Økonomien skal ganske enkelt gøre livet bedre for os alle

DIGITAL OMSTILLING Der er brug for en ny forståelse af økonomiens formål og mekanismer, som bedre svarer til den virkelighed, de fleste mennesker oplever i praksis, og til de udfordringer, der skal løses i samfundet. Lederen af Oxfords Institute for New Economic Thinking har nogle bud på en ny logik for økonomien.

De klassiske økonomiske teorier viser sig i stigende grad at være problematiske og uegnede til at forklare og manøvrere i det 21. århundredes komplekse virkelighed. Verden over arbejder økonomer på nye modeller og mekanismer, der i stedet kan indgå i en revideret form for kapitalisme.

En af de væsentligste stemmer i den debat er Eric Beinhocker, der leder Institute for New Economic Thinking ved Oxford University, som han selv var med til at stifte i 2012. 

Han arbejde med at udvikle og underbygge en ny definition af kapitalismen starter med at definere formålet. Den klassiske definition er, at økonomien skal skabe vækst målt i penge – typisk i form af udbytte til aktionærer eller i form af større bruttonationalprodukt og forbrug. 

Login