"Nu kan vi sætte medarbejdernes kreativitet i spil"

Med inspiration fra årelange investeringer i grøn omstilling vil Københavns Kommune nu investere millioner i udvikling af ny velfærd. ”Det bedste grundlag for at få ideerne og kreativiteten frem,” siger overborgmester Frank Jensen.

Med en pulje på godt 450 millioner kr. om året inviterer Københavns Kommune til såkaldt smarte investeringer i kernevelfærden, der skal omlægge den måde, som kommunen leverer sin service til borgerne på.

Med initiativet er der tale om en helt ny måde at udvikle kommunen på, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

”Vi har hele tiden investeret. Men det nye er, at den her lille halve milliard kr. skal sætte gang i noget, der giver nogle smartere måder at gøre tingene på. Pengene skal ikke bare bruges på nyt udstyr. Investeringerne skal også ende med at gøre driften billigere,” siger Frank Jensen.

Bare det at tænke kommunale udgifter som investeringer, der efter højest seks år skal betale sig hjem, er nyt. Men den store pose med penge fortæller også forvaltninger, ledere og medarbejdere, at der er penge til at udvikle velfærd og service.

”Vi har en holdbar økonomi og kan afsætte pengene til investeringer. Det er det bedste grundlag for at få ideer og projekter frem fra forvaltningerne. Og ja, vi løber en risiko, men vi har seks år til at hente investeringerne hjem,” siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har en ambition om at være CO2-neutral i 2025 og har i en årrække investeret i den grønne omstilling. Nu flytter en enig Borgerrepræsentation den tankegang over på det store velfærdsområde.

”København er i front med at gennemføre den grønne omstilling. Her har vi udviklet mange af løsningerne sammen med erhvervslivet, der så bagefter kan bruge København som model. Nu vil vi også gerne tiltrække samarbejdspartnere, så vi sammen kan udvikle nye løsninger inden for velfærd, der er en af kommunens fornemste opgaver.”

Frank Jensen henviser som eksempel til et samarbejde med den japanske teknologigigant Hitachi om udvikling af en databørs, der skal gøre det muligt at sælge og købe data knyttet til kommunen, dens borgere og virksomheder.

Men også på de indre linjer håber Frank Jensen, at de smarte investeringer sætter sine spor:

”Investeringerne er med til at sætte fokus på de effekter, vi ønsker at opnå. Vi driver ikke velfærdssektoren for processernes skyld, men for de effekter, vi gerne vil skabe. Nu kan vi sætte medarbejdernes kreativitet i spil og få mere fokus på effekten,” siger han.

Det gælder også for Frank Jensen selv:

”Vi skal som politikere stille krav til målet og have fokus på effekterne. Jeg tror, at vores investeringspuljer er kommet for at blive. Udviklingen af kommunen er ikke overstået på et enkelt budgetår.”

LÆS OGSÅ: København investerer milliarder i ny velfærd

Forrige artikel Løkkes åbningstale puster nyt liv i blå blok Løkkes åbningstale puster nyt liv i blå blok Næste artikel København investerer milliarder i ny velfærd København investerer milliarder i ny velfærd