Nu grundlægges det europæiske oprustningsprojekt

Mette Frederiksen tager i denne uge til Bruxelles for at stadfæste den realitet, at EU har forvandlet sig fra et nedrustnings- til et oprustningsprojekt. Men i bestræbelserne på at bevæbne den ukrainske hær er politikerne helt ude ved traktatens grænser, mener ekspert.

Mette Frederiksen og hendes europæiske regeringskolleger er ramt af krigens alvor, og det forandrer EU. Her bliver hun vist rundt af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ved sit besøg i januar.
Mette Frederiksen og hendes europæiske regeringskolleger er ramt af krigens alvor, og det forandrer EU. Her bliver hun vist rundt af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ved sit besøg i januar.Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Simon Friis DateClaus Kragh

Krigens økonomiske forpligtelser kalder. Så når Mette Frederiksen på torsdag og fredag mødes med sine statslederkolleger ved EU-topmødet i Bruxelles, lander hun midt i en slags myldretid. 

Mens EU blev skabt på en fælleseuropæisk frygt for hinanden, så er EU-medlemmerne nu rykket sammen på grund af en fælles frygt for de andre.  

Et hav af nye initiativer er præsenteret eller lækket under stor debat i de europæiske medier. Alle har de det til fælles, at de skal ruste Europa til en forandret fremtid. En fremtid, hvor den geopolitiske situation er stærkt tilspidset. Og hvor EU-medlemmerne skal hoste op med flere penge til ny teknologi, bæredygtig energi og ikke mindst våben. 

Mens EU blev skabt på en fælleseuropæisk frygt for hinanden, så er EU-medlemmerne nu rykket sammen på grund af en fælles frygt for de andre.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu