Mettes Frederiksens velfærdsdrøm findes allerede i Odense

Mette Frederiksen vinkede i sin tale på Socialdemokratiets kongres farvel til årtiers detailstyring af den offentlige sektor og sagde i stedet goddag til styring efter mål og resultater. En ny drøm for velfærdssamfundet kalder hun det. I Odense Kommune har byrådet siden 2010 styret efter mål og effekter, men det er først nu, det påvirker medarbejdernes indsats.

Tirsdag i sidste uge dumpede fyresedlerne ind ad brevsprækken hos ansatte på et af Odense Kommunes rehabiliteringstilbud, Kragsbjergløkke Leve-Ud. Fyringerne sker, fordi tilbuddet skal lukke. Forklaringen er, at Kragsbjergløkke Leve-Ud ikke skabte bedre effekter for borgerne end tilsvarende, men billigere tilbud til borgerne.

Lukningen er et eksempel på, hvordan en kommune måler aktiviteter på den effekt, de skaber for borgerne, og også bruger målinger som grundlag for prioriteringer. På den måde arbejder Odense kommune efter de principper, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lægger op til i den drøm for et nyt velfærdssamfund, som hun formulerede på partiets kongres i Aalborg i forrige weekend. Se tekstboks under artiklen.

Det er første gang, en partileder for Socialdemokratiet ikke taler om flere pædagoger eller hjemmehjælpere, når hun formulerer sin drøm om et nyt velfærdssamfund, men direkte knytter velfærden til den måde, som den offentlige sektor styres på. Dermed flytter Frederiksen for første gang diskussionen af, hvordan den offentlige sektor styres, ind på midtbanen i dansk politik.

Login