Nu kommer robotterne også efter de veluddannede

Også folk med lange uddannelser kan nu godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner.

Gennem historien har maskiner erstattet mennesker. Men det er ikke længere kun rutineprægede job, der står for skud. Næste bølge rammer alle erhverv og alle samfundslag. Og højtudannede kan godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner. Her er de nyeste eksempler på, hvordan robotter, computeralgoritmer og kunstig intelligens rykker ind i alle erhverv.

Arbejdsmarked i stormvejr

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

* Advokatfirmaet BakerHostetler hyrede i sommer IBM-robotten Ross til at hjælpe med samtlige konkurssager, som ellers er blevet varetaget af 50 advokatfuldmægtige. Ross bygger på IBM’s kognitive computersoftware Watson, som ikke alene kender al eksisterende lovgivning, men som også er i stand til at læse tidligere sager og sammenligne sagsforløb, undersøge svarmuligheder, fremsætte hypoteser og fælde dom – naturligvis med referencer og citater til at understøtte konklusionerne. Ross bliver dygtigere over tid, lærer af de løbende sager og bliver hurtigere og klogere, jo mere systemet anvendes.

* Softwareprogrammet WorkFusion hjælper virksomheder med næsten fuldautomatisk projektstyring og er i stand til at analysere, hvilke opgaver der kan klares af interne medarbejdere, og hvilke der kræver crowdsourcing. WorkFusion slår sågar selv de rette jobannoncer op, varetager rekruttering og udvælger kvalificerede freelancere.

* Cloudcomputing, som gør det muligt for virksomheder at gemme enorme mængder data i skyen, betyder, at virksomheder som bl.a. Good Data blot behøver 180 medarbejdere til at håndtere 6.000 kunder. Tidligere krævede det fem mand pr. kunde – altså 30.000 medarbejdere.

* Journalistik behøver ikke længere journalister. Northwestern University har udviklet softwaren StatsMonkey, som automatiserer produktionen af bl.a. sportsreportager, så data uden menneskelig indblanding forvandles til artikler.

* En kommende version af Microsoft Word har indbygget funktionen Editor, som ved hjælp af kunstig intelligens selv sørger for at redigere tekster og komme med forslag til forbedringer – præcis som en redaktør.

* Quill og Narrative Science er to nye softwaretjenester, der kan omsætte data til analyser. Programmerne sørger selv for at indsamle data fra diverse kilde – både finansielle, transaktionsdatabaser, websites og salgsrapporter – som så analyserer og omsættes til læsbare rapporter.

* Det er et spørgsmål om år, før software helt kan erstatte tolke. Waverly Labs i New York og velkendte Google samt Skype Translator arbejder alle på næsten-real time oversættelse af tale.

* Handlen på alverdens børser er i stor stil for længst overtaget af avancerede handelsalgoritmer. Mens det i 2010 var 70 pct. af alle handler, er det siden steget til 84 pct., ifølge Morgan Stanley. Men også bankverden rammes af automatisering, og såkaldte robo-advisors, særligt Wealthfront, men også Betterment, FutureAdvisor og WiseBanyan, giver alle kunderne automatisk rådgivning om investeringer og køb. Undersøgelser viser, at de unge millennials er mere trygge ved robotrådgivningen.

Sundhed:

* Det har hidtil krævet en lang uddannelse at blive radiolog – typisk 5 års studier. Men det analysere røntgenbilleder, sammenligne data og vurdere undersøgelsesresultater med sygdomsmønstre, vil inden længe kunne udføres automatisk af avanceret genkendelsessoftware og selvlærende maskiner.

* Interaktive læge-apps og avanceret software gør det muligt for almindelige borgere at diagnosticere sig selv – helt uden nogen doktor. Blandt eksemplerne er Your.MD, Babylon Health og Ping An Good Doctor. Kombineret med kognitive computere bliver det muligt mere præcist at anbefale de bedste behandlingsformer og matche patienter med kliniske lægemiddelforsøg.

Undervisning:

* Retning af skoleopgaver samt karaktergivning kan nu overlades til computeralgoritmer. Et konsortium af topuniversiteter i USA, edX, tilbyder software, der kan bedømme opgaver helt uden medvirken fra lærerkræfter.

Service:

* Momentum Machines i San Francisco har netop annonceret, at de snart åbner den første fuldautomatiske restaurant, som kan fremstille 400 gourmethamburgere i timen. Hver maskine erstatter to til tre medarbejdere, og køkkenet bliver helt uden mennesker. For McDonald’s, der har godt 1,5 millioner ansatte fordelt på 36.000 restauranter verden over, indebærer det helt nye muligheder.

* Den japanske sushikæde Kura har allerede udstyret sine 262 restauranter med robotter, der sørger for at lave og servere al sushi uden menneskehænder.

* Forsøg med førerløse biler, busser og lastbiler er i fuld gang flere steder i verden. Allerede i 2020 ventes 10 millioner selvkørende biler at være på vejene og dermed potentielt sende millioner af chauffører i arbejdsløshed.

Produktion:

* Effekten af 3D-print vil få stor betydning i bygge- og anlægsbranchen. Kinesiske WinSun Decoration Design Engineering har allerede bygget den første 3D-printede boligblok i fem etager. Teknologien kan få store konsekvenser for byggearbejdere.

* Virksomheden Industrial Perception har udviklet en robot, der kan overskue et kaotisk varelager og som blot bruger ét sekund på at flytte kasser rundt. Selv hvis de ligger uordnet. For mennesker tager den opgave minimum 6 sekunder.

* I Californien har Vision Robotics udviklet en blækspruttelignende appelsinhøstemaskine med otte robotarme, der med 3D-maskinsyn kan afkode et helt appelsintræs dimensioner og placeringen af hver enkelt stykke frugt. Forventningen er at spare 40 pct. af det manuelle landbrugsarbejde.

* Firmaet Rethink Robotics har udviklet en menneskelignende letvægtsproduktionsrobot, der direkte kan oplæres til at udføre repetitive opgaver. Robotten koster mindre end en årsløn og kan trænes ved, at man bevæger dens arme i de påkrævede bevægelser.

* På Teslas nye fabrik i Californien er 160 ultrafleksible industrirobotter i stand til at samle ca. 400 biler om ugen. Maskinerne er bl.a. i stand til selv at skifte værktøj.

* Robotterne fra virksomheden Grabit har en ny type gribearm, der styres af elektroklæbebånd, så robotterne kan opsamle, bære og placere stort set alt ved hjælp af en kontrolleret elektrostatisk ladning.

* Styringen af gigantlagre hos kæmpevirksomheder som Amazon, Toys’R’Us, Walgreens og Staples klares nu af Kiva-robotter, som ifølge Wall Street-analytikere anslås at reducere omkostningerne til ordreafvikling med helt op til 40 pct.

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

LÆS OGSÅ: Her er de job som robotterne snart tager livet af

Forrige artikel FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen Næste artikel Danskerne er mere europæiske end deres politikere Danskerne er mere europæiske end deres politikere
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.