Kulturanbefaling af 
Marianne Skjold Larsen

Om de vigtige kampe for værdierne

Vigtig tv-dokumentar fortæller om Aleksej Navalnyjs kamp for retfærdighed, Anna Juul skriver om sine indre kampe mod psykisk sygdom og en ny bog fortæller om organisationers kamp for at balancere etik og pragmatik. Marianne Skjold giver ugens kulturanbefalinger.

Foto: Louise Neupert

Set

Om

Administrerende direktør i Psykiatrifonden.

Da den kompromisløse russiske frihedskæmper Aleksej Navalnyj døde i en sibirisk fangelejr i år, rørte det store dele af verden og i høj grad også mig. Følelsen blev forstærket, da vi for nylig i Psykiatrifonden havde besøg af en ukrainsk delegation, der var interesseret i vores arbejde. Derfor vil jeg anbefale enhver, der endnu ikke har set den, den britiske dokumentarfilm ’Manden Putin ikke kunne dræbe’ fra 2021, som blandt andet ligger på DRTV. Den tager os med ind i Aleksej Navalnyjs liv, hans kamp, kærlighed til sin kone, Julija Navalnaja, og sine to børn samt giftangrebet, som han mirakuløst overlevede. Dokumentaren giver også et konkret dokumenteret indblik i Putins grænseløse fastholdelse af magten, selv hvis det kræver systematiske drab. Vi skal blive ved med at huske Navalnyj, hans kamp og de hundredtusinder af mennesker, der ønsker et andet liv og et andet Rusland end det, Putin har sit jerngreb om. Hvis vi glemmer eller dukker os, får Putin og hans følgere held med deres forehavende.

Hørt

Anna Juuls selvbiografiske, ærlige fortælling i bogen ’Superskurk’, som jeg hørte som lydbog, vil jeg anbefale her. Dels er bogen skrevet som nærmest én lang hale af forpustede associationer, dels er den tæt på standup i bogform. Vigtigst af alt er den et råt indblik i livet med alvorlig psykisk sygdom, som Anna Juul har taget mange hårde ture med, siden hun var teenager. Hun skriver sætninger som: “Mit liv er en lang cost-benefit-analyse", underforstået balancen mellem lysten til at leve og lysten til at dø. Hun bringer mig tættere på at forstå, hvad det vil sige. Og det er vigtigt. Anna Juul har også sin egen analyse af og undren over, hvad der optager mennesker. Prisen på en pakke smør eller det at have det “hyggesvært i starten af 30’erne”, som hun kalder det, stanger hun hårdt til fra sin særlige position. Hun er en vigtig stemme i debatten.

Læst

Her vil jeg fremhæve en bog, som jeg glæder mig til at læse: ’Higher Ground – How Business Can Do the Right Thing in a Turbulent World’ af Alison Taylor. Alison Taylor har over 25 års erfaring som rådgiver for store organisationer inden for bæredygtighed, menneskerettigheder, korruption og compliance. Bogen lover en dybdegående og kritisk analyse af, hvordan virksomheder kan balancere etik og pragmatik i deres drift. Alison Taylor påpeger, at ægte integritet kræver, at organisationer genovervejer deres værdier og adfærd. Budskaberne er voldsomt relevante for både os i Psykiatrifonden og mange andre. Det handler om at skabe organisationer, der ikke kun taler om at gøre en forskel, men som faktisk handler på det. Jeg forventer, at bogen vil inspirere mig til at styrke vores strategier for ledelse, diversitet og navigation gennem de komplekse udfordringer, vi står overfor i dag.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024