Økonomien skal ganske enkelt gøre livet bedre for os alle

DIGITAL OMSTILLING Der er brug for en ny forståelse af økonomiens formål og mekanismer, som bedre svarer til den virkelighed, de fleste mennesker oplever i praksis, og til de udfordringer, der skal løses i samfundet. Lederen af Oxfords Institute for New Economic Thinking har nogle bud på en ny logik for økonomien.

Den version af kapitalisme, vi har i dag, strider faktisk imod de flestes sunde fornuft, mener Eric Beinhocker
Den version af kapitalisme, vi har i dag, strider faktisk imod de flestes sunde fornuft, mener Eric Beinhocker
Peter Hesseldahl

Vi er nødt til at opdatere operativsystemet. Vi står i dag med en stribe eksistentielle problemer og de skyldes i høj grad den logik, der har præget økonomien

Eric Beinhocker
Leder af Institute for New Economic Thinking, Oxford University

De klassiske økonomiske teorier viser sig i stigende grad at være problematiske og uegnede til at forklare og manøvrere i det 21. århundredes komplekse virkelighed. Verden over arbejder økonomer på nye modeller og mekanismer, der i stedet kan indgå i en revideret form for kapitalisme.

En af de væsentligste stemmer i den debat er Eric Beinhocker, der leder Institute for New Economic Thinking ved Oxford University, som han selv var med til at stifte i 2012. 

Han arbejde med at udvikle og underbygge en ny definition af kapitalismen starter med at definere formålet. Den klassiske definition er, at økonomien skal skabe vækst målt i penge – typisk i form af udbytte til aktionærer eller i form af større bruttonationalprodukt og forbrug. 

Dokumentation

Eric Beinhocker

Professor i Public Policy Practice på Blavatnik School of Government, University of Oxford 
Leder af Institute for New Economics Thinking ved Oxford University’s Martin School, som han var med til at stifte i 2012.
Arbejdede i 18 år i McKinsey som partner og executive director.
I 2006 udgav han bogen ’The Origin of Wealth’, en banebrydende analyse og et opgør med de konventionelle økonomiske modeller.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024