MBA på højeste niveau skal findes uden for Danmarks grænser

Sidder du netop nu og skal skrive din ansøgning til en MBA, og er du på jagt efter en uddannelse på højeste internationale niveau, skal du ikke kigge til Danmark. Det er heller ikke nok at kigge til vores nabolande Sverige, Norge eller Tyskland. Hvis du vil have en MBA i international klasse, kræver det, at du kigger mod USA, England, Frankrig og måske lidt overraskende Spanien.[graph title="Top-10 MBA-uddannelser på verdensplan" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/cf07d-next_fig01_toptop-10-mba-uddannelser.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/28a0b-next_fig01_toptop-10-mba-uddannelser.png" text="Handelshøjskoler i USA har sat sig på syv af pladserne på Financial Times’ top-ti over de bedste MBA-uddannelser i verden, mens England, Frankrig/Singapore og Spanien hver er repræsenteret med en.  "]Kilde: “Global MBA Ranking”, Financial Times, 2015. [/graph]

Det er konklusionen på Financial Times’ seneste rangering af de bedste MBA-uddannelser i verden. Blandt de ti højest rangerede er syv af uddannelserne fra handelshøjskoler i USA. Se figur 1. Harvard Business School placerer sig for tredje år i streg på førstepladsen efterfulgt af London School of Economics og University of Pennsylvania: Wharton. Handelshøjskolen Insead med afdelinger i Frankrig og Singapore placerer sig sammen med amerikanske Stanford Graduate School of Business på en delt fjerdeplads, mens spanske Iese Business School i Barcelona sniger sig ind på en 7.-plads som den sidste europæiske MBA-udbyder i top-10.

I Financial Times’ top-100 er der ikke en eneste MBA-udbyder fra Danmark – og heller ingen fra Sverige eller Norge. Tyskland har en enkelt handelshøjskole i MBA’ens top-100: European School of Management and Technology i Berlin, som er placeret på en 63.-plads.

Det er 17. år i træk, at Financial Times har lavet deres såkaldte Global MBA Ranking, som måler kvaliteten af MBA-uddannelserne verden over. Den seneste undersøgelse har målt kvaliteten af MBA-uddannelserne baseret på 20 forskellige parametre, herunder deltagernes tilfredshed, karriereprogression, lønstigning over tid, fordeling af køn og international spredning af studerende – i år baseret på tal og undersøgelser af handelshøjskoler og deres dimittender fra 2011. Financial Times vægter blandt de 20 parametre lønstigning efter gennemført MBA-uddannelse som den tungeste faktor.

Det er dyrt at tage en MBA på skolerne uden for Danmark. To års MBA-forløb på Harvard Business School koster 61.225 dollar (ca. 420.000 kr.) i studieafgift. På London School of Economics beløber et 15-21-måneders MBA-forløb sig til 104.100 dollar (ca. 715.000 kr.) i studieafgift.

Men så kan man til gengæld også se frem til en klækkelig lønforhøjelse, når man kommer ud på den anden side. De dimittender, som har gennemført en MBA på Harvard Business School, tjener således ifølge Financial Times’ opgørelse 179.910 dollar (ca. 1,23 mio. kr.), tre år efter de har afsluttet uddannelsen. Det svarer til en lønstigning på 96 pct. i forhold til lønniveauet, før de gennemførte en MBA. På London School of Economics tjener dimittenderne tre år efter endt MBA-uddannelse i gennemsnit 154.147 dollar (ca. 1,1 mio. kr.) om året, hvilket svarer til en lønstigning på 97 pct.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu