Kulturanbefaling af 
Jens Refslund Christensen

Marokkansk kærlighed, PJ Harvey og Haruki Murakami

Jens Refslund Christensen har frydet sig over marokkansk kærlighed i biografen, PJ Harvey i Falkoner Salen og forfatteren Haruki Murakami i Japan.

Set

Om

Direktør for Danmarks Tekniske Museum.

I en tid, hvor alt bliver mere og mere mainstream- og algoritmebaseret, er det en sand fryd at være vidne til noget så befriende som en smuk, nænsom, modig og gribende film. En sådan oplevelse er den marokkanske film ’Den Blå Kaftan’ instrueret af Maryam Touzani, som handler om kærlighed. Både kærligheden til et meget sanseligt håndværk og den kærlighed, der kan udfolde sig mellem mennesker, hvis man tør. Det er sjældent, at vi får lov til at opleve marokkanske film i biograferne, så TAK, fordi det stadig er muligt at se, hvad nogle vil betegne som ‘smalle’ film i en dansk biograf.

Hørt

Jeg hører utrolig meget musik og kan lytte til det meste uanset genre, så længe det er godt. Jeg læser derfor troligt musikmagasinet GAFFA hver måned for at få inspiration til al den nye spændende musik, der udkommer fra både danske og udenlandske kunstnere. Jeg vil dog her fremhæve, hvad der i mine øjne er et af vor tids største og mest uomgængelige ikoner, og som derudover gav mig en musikoplevelse, jeg stadig ikke har fået ud af kroppen. Koncerten med PJ Harvey i Falkoner Salen tilbage i oktober 2023 er en af de smukkeste koncertoplevelser, jeg længe har haft. Hun formår som få at iscenesætte og udfordre sig selv og koncertoplevelsen, så det bliver, ja, et kunstværk, og det efterlader hendes publikum måbende på magisk vis. Begrebet nærvær fik en helt ny betydning den aften, og det var en helt uhørt fornøjelse, at hele salen var fuldt koncentreret og dedikeret til det, der foregik på scenen. Folk var fokuserede og stille, og telefonerne blev i lommerne. Befriende!

Læst

I november var jeg så privilegeret at være på forsinket sommerferie med min kæreste i Japan, hvor vi var på en kulturrejse, der havde forfatteren Haruki Murakami som omdrejningspunkt. Jeg har derfor været i gang med at genlæse hele hans forfatterskab, og jeg kan kun anbefale at kaste sig ud i det samme, selvfølgelig i kronologisk rækkefølge. Man vil opleve, at de mange historier om fåremennesker, brønde, kærlighed, musik, ensomhed, social bevidsthed og passion i forskellige afskygninger vil filtre sig sammen og ind i hinanden. Jeg synes, at han formår at blande en kærlighedshistorie med surrealistiske hændelser på helt særlig vis, og jeg vil især anbefale bøgerne ’1Q84’, ’Trækopfuglens krønike’ og ’Sputnik min elskede’.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu