Analyse af 
Anders Rostgaard Birkmann
Klaus Dalgas

Ministre i chefstolen - en opskrift på indflydelse?

Brian Mikkelsens farvel til politik og hans direkte spring over i lobbyorganisationen Dansk Erhverv kan blive en ny opskrift, hvis han lykkes med en opgave, der ikke er helt enkel.

Brian Mikkelsen under overdragelsen af Erhvervsministerposten til partifællen Rasmus Jarlov (K) torsdag.
Brian Mikkelsen under overdragelsen af Erhvervsministerposten til partifællen Rasmus Jarlov (K) torsdag.Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Det er lige før, det begynder at ligne en opskrift: Giv et lukrativt tilbud til en minister, sæt ham eller hende i spidsen for din organisation, og øg indflydelsen på de bonede gulve.

Forleden var det Dansk Erhverv (DE), der efter 10 år sagde farvel til adm. dir. Jens Klarskov, da bestyrelsen fik kløerne i nu tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

I 2014 fik Landbrug & Fødevarer grabberne i Karen Hækkerup (S) – og med stor succes. Og Dansk Flygtningehjælp lokkede den forhenværende radikale udviklingsminister Christian Friis Bach til at stå i spidsen for organisationen i 2017.

Skiftet fra folkestyret til lobbyorganisationerne, især det direkte hop som i Brian Mikkelsens tilfælde, er muligvis moralsk angribeligt – og i øvrigt ulovligt i en række andre lande. Men det synes at være opportunt at få en politisk velbevandret skikkelse i spidsen.

Spørgsmålet er, om det er nok? Magtkampen mellem de store erhvervsorganisationer er de senere år optrappet, og opskriften er klar: Få store medlemmer i folden, og vind derigennem indflydelse og synlighed.

For den nu tidligere adm. direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov, der af kendere beskrives som en enormt vellidt person, er det faktisk lykkedes i bemærkelsesværdig grad at lande nye store medlemmer.

I 2015 forlod redningskoncernen Falck Dansk Industri (DI) til fordel for DE. I begyndelsen af 2017 røg TDC med over, og i efteråret gik transportgiganterne DSV og Frode Laursen samme vej. Det har gjort ondt på DI, som i sensommeren 2017 reagerede ved at vedtage en ny og mere attraktiv kontingentstruktur.

Behov for mere magt

Til gengæld har det endnu ikke rykket ved Klarskovs synlighed sammenlignet med ærkerivalen i DI. Hvis man f.eks. måler på medieomtale i de store landsdækkende dagblade, har Jens Klarskov ligget langt under Dybvad og Hækkerup i de seneste tre år. Se figur 1.

I Berlingskes årlige magtanalyse, der blev offentliggjort for en uge siden, er DI-topchefen Karsten Dybvad rykket frem fra en 14. til en 10. plads det seneste år, mens Jens Klarskov forbliver på plads 55.

Fra Dansk Erhvervs side nedtoner formand Jens Mathiesen synlighedsdiskussionen.

”Det er nok ingen hemmelighed, at politikere får større medieopmærksomhed end erhvervsfolk, og at Brian Mikkelsen er en mere offentlig person end Jens Klarskov. Men det er nu ikke derfor, at vi har valgt ham som vores nye direktør,” siger han.

Dansk Erhverv har haft mindre slagkraft

Ansættelsen af Brian Mikkelsen giver dog alt andet lige en mulighed for at rykke ved synligheden, vurderer flere.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, har DE ”ikke haft den samme slagkraft på de bonede gulve på Christiansborg som Dansk Industri, og det er klart, at det er denne dimension, man vil opruste på nu”.

Professor Peter Nedergaard, Institut for Samfundsvidenskab ved Københavns Universitet, siger: ”man får selvfølgelig noget mere medieomtale og synlighed ved at ansætte Brian Mikkelsen, fordi en minister kender til pressen og er medievant”.

En organisations magt ligger som beskrevet ikke kun i synligheden, men også i at lande de store prestigefyldte medlemmer. Ganske vist har DE Novo Nordisk i folden, men de tunge danske virksomheder som Lego, Danfoss og Grundfos ligger hos DI.

Spørgsmålet bliver, om Brian Mikkelsen kan følge i Klarskovs fodspor og lande store DI-medlemmer – og om han evner at stå i spidsen for en organisation, der tiltrækker de stærkeste kompetencer og derigennem skaber den bedste medlemsservice.

Alt andet lige kastes den tidligere minister også ud i en metier, som er noget anderledes end den på Slotsholmen. Som professor Peter Nedergaard udtrykker det:

”I et ministerium er det departementschefen, der styrer organisation og sørger for, at der bliver eksekveret på strategien og de beslutninger, ministeren har truffet. Ministeren får faktisk det hele serveret.”

Det kan nok være, at kemien mellem Brian Mikkelsen og DE-formanden Jens Mathiesen er bedre, end den ifølge kilder var var mellem Klarskov og Mathiesen. Men det er og bliver et modigt eksperiment at sætte en ex-minister i spidsen for organisationen.

Og kun hvis det lykkes, vil det ligne en opskrift til efterfølgelse for andre organisationer og ministre.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu