Oliens magt rinder ud

  • Det geopolitiske fornuftsægteskab mellem USA og Saudi-Arabien, der siden 1930’erne har garanteret USA rigelige olieforsyninger og Saudi-Arabien amerikansk militær beskyttelse, er under opbrud. Bag kulisserne er de to lande reelt engageret i en indbyrdes krig om markedsandele og priser på det globale oliemarked, der har sendt prisen på olie helt ned i 30 dollar per tønde.
  • Mens Saudi-Arabien ufortrødent pumper millioner af tønder olie ud i et i forvejen oversvømmet marked, er verdens fabrikshal, Kina, på vej ind i et nyt og mindre råvarekrævende økonomisk paradigme. Resultatet er en oliepris, der sender manden med leen gennem en industri, der i næsten et årti frem til 2014 oplevede et historisk bonanza.
  • Konsekvenserne rammer nu også de olieproducerende lande omkring Nordsøen. I de tre "oliehovedstæder" Aberdeen, Stavanger og Esbjerg har man allerede måtte vinke farvel til mere end 100.000 job alene i olieindustrien. Dertil kommer de afledte effekter på andre brancher. Udviklingen får nu Esbjerg-borgmester Johnny Søtrup til at anmode regeringen om krisehjælp.
Claus Kragh

”Liquid American Freedom”. Sådan har amerikanske politikere kaldt den last af texansk olie, som olietankeren Theo T. onsdag 20. januar i år lossede i den sydfranske havn Fos-sur-Mer tæt ved Marseille.

Det pompøse tilnavn skyldtes, at den Panamaindregistrerede olietanker var den første, der landede amerikansk eksportolie i Europa i mere end 40 år. ’Flydende amerikansk frihed’ handler om meget mere end energi.

Theo T.’s losning af olie er endnu en brik i den strategiske omlægning af den amerikanske energipolitik, som reelt har fundet sted, siden USA i 2001 blev ramt af Al-Qaedas koordinerede selvmordsangreb på New York og Washington.

15 af de 19 terrorister var saudiarabere, og de var i høj grad præget af den særlige konservative udlægning af islam, wahhabismen, som det olierige saudiske kongedømme er bygget på. Derfor blev 11. september et point of no return i den uhellige alliance mellem verdens liberale supermagt, USA, og det autoritære og religiøst konservative Saudi-Arabien.

USA og Saudi-Arabien er i dag officielt fortsat allierede i det geopolitiske fornuftsægteskab, der siden 1930’erne har garanteret USA rigelige olieforsyninger og Saudi-Arabien amerikansk militær beskyttelse. Se tidslinje. Alliancen med USA har gjort Saudi-Arabien til en stueren partner verden over, selv om regimet i Riyadh er et af de mindst demokratiske og mest menneskerettighedskrænkende i verden. USA’s præsident, Barack Obama, var i Saudi-Arabien sidste år, og Danmarks kronprinspar rejser i slutningen af februar til Saudi-Arabien sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) og en større erhvervsdelegation.[graph title="Verdens største olieproducerende lande " caption="FIGURNUMMER" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/CRA_Fig01_Verdens-stoerste-olieproducerende-lande.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/CRA_Fig01_Verdens-stoerste-olieproducerende-lande.png" text="En tønde råolie indeholder 158 liter. USA er i dag verdens største olieproducerende nation, efter at landets private producenter har mere end fordoblet produktionen siden 2008. Saudi-Arabien har fortsat de laveste produktionsomkostninger. Trods den aktuelt lave pris på knap 33 dollars pr. tønde vil Irans genindtræden på verdensmarkedet give landet nye trecifrede milliardindtægter. "]Kilde: U.S. Energy Information Administration (EIA). [/graph]

Aftale med Iran var dråben





Men bag kulisserne er Saudi-Arabien og USA reelt engageret i en regulær indbyrdes krig om markedsandele og priser på det globale oliemarked – en krig, der samtidig har store sikkerhedspolitiske implikationer i relation til konflikten i Syrien. Konflikten mellem Washington og Riyadh blev kraftigt skærpet i 2015, da USA lukkede Saudi-Arabiens regionale arvefjende, det shiamuslimske Iran, ind i varmen i det internationale samfund. Det skete med den aftale, der forpligter Iran til at opgive sine militære atomaktiviteter mod til gengæld atter at kunne sælge olie og andre varer på globale markeder.

Det historiske, men uofficielle opbrud i den saudisk-amerikanske alliance kommer, samtidig med at de nye vækstøkonomier med Kina i spidsen er gået væsentligt ned i gear, hvilket svækker efterspørgslen på den olie, som der bliver stadig mere af på de internationale markeder. Situationen er altså, at Saudi-Arabien ufortrødent pumper millioner af tønder olie ud i et i forvejen oversvømmet marked, mens verdens fabrikshal, Kina, er på vej ind i et nyt og mindre råvarekrævende økonomisk paradigme. Resultatet er en oliepris, der sender manden med leen gennem en industri, der i næsten et årti frem til 2014 oplevede et historisk bonanza.

Pinde til oliens ligkiste

Dette er baggrunden for, at den globale olieindustri i februar 2016 befinder sig i dyb krise. Energiselskaber som Dong, BP, Statoil noterer alle milliardtab på deres olieforretninger og skærer massivt i investeringerne, hvilket fører til store jobtab. Alene i Danmark, Storbritannien og Norge har olieindustrierne mistet over 100.000 arbejdspladser siden foråret 2014. Denne nye virkelighed, som den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kalder the new oil order, vil tvinge oliebranchen til at blive endnu mere omkostningseffektiv.

Indra Øverland, leder af energiafdelingen ved Norges udenrigspolitiske institut, NUPI, og ekspert i energirelateret geopolitik, taler om, at oliebranchen er truet af såkaldte stranded assets i milliardklassen. Det skyldes, at efterspørgslen på olie simpelthen er ved at rinde ud som følge af teknologiske forandringer, hvis indflydelse blot vil blive markant større i de kommende årtier.

”Lige nu ser vi, at børserne verden over går ned, fordi værdien af de store olieselskaber falder. Og vi har ikke set det hele endnu. Det er i dag bredt anerkendt, at vi kommer til at se mange stranded assests (dvs. aktiver relaterede til olieindustrien, som mister deres værdi og billedligt talt strander, red.) i de kommende år,” siger Øverland.

Et eksempel på denne teknologiske disruption er el- og hybridbiler, som fra 2025 vil gøre massive indhug i efterspørgslen på olie. Det bliver endnu en pind til oliebaronernes ligkiste.

100 års magtspil om olien

1920: Storbritannien og Frankrig indgår en olieaftale om deling af den irakiske og kurdiske olie efter det tyrkiske imperiums sammenbrud. USA holdes ude og søger i stedet efter olie i landene ved Den Persiske Golf.

1932: Standard Oil fra Californien finder olie i Bahrain.

1933: Standard Oil køber retten til at udvinde olie i Saudi-Arabien.

1938: Standard Oil rammer den første store oliekilde i Dhahran i det østlige Saudi-Arabien. Byen er i dag hjertet i den saudiske olieindustri.

1942: Det tyske naziregime forsøger forgæves at nå frem til de strategisk vigtige oliekilder i Baku ved Det Kaspiske Hav i det nuværende Aserbajdsjan.

1944: Olieaktiviteterne i Saudi-Arabien samles i California-Arabian Standard Oil Co., som skifter navn til Arabian American Oil Company – kaldet Aramco.

1950: Den saudiske konge truer med at nationalisere selskabet og gennemtvinger på den måde en ligelig deling af overskuddet – 50 pct. til saudierne og 50 pct. til de amerikanske selskaber.

1960: OPEC – Organization of the Petroleum Exporting Countries – grundlægges i Bagdad af fem lande: Irak, Saudi-Arabien, Iran, Kuwait og Venezuela. Senere kommer Algeriet, Angola, Libyen, Nigeria, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Ecuador til, således at OPEC i dag består af 12 medlemslande. Gabon og Indonesien har også været medlemmer, men har begge forladt samarbejdet.

1973/74:

Den første oliekrise: OPEC-landene indfører i protest mod USA’s støtte til Israel under Yom Kippur-krigen en olieembargo mod USA, Holland og Danmark. Olie dækker på det tidspunkt 92 pct. af Danmarks energiforbrug.
Saudi-Arabien tvangsopkøber majoriteten af aktierne i Aramco. I 1980 har den saudiske stat alle aktier i selskabet. I 1988 skifter selskabet navn til Saudi Aramco.
Olieproduktionen i Nordsøen firdobles som reaktion på oliekrisen.

1975: Den venezuelanske terrorist Carlos alias Sjakalen angriber sammen med fem andre, heriblandt to tyske pro-arabiske marxistiske terrorister, OPEC-topmødet i Wien og tager 63 gidsler, heriblandt 11 OPEC-ministre. Carlos opgiver at henrette Saudi-Arabiens olieminister Yamani og slipper i stedet af sted med en løsesum på mellem 20 og 50 millioner dollars. OPEC holder ingen topmøder i de næste 25 år.

1979: Den anden oliekrise i kølvandet på den iranske revolution. Produktionen i Nordsøen tredobles.

2005: Saudi Aramco vurderes til at være verdens mest værdifulde unoterede aktieselskab med en anslået værdi på knap 5.000 mia. kr.

2008: Den nye frackingteknologi kickstarter den såkaldte skifergasrevolution i USA. Store mængder naturgas øger selvforsyningsgraden. Billigt kul eksporteres til bl.a. Europa. Fortsat amerikansk forbud mod eksport af olie.

2015:

Juni: USA bliver verdens største olieproducent efter at have fordoblet sin hjemlige olieproduktion siden 2008.
Juli: USA indgår en aftale med Iran om, at landet, der er Saudi-Arabiens ærkefjende, afstår fra at udvikle atomvåben, mod at USA til gengæld ophæver de økonomiske sanktioner mod landet.

2016:

USA ophæver forbud mod eksport af olie.
Saudi-Arabiens vice-kronprins Mohammed bin Salman bekræfter over for Financial Times, at man overvejer at børsnotere dele af selskabet Saudi Aramco og/eller dele af dets datterselskaber. Vestlige magter bekymrer sig over udviklingen i det saudiske kongehus.

Olie som våben

Den nye olievirkelighed rammer i høj grad det engang så magtfulde oliekartel OPEC. De olieproducerende landes sammenslutning havde med Saudi-Arabien i spidsen held til i 1970’erne at tvinge oliepriserne i de vestlige økonomier op i et uholdbart prisleje. Den energikrise, som var resultatet, betød, at mange europæiske lande gentænkte og omlagde deres energipolitikker. USA klarede sig med kul og importeret olie, mens Europa sparede på energien, udviklede Nordsøen og skæbnesvangert satsede på russisk gas.

Oliemarkedet anno 2016 er altså radikalt forandret i forhold til 1970’erne. USA er i dag lige så stor en olieproducent som Saudi-Arabien og Rusland. Se figur 1. Samtidig er landet uafhængigt af saudisk olie. Uden denne uafhængighed ville USA’s præsident Barack Obama ikke have haft muligheden for at gennemføre sidste sommers tilnærmelse til Iran. Begge dele har svækket OPEC’s og Saudi-Arabiens magt over olieøkonomien.

Ifølge Antoine Basbous, fransk ekspert i Saudi-Arabien og Mellemøsten, har Saudi-Arabien tre mål bag deres beslutning om ikke – sådan som landet tidligere har gjort – at skære i sin produktion for at holde hånden under olieprisen.

”Saudi-Arabien fører en oliekrig, der handler om markedsandele, om prisen på olie og om at ramme tre modstandere: Iran, Rusland og de amerikanske producenter af skifergas og olie. Disse producenter kan ikke leve med den lave oliepris, og derfor presser saudierne dem ud af markedet med det aktuelle prisleje,” siger Basbous, der driver konsulentvirksomheden Observatoire des Pays Arabes i Paris, og som har skrevet flere bøger om Saudi-Arabien, Mellemøsten og energipolitik i regionen.

Ifølge Basbous er det terrorangrebene i USA i september 2001, der har ført til, at amerikanerne i dag har tilnærmet sig Iran på bekostning af det tætte forhold til Saudi-Arabien. Iran anslås ifølge nyhedsbureauet Bloomberg til allerede i december i år at kunne have en månedlig olieindtægt på omkring 4 milliarder dollars – godt 27 milliarder kroner.

Basbous mener, at den amerikansk-saudiske alliance fungerede fint fra Anden Verdenskrigs afslutning og frem til 2001, så længe det handlede om at bytte sikkerhed mod olie.

”Men det var den saudiske wahhabisme, der ideologisk set bevæbnede de kamikazesoldater, der angreb World Trade Center i 2001. 15 af de 19 terrorister var saudiere. Det blev skelsættende,” siger Basbous.

Han advarer samtidig USA om ikke at opføre sig lige så naivt over for det iranske regime, som man efter hans opfattelse har gjort over for det saudiske.

”Iran er en stolt stat, der definerer sin eksistens som værende USA’s – den store satans – fjende. Alliancen med Iran vil give USA større problemer end alliancen med Saudi-Arabien har gjort,” mener Basbous, der har rødder i Libanon.

Kloge og mindre kloge olielande

Professor Øverland fra Norges udenrigspolitiske institut understreger, at verdens olieproducerende lande rammes meget forskelligt af den nuværende lave oliepris.

”Jeg vil gå så langt som til at sige, at den aktuelle situation er sund for Norge, selv om vi tjener mindre på olien. Den forbereder nemlig landet på, at olien ikke varer evigt. Og den giver luft til de erhvervssektorer, som lider under det høje lønniveau, der gør sig gældende, når olieprisen er høj,” siger Øverland.

Norge har ifølge Øverland i mange år lidt af den såkaldte hollandske syge, det fænomen, som Holland oplevede i 1970’erne: Her mistede landets øvrige industrier konkurrenceevne, selv om Holland tjente anseelige summer på store forekomster af naturgas. Men Norges problemer med at styre sin olierigdom er intet i sammenligning med de problemer, den lave oliepris skaber i mindre udviklede lande.

”Den virker destabiliserende på mange olieproducerende lande, der er præget af den tendens, at desto mere inkompetent en stat er, desto større risiko er der for, at den bliver autoritær eller ligefrem aggressiv ligesom Rusland. Den tendens forstærkes, når olieprisen er lav, fordi oliestaterne tvinges til at føre en hård sparepolitik, mens der samtidig er et voksende pres på regeringerne nedefra. Det kan føre til en autoritær udvikling og måske revolutioner,” siger Øverland.

Selv om olieprisfaldet næppe fører til revolutioner i olielande som Danmark, Norge og Storbritannien, har udviklingen markant betydning – både for beskæftigelsen og nationaløkonomierne.

De tre ’oliehovedstæder’ omkring Nordsøen: Aberdeen, Stavanger og Esbjerg oplever i øjeblikket massiv økonomisk nedgang. Virksomheder afskediger titusinder af medarbejdere, hvilket medfører betydelig tilbagegang i alle andre lokale erhvervssektorer. Til gengæld har regionerne omkring Esbjerg, Stavanger og Aberdeen væsentligt mere innovative og sofistikerede erhvervsstrukturer, der sætter dem i stand til hurtigere at omstille sig, når de skal absorbere et chok så massivt som det, de seneste to års fald i olieprisen har udgjort.

Vækstfaktoren er forsinket

Mens de mange milliardtab og konkurser i oliebranchen på grund af den lave oliepris er lige efter bogen, undrer førende økonomer sig over, at den lave pris ikke i højere grad fungerer som en vækstmotor i den globale økonomi.

”En af de største økonomiske overraskelser i 2015 var, at det bemærkelsesværdige fald i olieprisen ikke gav et større boost til den globale vækst. Trods kollapset fra over 115 dollars pr. tønde i juni 2014 til 45 dollars ved udgangen af november 2015 har virkningen været mindre end ventet – måske 0,5 pct.,” skrev Harvard-professor Kenneth Rogoff i december i The Guardian.

Rogoff glædede sig dog over, at effekten, om end den er beskeden, vil fortsætte i 2016, mens han bekymrede sig over, at de lave priser vil sætte olieeksporterende lande under endnu hårdere pres.

Indra Øverland fra Oslo understreger, at den positive effekt af den lave oliepris nok skal vise sig, selv om den er noget forsinket i forhold til den første fase, hvor man ser de mange tab.

”De penge, som tabes i eksportlandene, spares i importlandene. Der er mange flere importlande og langt flere olieforbrugende personer rundt i verden. De vil nyde godt af en lavere pris, selv om effekten bliver fordelt på rigtig mange individer. Det er sundt for verden,” siger Øverland.

Den norske professor påpeger også, at den lave oliepris burde være en ulempe for den vedvarende energis konkurrenceevne. Men den konsekvens er ikke slået igennem endnu.

”Det kan skyldes inerti, at vi ikke har set disse effekter endnu. Men det kan også være, at olieprisen var så høj så længe, at den vedvarende energi fik et afgørende momentum. Det ved vi endnu ikke,” siger Øverland.

Han er til gengæld ikke i tvivl om, at det er begyndelsen på enden for oliens æra, når han kan konstatere, at hver syvende bil i Oslo er en Tesla.

”Elbilerne bliver et stort problem for oliesektoren. Men hvem siger, at de vedvarende energiformer er sikret overlevelse,” spørger den norske professor og svarer selv:

”Hos Lockheed Martin i USA arbejder man lige nu med et koncept, der hedder ’Compact Fusion’ – altså kompakt, atomar fusionsenergi – som kan forsyne en hel by fra et kraftværk, der kan stå på en lastbil. Hvis de planer realiseres, vil det føre til mange stranded assets i den vedvarende energisektor.”







Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu