Nye tal: Vindmøllerne daler i det globale energihierarki

Bag den aktuelle krise i vindbranchen gemmer sig historien om en teknologi, der er røget ned i hierarkiet for vedvarende energier. Det er solcellernes rivende udvikling, der holder de globale klimamål i live. Men i det kolde, blæsende nord er vinden stadig uomgængelig.

Vindmøllerne er trukket i baggrunden til fordel for de billige, hurtigt implementerbare solceller.
Vindmøllerne er trukket i baggrunden til fordel for de billige, hurtigt implementerbare solceller.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Det ville være synd at kalde ham en karismatisk taler. Men Fatih Birol, den tyrkiske økonom og chef for Det Internationale Energiagentur (IEA), talte i et påfaldende optimistisk tonefald, da han forleden præsenterede en ny rapport på et videotransmitteret pressemøde fra hovedkontoret i Paris.

”Når vi ser på tallene, ser vi legitime grunde til at være håbefulde,” lød det fra den tyrkiske økonom, der kort forinden havde gennemgået et 2023, hvor temperaturrekorder og ekstreme vejrforhold har givet indtrykket af et klima, der allerede er løbet løbsk.

De håbefulde tal stammer fra IEA’s nye såkaldte ‘Net Zero Pathway’. Her giver IEA deres svar på, om Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningen i år 2100 til 1,5 grader stadig er realistisk.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu