Merkel og Putin lægger arm om Europa

2017 bliver et afgørende år i Europa med Angela Merkel som den tyske leder, der vil befæste EU og den europæiske retsorden, og Ruslands Vladimir Putin som manden, der vil splitte det EU, som efter hans opfattelse truer Ruslands langsigtede interesser. Udfaldet af armlægningen vil have konsekvenser langt ud over Europas grænser.

Det var et klassisk Putin-stunt, der udspillede sig i Berlin den 19. oktober. Den russiske præsident havde ved forhandlingerne om Ukraines fremtid valgt at medbringe sin strategiske kommunikationschef i Kreml, Vladislav Surkov, selvom denne er omfattet af EU’s sanktioner mod Rusland med et personligt indrejseforbud til EU.

Mens de tyske værter måtte bide i det sure æble og acceptere Surkovs tilstedeværelse med henvisning til undtagelsesbestemmelser i EU-landenes straffeforanstaltninger mod det russiske regime, kan man på billederne fra begivenheden se en skælmsk smilende Vladmir Putin, mens kansler Angela Merkel er temmelig stram i betrækket.

Episoden er symbolsk for den politiske armlægning, som har fundet sted mellem Putin og Merkel siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2014. Mens den tyske kansler via EU og OSCE arbejder møjsommeligt på at tvinge Rusland til at overholde den europæiske retsorden, optræder Ruslands præsident som en gadedreng i et infantilt spil, hvor selv den mindste åbning bliver brugt til at irriterere den store modstander i Berlin.

Login