Økonomien skal ganske enkelt gøre livet bedre for os alle

DIGITAL OMSTILLING Der er brug for en ny forståelse af økonomiens formål og mekanismer, som bedre svarer til den virkelighed, de fleste mennesker oplever i praksis, og til de udfordringer, der skal løses i samfundet. Lederen af Oxfords Institute for New Economic Thinking har nogle bud på en ny logik for økonomien.

Placeholder image
Den version af kapitalisme, vi har i dag, strider faktisk imod de flestes sunde fornuft, mener Eric Beinhocker

De klassiske økonomiske teorier viser sig i stigende grad at være problematiske og uegnede til at forklare og manøvrere i det 21. århundredes komplekse virkelighed. Verden over arbejder økonomer på nye modeller og mekanismer, der i stedet kan indgå i en revideret form for kapitalisme.

En af de væsentligste stemmer i den debat er Eric Beinhocker, der leder Institute for New Economic Thinking ved Oxford University, som han selv var med til at stifte i 2012. 

Han arbejde med at udvikle og underbygge en ny definition af kapitalismen starter med at definere formålet. Den klassiske definition er, at økonomien skal skabe vækst målt i penge – typisk i form af udbytte til aktionærer eller i form af større bruttonationalprodukt og forbrug. 

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører