagde Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, et detaljeret forslag til den aftale, som de øvrige EU-lande og EU-Kommissionen kan tilbyde Cameron ved næste uges topmøde i Bruxelles.

Meget tyder på, at en aftale mellem EU-landene og Storbritannien også kan få betydning for Danmark. Fremover kan Danmark f.eks. lovligt give lønmodtagere fra andre EU-lande lavere børnepenge end danskere, hvis deres børn opholder sig hjemme i Polen eller Letland. Og det ser også ud til, at Danmark fremover kan håndhæve udlændingelovens 24-års-regel uden risiko for, at den kan omgås ved hjælp af EU-lovgivning, sådan som det har været tilfældet siden den berygtede Metock-dom fra EU-domstolen i 2008. Netop de to sager har fyldt alt for meget i den danske europapolitisk debat, der er dikteret af hensyn til Dansk Folkeparti. Sagernes symbolværdi og de ophedede diskussioner har skygget for Danmarks fundamentale interesser i EU.

Danmarks interesser i Europa handler om åbne grænser, det indre marked og adgangen til veluddannet og arbejdsvillig arbejdskraft. Det sidste kommer især fra flittige østeuropæere, som tager titusinder af lavt betalte job, som ingen danskere vil have. Derved bidrager østeuropæiske arbejdere til den danske statskasse som skatteborgere.

Det er absolut ikke i Danmarks – eller Europas – interesse at reducere østeuropæiske arbejdere til andenrangsborgere, sådan som David Cameron reelt ønsker at gøre ved at indføre en såkaldt optjeningsperiode på fire år, før andre EU-borgere har ret til det samme beskæftigelsesfradrag som briter.

Det er imidlertid langtfra givet, at Cameron får opbakning fra de øvrige 27 EU-lande ved næste uges topmøde. Polens premierminister Beata Szydlo formulerede det sådan her: ”Over en million polakker lever og arbejder i Storbritannien. Deres arbejde får det britiske BNP til at vokse, og vi ønsker, at polakker nyder godt af de samme udviklingsmuligheder som briterne.”

Dansk Folkeparti må ikke få lov til at trække Danmark ud på en britisk EU-kurs, der i 40 år har gået ud på at obstruere udviklingen af det europæiske samarbejde til en social markedsøkonomi.

Hvis Cameron skulle have held til at vende de aktuelt dystre meningsmålinger for sin folkeafstemning, så Storbritannien forbliver i EU, vil han og hans regering fortsætte med at modarbejde de velfærds- og lønmodtagerrettigheder, som Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hævder at forsvare.


Forrige artikel Lav oliepris har kostet 100.000 job omkring Nordsøen Lav oliepris har kostet 100.000 job omkring Nordsøen Næste artikel Virksomheder med flygtninge i praktik: Det er nemt komme i gang Virksomheder med flygtninge i praktik: Det er nemt komme i gang

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.