Techtendenser af 
Peter Hesseldahl
Jens Reiermann

Skal vi lade algoritmen klare de svære prioriteringer i sundhedsvæsenet?

Det går ikke op. Vi får flere patienter, der bliver ældre, dyrere og mere krævende, samtidig med at der er mangel på sundhedspersonale – og på penge naturligvis. Vi løser ikke problemet med mere af samme slags, der skal tænkes nyt. Men hvad er mulighederne? Det er præcis det, Rigshospitalets innovationschef, Henning Langberg, er ansat til at tænke over.

Foto: Arthur Cammelbeeck

Sundhedsvæsenet er presset, og det bliver kun værre fremover – hvis ikke der sker store forandringer. Senest viste en analyse fra Lægeforeningen, at der vil mangle 40.000 læger og sygeplejersker i 2030 – om bare syv år.

Men samtidig vil mængden af opgaver bare stige og stige. Gennem de seneste ti år er antallet af operationer steget med 20 procent, mens antallet af sygeplejersker kun er steget med 6 procent. Se figur 1.

”Vi må dæmpe udviklingen i aktiviteterne, for ellers fortsætter presset bare med at blive større og større,” siger Henning Langberg, der leder Innovation+, en tre år gammel enhed på Rigshospitalet, der skal udvikle nye løsninger.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu