Novo Nordisk angribes: Svindler systemet og fører investorer bag lyset

Vrede investorer, en whistleblower og ærkerivalen har inden for den seneste måned halet Novo Nordisk i retten. Nu rammer endnu et hold aktionærers massesøgsmål den danske diabetesgigant. Men hvad har forvandlet Novo Nordisk til en magnet for søgsmål om svindel og vildledning?

Refusionssvindel, forbudt markedsføring, manipulation af aktiekursen, ulovlige prisaftaler og vildledning af investorer. Novo Nordisk har i den seneste måned været i vælten for urent trav, og senest er en række investorer gået til angreb på den danske medicinalkæmpe i et massesøgsmål.

Advokatkontoret Levi & Korsinsky vil trække den danske medicinalgigant i retten for at vildlede aktionærerne og kunstigt holdt aktiekursen oppe, selv om ledelsen ifølge dem var klar over problemer på det amerikanske marked.

”En række investorer, som har tabt penge på aktien, har henvendt sig til os og føler, at de er blevet løjet for og vildledt, og som spørger, hvad de kan gøre for at få det tabte tilbage,” siger Eduard Korsinsky, som leder søgsmålet mod Novo Nordisk hos Levi & Korsinsky.

Levi & Korsinsky repræsenterer blot et af de to hold vrede aktionærer, som anklager Novo Nordisk for at føre dem bag lyset. I midten af januar kom et andet advokatfirma på banen med et lignende massesøgsmål på vegne af pensionskassen Lehigh County Employees Retirement System. Her lyder anklagen tilmed, at Novo Nordisk vildledte investorerne og indgik ulovlige prisaftaler med konkurrenterne.

Ud over de to massesøgsmål bliver Novo Nordisk beskyldt for at snyde på vægten med deres medicin for at få flere penge ud af Medicaid. Retssagen er af ældre dato, men blev appelleret i begyndelsen af januar. Her anklager en advokat og farmaceut en stribe medicinalfirmaer, herunder Novo Nordisk, for at oplyse en falsk produktionspris på lægemidler for at betale en mindre Medicaid-refusion.

Og så går ærkerivalen Sanofi efter Novo Nordisks strube i et søgsmål, der beskylder det danske selskab for at plante falske informationer i sin markedsføringskampagne.

Investorernes massesøgsmål kommer oven på, at aktien i løbet af 2016 faldt med 35 procent. Ifølge amerikansk lov kan investorer vinde en retssag, hvis de beviser, at et selskab enten bevidst har vildledt aktionærer eller har handlet groft uforsvarligt, og at det har ført til materielt tab hos investorerne. Som oftest er der store summer at hente ved at angribe store børsnoterede selskaber med en hær af sultne advokater.

”Ud over baseball, så er det nok deres yndlingssport. Class action-retssager, hvor man samler en masse investorer og fortæller dem, at de har chancen for at tjene en masse penge ved at gå med, er ret populære,” siger Michael Voss, indehaver af kapitalforvalteren Fundamental.

Især hvis en aktiekurs er kollapset, skal man som børsnoteret virksomhed regne med, at investorerne flokkes om et massesøgsmål for at forsøge at vinde noget af det tabte tilbage. Investorerne betaler ikke noget for at være med i Korsinskys søgsmål. Som oftest ender det med, at parterne indgår et forlig, fordi man vil undgå en lang og dyr retssag.

Levi & Korsinsky er professionel aktør inden for massesøgsmål og har en stribe medicinalselskaber på sin sorte liste med søgsmål, blandt andet Valeant og Martin Shkreli, som begge forsøgte at tjene tykt på enorme prisstigninger på deres lægemidler. Som Eduard Korsinsky siger: ”Der er ikke noget, der slår et godt forlig.”

”Medicinalretssager er blevet et meget fertilt retsområde på det seneste, og prisstigninger på medicin har fået enormt meget opmærksomhed af lovgivere og den generelle offentlighed,” siger Eduard Korsinsky.

Intens konkurrence ændrer spillet

Novo Nordisks aktiekurs kollapsede, fordi selskabet ikke kunne opretholde de høje vækstrater og prisstigninger på sine insulin, som ledelsen havde lagt i kakkelovnen til.

I mange år har Novo Nordisk og en anden mastodont, Sanofi, siddet tungt på både de korttidsvirkende og langtidsvirkende insulinprodukter. Det betød, at de to spillere mere eller mindre selv kunne styre prisstigningerne.

Men der blev vendt op og ned på konkurrencen på diabetesmarkedet i USA, efter at den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly i december 2016 lancerede en efterligning af Sanofis supersællert Lantus og indledte en priskrig. Eli Lillys nye efterligning har presset den franske medicinalgigant ud af markedet visse steder, fordi Eli Lilly har givet klækkelige rabatter på sin langtidsvirkende insulin.

Også Novo Nordisks guldspindende lægemiddel Victoza blev ekskluderet fra USA’s største indkøber, Express Scripts, i efteråret 2016. Eli Lillys lave priser har tvunget Novo Nordisk til at tilbyde fede rabatter på sine to storsælgende langtidsvirkende diabetesmidler.

Både Sanofi, som føler sig yderligere trådt på af Novo Nordisk, og investorer, som ikke fik, hvad der blev stillet i udsigt, er nu pirrelige i retslokalerne.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu