Nyt Job til  
Jeppe Tranholm-Mikkelsen
Preben Aamann

Nyt job: Han skal gøre gøre EU-landene mere åbne i Bruxelles

NYT JOB Preben Aamann er ny pressechef i nationalstaternes institution i Bruxelles, der er det sorte får, når det gælder åbenhed i EU.

Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Nyt job

Hvem
Preben Aamann

Hvilket job
Pressechef for EU-landenes tolv forskellige rådsformationer i EU

Hvorfra
Rådgiver for Det Europæiske Råds generaldirektør for kommunikation

Preben Aamann er ny pressechef i nationalstaternes institution i Bruxelles. Den har to officielle navne. Det Europæiske Råd når stats- og regeringscheferne mødes. Og Rådet for Den Europæiske Union når det er EU-landenes ministre, der mødes i de 10 eksisterende fagministerråd. Ja, og så er der lige en tolvte betegnelse: Eurogruppe, når det er eurozonens finansministre, der mødes.

Under alle omstændigheder er Rådet for Den Europæiske Union og Det Europæiske Råd tilsammen den mest lukkede af EU’s institutioner. At få lavet om på det er den største udfordring for Preben Aamann, der i en årrække har været talsmand for Rådets formænd, Herman Van Rompuy og Donald Tusk.

Aamann har i den rolle være kendt som en smooth operator, der har evnet at hjælpe det store pressekorps i Bruxelles med at forstå, hvad der egentlig foregår i Rådet, der så at sige er EU-landenes institution i Bruxelles. Det er i Rådet, at EU-landenes fagministre støttet af landenes Bruxelles-ambassadører skal komme til enighed om ny lovgivning i EU. Og dét har man traditionelt ønsket sig mindst mulig offentlig indsigt i.

Derfor er medier og andre dele af offentligheden ofte på Herrens mark, når de forsøger at få indblik i, hvordan det går med fremdriften i specifikke lovforslag, som Rådet har fået på sit bord, efter at først Kommissionen og siden Parlamentet har lavet deres del af arbejdet. EU’s Ombudmand, Emily O’Reilly, har ligefrem talt om Rådet som ’et sort hul’ – fordi medlemslandene her bruger gammeldags diplomati til at opnå enighed og ’tilsyneladende ser åbenhed som en hindring for at kunne opnå resultater’.

Aamann og hans øverste chef, Rådets generalsekretær Jeppe Tranholm-Mikkelsen, skal sikre, at medierne fremover får bedre indsigt i både Rådets og Det Europæiske Råds arbejde. At de lykkes med det er af afgørende vigtighed for befolkningernes tillid til EU.

Baggrund: 

  • Talsmand for den faste formand for Det Europæiske Råd, 2014-2019
  • Tidligere talsmand for Danmarks EU-ambassade i Bruxelles, 2005-2008 og 2011-2012
  • Strategisk planlægger i EU’s udenrigstjeneste EEAS, 2008-2011
  • Uddannet på Aarhus Universitet og University of Florida, student fra Aalborg.
Omtalte personer

Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Departementschef, Udenrigsministeriet, fhv. generalsekretær, EU's ministerråd
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1992), msc i internationale relationer (London 1990)

Preben Aamann

Pressechef, Rådet for Den Europæiske Union
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu