Manden på sidelinjen

Nogle kalder ham en kompromissøgende strateg, andre spår ham en fremtid som politiker. I løbet af sin karriere har Venstres partisekretær, Claus Richter, søgt kompromiset og udstukket strategien. Da kritikken mod Lars Løkke i sidste uge eksploderede, stod Richter midt imellem partitop og et oprørt bagland. Lige som mange andre gange tidligere i karrieren skulle han skabe samklang og få enderne til at mødes.

Efter fire timer kom de ud. En repræsentant for Venstres magtfulde forretningsudvalg, Peter Gæmelke, og partisekretær Claus Richter. I en seriøs tone blev dommen læst højt, mens pressen holdt vejret. Konklusionen var entydig: fuld opbakning til formanden fra et enigt forretningsudvalg.

[quote align="right" author=""]Det er altid Venstres formand, der beslutter, hvad vi gør. Og det er så min pligt at koordinere tingene.[/quote]

I den seneste uge har Claus Richters arbejde måttet stå sin prøve. Venstres formands vel nok største stormvejr har gjort baglandet uroligt, og Richter, der er bindeleddet mellem bagland og partitop, har skullet få enderne til at hænge sammen. Manden på politikernes sidelinje fik brug for sine årelange erfaringer som mægler og kompromismager.

”Bortset fra sidste uge har vi været enormt gode til at gå i takt og fremstå som en samlet enhed,” siger Claus Richter og fortsætter: ”Det er klart, at når der dukker sådan en sag op, så er det mig, der er ansvarlig for krisehåndteringen, og man kan så drøfte, om det er lykkedes.”

Det er ikke første gang, at Claus Richter har haft til opgave at skabe samklang mellem forskellige interesser. Som EU-chef i Dansk Erhverv var han en del af den fusion, der samlede erhvervslivets interesser og konsoliderede organisationen. Samtidig tog han initiativ til oprettelsen af Dansk Erhvervs EU-kontor i Bruxelles. Og da han i 2004 blev ansat i Landbrugsrådet, fik han en fremtrædende rolle i den proces, der førte til fusionen af landbrugets forskellige interesseorganisationer under paraplyen Landbrug & Fødevarer, hvor han i 2009 blev direktør.

Fra tidligere kollegaer lyder det, at Richters force er at lede en organisation og dens medlemmer. Han kan bygge broer.

”Han er en kompromismager. Det er der ingen tvivl om. Han medvirker helt klart til at få enderne til at hænge sammen,” siger Peter Gæmelke, der arbejdede sammen med Claus Richter, først i Landbrugsrådet og nu i Venstres forretningsudvalg.

Tidligere kollega og kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, Leif Nielsen, stemmer i. Nok er Richter ferm til at skabe samklang, men han er også en strateg, der forstår at flytte en organisation.

”Han ved, hvor tingene bevæger sig hen, og hvordan landskabet ser ud i fremtiden, ” siger Leif Nielsen, der også arbejdede sammen med Richter i Landbrugsrådet.

Claus Richter mener selv, at han lægger sig midt imellem. I sit virke som Venstres partisekretær er han personen, der skal drive organisationen Venstre fremad. Men han er også personen, der skal få ledelsens beslutninger igennem.

”Det er altid Venstres formand, der beslutter, hvad vi gør. Og det er så min pligt at koordinere tingene og få de her processer tilrettelagt sådan, at alle kan se sig selv i det,” siger Claus Richter.

I lære hos Fogh

Netop respekten og interessen for politik såvel som partiledelse synes at drive ham.

Claus Richter

  • Født 1972
  • 1993: Medlem af Venstre
  • 1997: Lokalformand i Venstre Aalborg
  • 1997-1998: Student hos Anders Fogh Rasmussen
  • 1998: Cand.scient.adm., Aalborg Universitet
  • 1999-2003: Direktionsassistent og EU-chef i Dansk Handel & Service / Dansk Erhverv
  • 2002: Næstformand for Venstre på Frederiksberg
  • 2004-2009: Vicegeneraldirektør i Landbrugsrådet
  • 2009-2012: Direktør i Landbrug & Fødevarer
  • 2012-: Partisekretær for Venstre

Som studerende på Aalborg Universitet – og nyslået medlem af partiet Venstre – gjorde Claus Richter sig hurtigt bemærket henover bæltet. Efter få år blev han formand for Venstre i Aalborg og nogenlunde samtidig, i 1997, begyndte partitoppen at lægge mærke til den unge Richter.

Daværende næstformand i Venstre, Anders Fogh Rasmussen, fattede interesse for Claus Richter og ikke mindst for en opgave han lavede på universitetet, der handlede om Socialdemokratiets brug af politiske embedsmænd og spindoktorer. Emnet var dengang nyt i Danmark. Fogh ansatte Richter som student og så en mulighed i at bruge opgaven som ammunition mod den siddende regering. Derudover indeholdt opgaven anbefalinger til, hvordan Fogh skulle agere, når han en dag sad i statsministerstolen. Claus Richter stod ved Foghs side, frem til Fogh blev formand for Venstre. Claus Richter blev EU-chef i Dansk Erhverv, og kimen til fremtiden var lagt.

Politisk fremtid? 

11 år senere ringede Claus Hjort Frederiksen, og efter et kort møde havde Venstre en ny partisekretær. Endnu en gang havde Richter fået til opgave at bygge broer.

Udadtil var opgaven ifølge Claus Richter at positionere Venstre til fire centrale valg: folketingsvalget, kommunalvalget, europaparlamentsvalget og valget om Patentdomstolen. Indadtil drejede det sig fra starten om at skabe fælles politisk enighed i baglandet og folketingsgruppen samt at reorganisere sekretariatet.

Da Claus Richter i sidste uge repræsenterede Venstre i offentlighedens søgelys, var det en noget uvant rolle for en person, der i sin karriere i partiet langt hen ad vejen har opereret i skyggen af andres interesser. Men der tegner sig også et billede af en person, der vil frem.

”Han deltager ikke meget i den politiske debat, der hvor vi mødes. Der er han mere med til at sikre, at forarbejdet er gjort. Når først den politiske debat foregår mellem de folkevalgte, holder han sig nogenlunde neutralt. Men hvis du hører ham på Venstres landsmøde aflægge beretning på partiorganisationens vegne, så har det et stærkt politisk tilsnit,” siger Peter Gæmelke.

Flere spår da også Claus Richter en fremtid som politiker, hvilket han ikke selv er afvisende overfor:

”Det kan godt være, at jeg gør det en dag. Men lige nu er mit omdrejningspunkt – og det, jeg synes er spændende – koblingen mellem særligt Venstres folkevalgte ledelse, Venstres organisation og Venstres medlemmer,” siger han.

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu