Nyt Job til  
Søren Toft

Nyt job: Han skal lokke dansk talent til EU

Søren Toft lukker ned som selvstændig for i stedet at tiltræde en stilling ved Danmarks EU-ambassade i Bruxelles. Han skal gøre det sexet blandt unge akademikere at opsøge en karriere på europæisk niveau.

Claus Kragh

Nyt job

Hvem?
Søren Toft

Hvilket job?
Ambassaderåd, Danmark EU-repræsentation, Bruxelles 

Hvorfra?
Selvstændig i Toft Kommunikation, som nu lukkes.

Baggrund

2012-2020: Selvstændigt kommunikationsbureau – fra 2015 i Bruxelles

2008-2011: Kommunikations- og pressechef, CBS

2006-2008: Specialkonsulent, Rambøll

2001-2006: Leder af Venstres politisk-økonomiske sekretariat

1998-2001: EU-konsulent i Folketinget.

Uddannelse:

1998: Cand.scient.pol., Københavns Universitet

1997: Master of Public Administration (MPA), Harvard University, Kennedy School of Government.

Største udfordring

I 2009 var der 875 danskere ansat i EU’s institutioner. I 2019 var der 704 danskere med fast ansættelse i Europa-Kommissionen, Det Europæiske Råd, Europa-Parlamentet, EU-Domstolen, Den Europæiske Investeringsbank, EU-Udenrigstjenesten osv.

Det er denne udvikling, kommunikationsmanden Søren Toft skal vende i sit nye job på Danmarks EU-ambassade i Bruxelles. Herfra skal han med titel af ambassaderåd arbejde for at få flere danskere til at søge job i de europæiske institutioner i Bruxelles, Luxembourg, Strasbourg og andre steder, hvor EU-ansatte arbejder.

Den store tilbagegang skyldes, dels at store årgange af danske EU-ansatte fra 1970’erne og 1980’erne går på pension, og dels at unge danske akademikere ifølge Søren Toft har haft svært ved at bestå de såkaldte concours, optagelsesprøver, som skal bestås for at få job i EU. Prøverne er i høj grad inspireret af den franske statsadministration, og ifølge Søren Toft bruger man normalt omkring et halvt år på at forberede sig til at gå til en sådan concours. Den lange forberedelse og manglende garanti for succes får mange unge danske akademikere til at afholde sig fra at søge ind i den europæiske ’statsadministration’.

Danmark kan ifølge Toft lære af et land som Finland, hvor topfolk i regering og statsadministration er stærkt optaget af at sikre, at landets dygtigste unge i en tidlig alder får erfaring fra det europæiske niveau. I øjeblikket klarer Danmark sig godt i toppen af EU, hvor Margrethe Vestager er magtfuld næstformand i Kommissionen, Jeppe Tranholm Mikkelsen er generalsekretær i Rådet og to danske kvinder – Ditte Juul Jørgensen og Pia Ahrenkilde – har magtfulde generaldirektørposter i Kommissionen.

Når det for Danmark er vigtigt at have danskere placeret i EU-systemet, handler det om, at man på den måde sikrer, at EU-systemet forstår særligt danske samfundsløsninger som realkreditsystemet og den danske arbejdsmarkedsmodel. 

Omtalte personer

Søren Toft

Fhv. driftsdirektør, A.P Møller - Mærsk


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu