Studie: Virksomheder med tech-kompetencer i bestyrelsen har større vækst

Ledere med ansvar for teknologi besidder kompetencer, der kan påvirke virksomhedens økonomi i positiv retning – især hvis de sidder med i virksomhedens bestyrelse.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af Sara Castellanos og Angus Loten, Wall Street Journal

Virksomheder med erfarne teknologieksperter i deres bestyrelse præsterer bedre, når det gælder indtjening, afkast og markedsværdi, viser et nyt studie fra Massachusetts Institute of Technology.

”Medlemmer af digitalt stærke bestyrelser har forståelse for og praktisk erfaring med hvordan digital teknologi påvirker de måder, hvorpå virksomheder kan lykkes over de næste ti år,” siger Stephanie Woerner, der er forsker på MIT Sloan Center for Information Systems Research, der står bag studiet. ”Det afspejles … på bundlinjen.”

Analysen viser, at i omkring 24 procent af de 1.233 børsnoterede selskaber med en indtjening på over 1 milliard dollar sidder der bestyrelsesmedlemmer, der betegnes som teknologieksperter. Det inkluderer både dem med erfaring som it-chefer eller teknologichefer og dem med ekspertise i software, digitale platforme, big data og innovation, for at nævne nogle af kompetencerne.  

Over en treårig periode steg indtægterne i de virksomheder, der havde tre eller flere teknologieksperter siddende i deres bestyrelse, med 17,6 procent, mens bestyrelser uden de kompetencer kun oplevede en stigning på 12,8 procent. Væksten i markedsværdien lå over tre år på 31,3 procent sammenlignet med 23,3 procent. Bestyrelser med tre eller flere teknologieksperter havde også 34 procent højere afkastningsgrad, viser studiet.

It-ekspertise i høj kurs til bestyrelsesarbejde

Studiet tyder ifølge Stephanie Woerner på, at it- og teknologichefer kan tilføre meget til en bestyrelse. Det er til stor fordel for en virksomhed, der har behov for at blive klogere på teknologi, at få teknologichefer til at rådgive bestyrelsen og tage dem med på strategiseminarer, siger hun.

”It- og teknologichefer bliver i fremtiden virkelig vigtige og attraktive for bestyrelser,” siger hun og tilføjer, at de skal involveres meget mere i bestyrelsens arbejde, end de bliver nu.

Wall Street Journal har tidligere skrevet, at virksomheder i stigende grad vælger ledere med ansvar for teknologi til deres bestyrelser.

Virksomheder uden for techsektoren er de seneste år begyndt at udpege informations- og it-chefer til deres bestyrelser for at øge bevidstheden om teknologi på højeste niveau, der, hvor de strategiske beslutninger tages.   

David Finke, som står bag arbejdet med digitale omstillingsprocesser i det globale lederrekrutteringsfirma Russell Reynolds Associates, fortæller, at firmaet er aktivt involveret i at finde bestyrelsesmedlemmer på tværs af ”stort set alle tænkelige sektorer”, og at det her bliver betragtet som en helt væsentlig kompetence at kunne begå sig inden for ny og disruptiv teknologi. 

”I den udstrækning, en bestyrelse er ansvarlig for at behandle, komme med anbefalinger til og endeligt godkende en virksomheds strategi, bliver teknologi taget op som en mere og mere afgørende dimension,” siger han og tilføjer, at techkyndige bestyrelsesmedlemmer kan rådgive og sparre med it-direktøren på samme måde, som formanden for et revisionsudvalg rådgiver økonomidirektøren. 

“En stærk it-direktør kan få helt utrolig meget ud af at have teknologikyndige bestyrelsesmedlemmer, fordi de både forstår og kan give indblik i de udfordringer og muligheder, som teknologisk fornyelse og innovation giver,” siger David Finke.

Techkompentencer sikrer midler til it-initiativer

David Chou, der er chefanalytiker hos Constellation Research og tidligere it-direktør i en række firmaer i sundhedssektoren, fortæller, at det er meget lettere for forretnings-it-chefer at sikre midler til digitale initiativer fra bestyrelsesmedlemmer, der forstår vigtigheden af digital teknologi.

”Det er altafgørende,” siger David Chou. ”Alle virksomheder skal i dag drives som techvirksomheder, og det er man nødt til at have nogen i bestyrelsen, der forstår,” tilføjer han. 

Mens mange af de nye bestyrelsesmedlemmer som regel er it-chefer, så kan de også være administrerende direktører for techfirmaer og startups, mener Martha Heller, der er administrerende direktør for techrekrutteringsfirmaet Heller Search Associates. 

”Bestyrelserne har indset, at de it-chefer, der både har teknisk indsigt og erfaring med at lede omstillingsprocesser, er uundværlige i bestyrelsesudvalgene,” siger Martha Heller.

Hun beskriver tendensen som godt nyt for it-cheferne: ”For det første får de i bestyrelsen et nøglemedlem, som kan være med til at skole resten af bestyrelsen i teknologi, og for det andet har de bedre mulighed for selv at blive bestyrelsesmedlemmer,” siger hun.

Ifølge Paul Proctor, der er vicedirektør og topanalytiker for analysefirmaet Gartner Inc, afspejler den tendens to sideløbende udviklinger inden for virksomheds-it.

De er helt sikkert blevet klogere på digital teknologi i bestyrelseslokalerne, siger Paul Proctor. 

”Men vi ser også en stigning i forretningstalent blandt it-cheferne, og de to tendenser mødes nu og fører til bedre resultater og større afkast.”

 

Artiklen er bragt første gang 13. marts 2019 i Wall Street Journal. Oversat til dansk af Maria Bierbaum Oehlenschläger.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu