Den økonomiske vej: Højere skat og senere pension venter danskerne

Hvis fremtiden velfærd skal sikres, er reformer uundgåelige, mener de to tidligere overvismænd, professor Torben M. Andersen og professor Peter Birch Sørensen. Politikerne skal vende hver en sten, hvis vi skal kunne betale for velfærden efter 2020. Der er især brug for rykke ved to bastioner: ejendomsskatter og pensionen.

Danskerne må indstille sig på nye barske reformer de kommende år. Alle under 52 år må forberede sig på at skulle arbejde længere, inden de kan gå på pension. Og boligejere risikerer at skulle betale mere i skat.

De to tidligere overvismænd, professor Torben M. Andersen og professor Peter Birch Sørensen, er ikke i tvivl om, hvilken kur der kan redde velfærden. I realiteten skal der få midler til. Til gengæld er de politisk meget kontroversielle og blot endnu en illustration af, hvor svært det er både at være en populær og en effektiv politiker, der varetager langsigtede hensyn.

For de to mest effektive og indbringende reformer griber direkte ind i danskernes helligste: vores boliger og vores fritid – nærmere bestemt vores pension. At rokke ved disse to bastioner opfattes næsten som politisk selvmord. Men økonomer skal ikke vælges, og de har gang på gang foreslået indgreb – alene ud fra en rationel og økonomisk erkendelse. Det gælder også de to tidligere overvismænd, som med afsæt i de dystre perspektiver for velfærdssamfundets fremtid ovenikøbet skruer op for nødvendighedens retorik:

Login