Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

INTERVIEW: Da Marie Stærke første gang blev borgmester, var hun blot 27 år gammel og den yngste kvindelige borgmester nogensinde. Nu er hun 40 år og en helt anden type leder. Fire år i opposition gav hende tid til at se indad, tænke sig om og til at øve sig i at være leder for den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Borgmestre er store, gamle mænd med fyldige maver. De sidder dagen lang i deres store borgmesterstol, mens de ryger en cigar og drikker en whis...nej vent. Stop. Det er jo løgn. Borgmestre er også unge kvinder, der drikker myntete og spiser frisk frugt. Det er mødre, der går tidligt for at hente deres børn eller bare for at lægge vasketøj sammen, mens de ordner mails, telefonopkald og funderer over politik.

Marie Stærke er sådan én. Hun er lige blevet 40 år, stadig ung, men da hun første gang blev borgmester i Køge, året var 2007, var hun blot 27 år. Dengang den yngste kvindelige borgmester nogensinde.

Det var ikke med hendes gode vilje, at det skete så tidligt. Hun syntes for det første, at det var for tidligt. Og for det andet var årsagen ulykkelig, for hun overtog – og det kan man skrive helt uden omsvøb – kun posten, fordi hendes forgænger døde.

Login