Fra mæcen til katalytisk partner

Filantropien er i disse år ved at påtage sig en helt ny rolle. I spidsen står nogle af verdens førende erhvervsfolk og politikere. De repræsenterer en ny generation af filantroper, der har sagt farvel til den gavmilde mæcen til fordel for en business-orienteret partnerrolle. Den katalytiske filantropi er stadig i sin vorden, og erfaringer er fortsat overvejende begrænset til USA. Men den katalytiske filantropi er godt på vej til at blive fremtidens filantropiske model, der kan øge værdien af fondenes arbejde markant.

Filantropiske fonde er i disse år på vej til at påtage sig en helt ny rolle, der kan få afgørende betydning for løsningen af en række store nationale og globale udfordringer. Se tekstboks.

Internationalt træder en række frontløbere frem og påtager sig en aktiv rolle som strategiske forandringsdrivere. I spidsen står nogle af verdens førende erhvervsfolk og politikere som Microsofts grundlægger, Bill Gates, finansmanden David Rockefeller, eBays grundlægger, Pierre Omidyar, New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, og ekspræsident Bill Clinton.

De repræsenterer en helt ny generation inden for filantropi, som har sagt endegyldigt farvel til ”hattedameri” og rollen som den gavmilde mæcen til fordel for en strategisk og business-orienteret filantropi. Navnet på denne nye bølge er ”katalytisk filantropi”.

Login