Nu kommer robotterne også efter de veluddannede

Også folk med lange uddannelser kan nu godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner.

Gennem historien har maskiner erstattet mennesker. Men det er ikke længere kun rutineprægede job, der står for skud. Næste bølge rammer alle erhverv og alle samfundslag. Og højtudannede kan godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner. Her er de nyeste eksempler på, hvordan robotter, computeralgoritmer og kunstig intelligens rykker ind i alle erhverv.

Arbejdsmarked i stormvejr

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

* Advokatfirmaet BakerHostetler hyrede i sommer IBM-robotten Ross til at hjælpe med samtlige konkurssager, som ellers er blevet varetaget af 50 advokatfuldmægtige. Ross bygger på IBM’s kognitive computersoftware Watson, som ikke alene kender al eksisterende lovgivning, men som også er i stand til at læse tidligere sager og sammenligne sagsforløb, undersøge svarmuligheder, fremsætte hypoteser og fælde dom – naturligvis med referencer og citater til at understøtte konklusionerne. Ross bliver dygtigere over tid, lærer af de løbende sager og bliver hurtigere og klogere, jo mere systemet anvendes.

* Softwareprogrammet WorkFusion hjælper virksomheder med næsten fuldautomatisk projektstyring og er i stand til at analysere, hvilke opgaver der kan klares af interne medarbejdere, og hvilke der kræver crowdsourcing. WorkFusion slår sågar selv de rette jobannoncer op, varetager rekruttering og udvælger kvalificerede freelancere.

* Cloudcomputing, som gør det muligt for virksomheder at gemme enorme mængder data i skyen, betyder, at virksomheder som bl.a. Good Data blot behøver 180 medarbejdere til at håndtere 6.000 kunder. Tidligere krævede det fem mand pr. kunde – altså 30.000 medarbejdere.

* Journalistik behøver ikke længere journalister. Northwestern University har udviklet softwaren StatsMonkey, som automatiserer produktionen af bl.a. sportsreportager, så data uden menneskelig indblanding forvandles til artikler.

* En kommende version af Microsoft Word har indbygget funktionen Editor, som ved hjælp af kunstig intelligens selv sørger for at redigere tekster og komme med forslag til forbedringer – præcis som en redaktør.

* Quill og Narrative Science er to nye softwaretjenester, der kan omsætte data til analyser. Programmerne sørger selv for at indsamle data fra diverse kilde – både finansielle, transaktionsdatabaser, websites og salgsrapporter – som så analyserer og omsættes til læsbare rapporter.

* Det er et spørgsmål om år, før software helt kan erstatte tolke. Waverly Labs i New York og velkendte Google samt Skype Translator arbejder alle på næsten-real time oversættelse af tale.

* Handlen på alverdens børser er i stor stil for længst overtaget af avancerede handelsalgoritmer. Mens det i 2010 var 70 pct. af alle handler, er det siden steget til 84 pct., ifølge Morgan Stanley. Men også bankverden rammes af automatisering, og såkaldte robo-advisors, særligt Wealthfront, men også Betterment, FutureAdvisor og WiseBanyan, giver alle kunderne automatisk rådgivning om investeringer og køb. Undersøgelser viser, at de unge millennials er mere trygge ved robotrådgivningen.

Sundhed:

* Det har hidtil krævet en lang uddannelse at blive radiolog – typisk 5 års studier. Men det analysere røntgenbilleder, sammenligne data og vurdere undersøgelsesresultater med sygdomsmønstre, vil inden længe kunne udføres automatisk af avanceret genkendelsessoftware og selvlærende maskiner.

* Interaktive læge-apps og avanceret software gør det muligt for almindelige borgere at diagnosticere sig selv – helt uden nogen doktor. Blandt eksemplerne er Your.MD, Babylon Health og Ping An Good Doctor. Kombineret med kognitive computere bliver det muligt mere præcist at anbefale de bedste behandlingsformer og matche patienter med kliniske lægemiddelforsøg.

Undervisning:

* Retning af skoleopgaver samt karaktergivning kan nu overlades til computeralgoritmer. Et konsortium af topuniversiteter i USA, edX, tilbyder software, der kan bedømme opgaver helt uden medvirken fra lærerkræfter.

Service:

* Momentum Machines i San Francisco har netop annonceret, at de snart åbner den første fuldautomatiske restaurant, som kan fremstille 400 gourmethamburgere i timen. Hver maskine erstatter to til tre medarbejdere, og køkkenet bliver helt uden mennesker. For McDonald’s, der har godt 1,5 millioner ansatte fordelt på 36.000 restauranter verden over, indebærer det helt nye muligheder.

* Den japanske sushikæde Kura har allerede udstyret sine 262 restauranter med robotter, der sørger for at lave og servere al sushi uden menneskehænder.

* Forsøg med førerløse biler, busser og lastbiler er i fuld gang flere steder i verden. Allerede i 2020 ventes 10 millioner selvkørende biler at være på vejene og dermed potentielt sende millioner af chauffører i arbejdsløshed.

Produktion:

* Effekten af 3D-print vil få stor betydning i bygge- og anlægsbranchen. Kinesiske WinSun Decoration Design Engineering har allerede bygget den første 3D-printede boligblok i fem etager. Teknologien kan få store konsekvenser for byggearbejdere.

* Virksomheden Industrial Perception har udviklet en robot, der kan overskue et kaotisk varelager og som blot bruger ét sekund på at flytte kasser rundt. Selv hvis de ligger uordnet. For mennesker tager den opgave minimum 6 sekunder.

* I Californien har Vision Robotics udviklet en blækspruttelignende appelsinhøstemaskine med otte robotarme, der med 3D-maskinsyn kan afkode et helt appelsintræs dimensioner og placeringen af hver enkelt stykke frugt. Forventningen er at spare 40 pct. af det manuelle landbrugsarbejde.

* Firmaet Rethink Robotics har udviklet en menneskelignende letvægtsproduktionsrobot, der direkte kan oplæres til at udføre repetitive opgaver. Robotten koster mindre end en årsløn og kan trænes ved, at man bevæger dens arme i de påkrævede bevægelser.

* På Teslas nye fabrik i Californien er 160 ultrafleksible industrirobotter i stand til at samle ca. 400 biler om ugen. Maskinerne er bl.a. i stand til selv at skifte værktøj.

* Robotterne fra virksomheden Grabit har en ny type gribearm, der styres af elektroklæbebånd, så robotterne kan opsamle, bære og placere stort set alt ved hjælp af en kontrolleret elektrostatisk ladning.

* Styringen af gigantlagre hos kæmpevirksomheder som Amazon, Toys’R’Us, Walgreens og Staples klares nu af Kiva-robotter, som ifølge Wall Street-analytikere anslås at reducere omkostningerne til ordreafvikling med helt op til 40 pct.

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

LÆS OGSÅ: Her er de job som robotterne snart tager livet af

Forrige artikel FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen Næste artikel Danskerne er mere europæiske end deres politikere Danskerne er mere europæiske end deres politikere