Milliardgevinster forsvinder i 1.900 indgange til digital velfærd

Efter digitalisering af rådhuse og ministerier, skal en ny generation digitalsiere hospitaler, skoler og ældrepleje. Rigtigt gennemført kan det give mia.besparelser og skabe en ny type velfærd med udgangspunkt i borgernes kompetencer og kvalifikationer. Digitalsiering kan give mindre ekspertvælde og mere plads til demokrati og selvstyre.

Den offentlige sektor står over for en digital revolution, der kan ændre radikalt på velfærdssamfundet, som vi kender det. Nye løsninger kan give borgerne bedre og mere direkte adgang til den offentlige service end nogensinde, og det økonomiske potentiale for besparelser i stat, kommuner og regioner er stort.

Men der er behov for en grundig oprydning i det offentlige vildnis af hjemmelavede it-løsninger fra myndighed til myndighed. Op mod 2.000 forskellige løsninger findes spredt over Danmark, og mange af dem løser de samme opgaver. Det manglende samarbejde mellem de forskellige myndigheder og for svage it-kompetencer koster hvert år Danmark milliarder af kroner.

På sigt kan det offentlige spare op til 9,1 mia. kroner om året ved mere systematisk anvendelse af it, viser netop offentliggjorte beregninger fra Det Digitale Råd og CEDI – Center for Digital Forvaltning. Anlægges et lidt mere konservativt skøn for digitaliseringen, vil besparelsen blive 8 mia. kroner. Se figur 1.

Login