Migrationskrise skubber Merkel i armene på Macron

Der er lagt op til hidsige debatter om migration og asyl ved ugens EU-topmøde. Tysklands kansler, Merkel, er under hårdt pres fra regeringspartneren CSU for at finde europæisk fodslag om udlændingepolitikken.

Tysklands kansler, Angela Merkel, er under så hårdt pres i udlændingepolitikken hjemme i Tyskland, at hun har valgt at give Frankrig substantielle indrømmelser i EU, i håbet om at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kan hjælpe hende med at sikre, at topmødet i Bruxelles på torsdag og fredag ikke ender i en udlændingepolitisk nedsmeltning.

Sådan har flere tyske iagttagere fortolket forløbet af det tysk-franske topmøde, som fandt sted på slottet Meseberg uden for Berlin i sidste uge. Til gengæld er det langt fra sikkert, at Frankrigs præsident kan gøre ret meget for at sikre den asyl- og migrationspolitiske forståelse mellem EU-landene, som situationen kræver, og som Angela Merkel har brug for i sin indenrigspolitiske armlægning med regeringspartneren CSU under ledelse af indenrigsminister Horst Seehofer. Seehofer føler sig på sin side presset til at stå hårdt på en meget stram udlændingepolitik med blandt andet afvisning af asylsøgere ved grænsen. Det vil Merkel ikke være med til med den begrundelse af det vil skabe endnu mere splid mellem EU-landene.

Merkel gav efter for den franske præsidents ønske om at udstyre eurozonen med et selvstændigt budget. Selvom der i første omgang bliver tale om ’et mindre tocifret’ milliardbeløb i euro, er der tale om et historisk skridt i eurosamarbejdet. På samme måde fulgte hun på en række andre områder den franske præsidents store ambitioner på EU’s vegne. Se tekstboks under artiklen.

Login